17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNew York, pentru totdeauna fara „gemeni“

New York, pentru totdeauna fara „gemeni“

Primul reflex a fost de reconstruire, piatra cu piatra. Dar este deja cunoscut faptul ca turnurile World Trade Center nu vor renaste din propria cenusa, reticentele de a lucra in imobile atit de inalte fiind foarte puternice.

Cele 110 etaje ale turnurilor gemene erau simbolul puterii New York-ului si al statutului sau de centru mondial al finantelor si al afacerilor. Prabusirea lor, care parea de neconceput, a semanat in oras, in special in rindul gulerelor albe, un sentiment pina acum necunoscut – de indoiala si insecuritate, pe care profesionistii in constructii il iau in calcul. Orasul are nevoie sa inlocuiasca cele aproximativ zece milioane de metri patrati de birouri transformate in pulbere la 11 septembrie, dar marile inaltimi sint acum inspaimintatoare. „New York adora imobilele inalte si vom continua sa construim zgirie-nori, dar in acest caz intra in joc factorii psihologici“, recunoaste Warren Wechsler, vicepresedintele Camerei profesionistilor in domeniul imobiliar din New York.

Larry Silverstein, un mare nume in domeniul imobiliar new-yorkez, care a semnat un contract de locatie pe 99 de ani pentru Turnurile gemene, pentru 3,2 miliarde de dolari, cu sapte saptamini inaintea atentatelor, a admis faptul ca niciodata comoara din portofelul sau nu se va ridica la aceeasi valoare. „Din punct de vedere practic, promotorii nu vor construi decit cladiri susceptibile de a fi inchiriate si eu nu cred ca Silverstein gindeste ca locatarii vor fi interesati de ceva atit de inalt“, a admis purtatorul de cuvint al promotorului, Steve Soloman. El a adaugat ca prima idee a patronului sau a fost sa inlocuiasca cele doua turnuri de 110 etaje cu patru de 50, ceea ce ar permite refacerea numarului de metri patrati, lasind loc in acelasi timp pentru un memorial spectaculos.

Silverstein a avut si intentia de a reconstrui si imobilul 7 al World Trade Center, o cladire de 47 de etaje care s-a prabusit sub greutatea celor doua turnuri. Aceasta ar trebui sa se faca mai repede, pentru ca, si in acest caz, el este proprietar, in timp ce turnurile apartineau Autoritatii portuare din New York si New Jersey.

Ruinele WTC fumega inca, la o luna dupa drama. Lucrarile de indepartare a daramaturilor ar trebui sa dureze intre noua luni si un an, reconstructia, in jur de cinci ani. Controlorul financiar al orasului Alan Hevesi estimeaza la 6,7 miliarde de dolari costul construirii unor cladiri mai mici.

Primarul Rudolph Giuliani, care isi termina mandatul in 2001 si al carui nume este vehiculat pentru conducerea comisiei de reconstructie, a exclus si el ideea unui edificiu identic cu turnurile gemene si a insistat ca un spatiu mare sa fie rezervat unui memorial al victimelor, dat fiind ca mare parte din cele aproximativ 5.200 de corpuri nu vor fi niciodata descoperite. „Acesta va trebui sa fie frumos, plin de inspiratie, pentru ca trebuie sa acceptam faptul ca el inseamna ultima locuinta a multor, multor oameni“, a spus el.

Primarul apreciaza ca suprafata care se va pierde din cauza memorialului ar putea fi recuperata din alte parti ale orasului, dar aceasta parere nu este unanim impartasita. „In World Trade Center erau birouri de prima categorie si acestea lipsesc in restul orasului“, a spus Wechsler. El apreciaza ca marile societati de pe Wall Street risca sa confirme tendinta, aparuta in cursul ultimilor ani, de delocalizare a birourilor lor in New Jersey-ul vecin si ca World Trade Center ar trebui reconstruit sub forma unui proiect „de prestigiu“ pentru a atrage actori economici de prim rang.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS