10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal300 de ortaci din Mina Plostina au intrat in greva

300 de ortaci din Mina Plostina au intrat in greva

300 de mineri ai Exploatarii Miniere Subterane (EMS) Motru, sectorul Rosiuta, au declansat greva generala, refuzind sa mai intre in sut. Ortacii s-au strins inca de la primele ore ale diminetii in fata sediului birourilor minei, protestind in legatura cu hotarirea conducerii EMS Motru de a inchide acest sector, pe care il considera neprofitabil, carbunele avind o putere calorica scazuta. Minerii insa au spus ca nu vor sa se trezeasca pe drumuri impreuna cu familiile lor. „Vom intra in mina, dar, de acolo, nu va mai iesi nimeni!“, au spus acestia.

Conflictul de munca la Mina Plostina, sectorul Rosiuta, a fost declansat in urma cu aproximativ doua luni, cind minerii au fost informati in legatura cu hotarirea conducerii EMS Motru de a inchide frontul de lucru deschis in aceasta zona, in urma cu mai multi ani. Unii mineri sint surprinsi de aceasta decizie, spunind ca, in anul 1997, sectorul Rosiuta era considerat profitabil, iar carbunele avea o putere calorica normala. Inchiderea acestui sector se va produce in anul 2002, cind cei aproape 400 de mineri care lucreaza aici vor fi transferati in alte fronturi de lucru existente in cadrul Minei Plostina. Ortacii nu vor sa isi piarda actualele locuri de munca, bine retribuite, cu toate ca lucreaza in conditii grele. Florin Gaman, directorul EMS Motru, a spus ca ortacii au refuzat solutia oferita de conducerea minei. Silviu Zabava, liderul de sindicat al minerilor grevisti, a afirmat insa contrariul: „Am transmis de doua luni cererile noastre. Am avut bunavointa. Nu avem revendicari salariale, dar sintem hotariti sa mergem pina la capat. Schimburile I si II vor intra, probabil, in sut, dar din subteran nu va mai iesi nimeni. Ne vom bloca acolo. Nu sintem multumiti de programul intocmit de conducerea companiei, care va duce la disponibilizari in masa. Noi avem nevoie de niste garantii si nimeni nu ni le poate oferi. Sint oameni cu zeci de ani de serviciu si, daca vor merge la Plostina, acolo unde vor sa ne duca, vor avea alte grupe si alte incadrari. Pe noi cine ne apara? Ce vor face acesti oameni daca isi vor pierde locurile de munca?“

O comisie a CNLO s-a deplasat la Rosiuta

Cei mai multi dintre ortacii strinsi in fata minei pareau hotariti sa-si continue protestele, o parte dintre acestia plecind dupa provizii. Liderul de sindicat a interzis consumul bauturilor alcoolice, indemnindu-si colegii la seriozitate. Oamenii nu vor cu nici un chip sa plece de la Rosiuta, salariul mediu cistigat de un miner fiind de 4.800.000 de lei. In cazul in care si-ar schimba locul de munca, salariul mediu ar scadea la 3.500.000 de lei. Grigore Popescu lucreaza de 26 de ani in mina. „Astept si eu virsta de pensionare. Acum, cind mai am putin, ce o sa se intimple cu mine? Cei care au cite doi-trei copii ce o sa le dea de mincare? Cu ce o sa-i trimita la scoala daca ne vom pierde locurile de munca? Noi o sa luptam pentru ele. Vom continua protestele. In momentul de fata se asigura paza si controlul abatajelor“. Claudiu Alpredei lucreaza de sase ani la Plostina si de curind s-a imprumutat la banca pentru a-si cumpara o locuinta: „Ce sa fac eu cu ratele la garsoniera? Ramin fara casa. O sa ma dea afara. Aceasta mina se inchide din interese economice, dar asta afecteaza sute de oameni. Cum s-a putut la Lupoaia si aici nu? Noi sintem oaia neagra a acestei mine!“ Silviu Zabala a mai precizat ca asteapta ca la greva sa se asocieze si ortaci de la alte mine, impreuna urmind sa participe la un miting la Motru. Ieri-seara, o comisie din partea CNLO s-a deplasat la Rosiuta, pentru a negocia cu grevistii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS