10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinisterul Finantelor si SNP Petrom se judeca pentru 4.394 de miliarde de lei

Ministerul Finantelor si SNP Petrom se judeca pentru 4.394 de miliarde de lei

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a contestat in instanta operatiunea SNP Petrom de conversie in actiuni a unor creante bugetare in valoare de aproape 4.400 miliarde de lei, considerind ca a fost realizata la o data anterioara finalizarii controalelor fiscale ale ministerului si fara consultarea prealabila a creditorilor bugetari, au declarat ieri surse din MFP.

Potrivit Ordonantei de Urgenta 205/2000, intrata in vigoare la 22 noiembrie 2000, dar abrogata in luna februarie a acestui an, unele societati de stat, printre care si SNP, au avut posibilitatea de a stinge datoriile catre MFP si alti creditori bugetari prin conversia acestora in actiuni ale societatii. Oficialii SNP sustin insa ca au remis Directiei de Control Fiscal a Directiei Generale a Finantelor Publice din Bucuresti o scrisoare prin care cereau verificarea situatiei datoriilor bugetare intocmite de SNP si care la data de 22 noiembrie se ridicau la 4.394 de miliarde de lei. Si Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale a actionat impotriva operatiunii de conversie a datoriilor in actiuni ale SNP, dovada a faptului ca operatiunea a fost facuta „fara consultarea prealabila a nici unuia dintre creditorii bugetari“, au adaugat sursele din Ministerul Finantelor. La 14 decembrie 2000, AGA SNP Petrom decide o majorarea capitalului social cu peste 20.000 de miliarde de lei, din care 4.394 de miliarde de lei au reprezentat conversia datoriilor.

Petrom inregistreaza noua valoare a capitalului social la Registrul Comertului, considerind ca nu mai are datorii fata de bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale. Sursele din cadrul Ministerul Finantelor sustin insa ca operatiunea de majorare a capitalului social al SNP cu suma mentionata nu a fost supusa avizului prealabil al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), incalcind astfel prevederile OUG 229/2000, referitoare la protectia actionarului minoritar, in vigoare la acea data. Noul capital social al SNP a fost certificat de CNVM la data de 8 mai si a ajuns astfel la 39.295 de miliarde de lei dupa majorarea din decembrie, acesta fiind luat in calcul drept valoare de referinta in momentul cotarii actiunilor Petrom la Bursa de Valori din Bucuresti (BVB).

In luna martie a acestui an, MFP a actionat in instanta hotarirea AGA SNP Petrom de majorare a capitalului social, solicitind repunerea partilor in situatia anterioara. La 20 aprilie, SNP depune o actiune de intimpinare, solicitind instantei sa constate tardivitatea actiunii MFP, intrucit ministerul nu a respectat procedura de contestare a majorarii in termen de 30 de zile la Registrul Comertului. „Tardivitatea actiunii depuse de Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti invocata de SNP nu mai poate fi subiect de discutie, pentru ca ea a fost respinsa de catre instanta“, au mai spus sursele citate.

Ministerul Finantelor foloseste caile strict legale de opozitie fata de conversia in actiuni a creantelor bugetare inregistrate de SNP, neaducind nici un prejudiciu drepturilor legale ale societatii, instanta urmind sa decida finalul litigiului dintre minister si SNP, au adaugat sursele din minister. Prin calcularea penalitatilor de intirziere, datoria SNP catre bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale a ajuns, in prezent, la peste 10.800 miliarde lei. Actionar majoritar al SNP este, in prezent, Ministerul Industriei si Resurselor, cu 93,2% din actiuni. Actiunile Petrom sint cotate al categoria intii a BVB, valoarea nominala fiind de 1.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS