17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj49 de barbati, femei si copii au fost intorsi din drumul ilegal spre Grecia

49 de barbati, femei si copii au fost intorsi din drumul ilegal spre Grecia

• Mai multi transfugi au fost gasiti intr-un tir • Transportul de medicamente era, de fapt, un mijloc de a trece ilegal frontiera • Cercetarile politistilor de frontiera au fost ingreunate de faptul ca moldovenii vorbeau romaneste, dar scriau ruseste • „Taxa“ primita de calauza era de o mie de dolari pentru fiecare transfug

Politistii de frontiera din Calafat au prins, in noaptea de 20 spre 21 octombrie, 49 de transfugi, romani si din Republica Moldova, care incercau sa ajunga ilegal in Grecia. Cei 14 barbati, 26 de femei si noua minori, cu virste cuprinse intre sase si 16 ani, erau ascunsi intr-un autotren grecesc care transporta, oficial, materiale medicale. Dintre cei 49 de fugari, doua femei erau romance, restul fiind cetateni moldoveni. Una dintre moldovence nascuse in urma cu o saptamina si se afla sub ingrijire medicala. „In jurul orei 22.30, Spyridon Kalivas, de 51 de ani, cetatean grec, soferul autotrenului cu numarul de inmatriculare TPA – 2754 s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, cu intentia de a ajunge in Bulgaria. Cetateanul grec era de mai mult timp suspectat de politistii de frontiera ca ar incerca sa introduca droguri in Romania. S-a trecut la o cercetare amanuntita a autotrenului si, in spatele cutiilor in care se aflau materiale medicale, mese de tratament, paturi, a fost descoperit grupul de transfugi“, a precizat capitan comandor Mircea Gidea, purtator de cuvint al Inspectoratului de Politie de Frontiera Dolj.

Calauza urma sa primeasca, la destinatie, 1.000 de dolari de la fiecare fugar

Grecul venea cu incarcatura din Polonia pe traseul Slovacia, Ungaria, intrind in tara prin Vama Virsand. Pe drum, la Timisoara, Arad sau Drobeta Turnu Severin, acesta i-a luat pe transfugi si i-a ascuns, printr-o usa secreta, in remorca autotrenului. Fiecare fugar urma sa-i dea soferului-calauza cite 1.000 de dolari, pretul pentru un astfel de „serviciu“ fiind intre o mie si doua mii de marci. Asupra celor 49 de moldoveni si romani s-au gasit in total 50.000 de dolari, calauza urmind sa fie platita atunci cind grupul ajungea la destinatie. Majoritatea celor care au incercat sa treaca ilegal frontiera nu erau la prima astfel de incalcare a legilor romanesti. Dupa ce grupul a fost coborit din tir, s-a trecut la anchetarea transfugilor. Politistii au intimpinat insa dificultati pentru ca moldovenii vorbeau romaneste, dar, cind sa puna pe hirtie declaratiile, scriau ruseste. Fugarii au sustinut ca vor sa ajunga in Grecia ca sa munceasca si „sa cistige un ban“. Multi dintre ei au spus ca au rude acolo si ca vor mai incerca sa treaca ilegal granita. Grecul si cei 49 de fugari au fost retinuti pe baza de ordonanta pentru 24 de ore, urmind sa fie prezentati Parchetului cu masura arestarii preventive. Soferul-calauza este acuzat de savirsirea infractiunii de calauzire si organizare de grupuri, in vederea trecerii ilegale a frontierei de stat, si risca o pedeapsa intre doi si sapte ani inchisoare. Transfugii sint cercetati pentru tentativa de trecere frauduloasa a frontierei si risca intre trei luni si doi ani inchisoare. Moldovenii vor primi, de asemenea, interdictie pe un an de a intra in Romania. Captura de transfugi de simbata seara este cea mai mare inregistrata de Politia de Frontiera Calafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS