21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDrobeta turnu severin: Fraiereala contra cost, cu pretentii de „studii superioare“

Drobeta turnu severin: Fraiereala contra cost, cu pretentii de „studii superioare“

Taxe in dolari sau marci germane, cu cite doua zerouri in coada, sedii improvizate si mutate de la o luna la alta, profesori de week-end adusi de la sute de kilometri distanta – toate au fost posibile pina la aceasta data in judetul Mehedinti, sub umbrela unor fundatii, universitati sau firme de paza, care au amagit sute si mii de studenti, cu promisiunea ca vor putea acorda, dupa patru sau cinci ani, o diploma de studii superioare. In urma controalelor efectuate de Ministerul de Interne s-a constatat ca majoritatea acestor institutii de invatamint nu detineau nici macar o autorizatie provizoie de functionare. Acest lucru nu-i impiedica insa sa organizeze sesiuni peste sesiuni de admitere.

In judetul Mehedinti isi desfasoara activitatea in prezent doua universitati, opt fundatii si nu mai putin de noua scoli postliceale. Universitatea din Craiova are in Drobeta Turnu Severin doua facultati si un colegiu universitar cu cinci specializari. Facultatea de Inginerie si Management al Sistemelor Tehnologice Drobeta Turnu Severin Facultatea de Stiinte Economice au fost autorizate sa functioneze provizoriu, conform HG 696/2000. Colegiul Universitar din Drobeta Turnu Severin a fost acreditat prin Ordonanta 696/2000, cu cinci specializari: contabilitate, administratie locala, birotica, navigatie si institutori. Cea de-a doua, Universitatea „Constantin Radulescu Motru“, are in componenta doua facultati: Facultatea de Finante si Facultatea de Management, autorizate sa functioneze provizoriu, prin Ordonanta Guvernului 696/2000. In acest an nu a mai fost organizat un nou examen de admitere, universitatea fiind in reorganizare. In urma unor discutii cu rectoratul Universitatii din Craiova si cu conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii, studentii din anii doi si trei de la cele doua specializari au posibilitatea sa se transfere la Facultatea de Stiinte Economice din Drobeta Turnu Severin a Universitatii din Craiova, urmind ca, prin protocolul incheiat intre cele doua institutii de invatamint, in anul universitar 2001/2002, cu acordul MEC, sa se desfasoare concurs de admitere in cadrul Universitatii din Craiova. „Au fost repartizate din numarul total de locuri ale Facultatii de Stiinte Economice-Universitatea din Craiova, locuri la cele doua specializari economice ale Universitatii «Constantin Radulescu Motru», care nu existau la Craiova. De aceea nu s-a mai organizat concurs de admitere in acest an. Studentii anilor doi si trei vor fi si ei preluati“, a declarat Constantin Sirbulescu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti.

Fundatii care au papat banii studentilor

Nici numarul fundatiilor universitare nu este mic. Nu mai putin de opt fundatii au diferite forme de invatamint, autorizate sau nu sa functioneze. Fundatia „Gheorghe Anghel“, cu specializarile Finante-Contabilitate, a fost autorizata sa functioneze provizoriu, prin HG 696/2000. Facultatea de Management in Turism si Comert este autorizata provizoriu prin HG 696/2000. Din acest an, la aceeasi fundatie va fi infiintata si o sectie de Kinetoterapie. Au fost facute demersuri la Ministerul Educatiei si Cercetarii, dar un raspuns concret este asteptat abia peste o saptamina. Fundatia „Gheorghe Titeica“ poarta numele unuia din liceele severinene, fapt care a stirnit si o oarecare confuzie in rindul potentialilor studenti. Prefectul de Mehedinti, Dan Trancota, va recomanda conducerii fundatiei schimbarea denumirii. In prezent, institutia de invatamint particular amintita are in componenta Facultatea de Mecanica – infiintata la data de 11 iulie 2001 – neautorizata. Este in schimb autorizata scoala postliceala sanitara, care functioneaza in baza autorizatiei MEC, din 24 februarie 2001. Tot in cadrul aceleiasi fundatii functioneaza Liceul Particular nr. 1, care are autorizatie din partea MEC, din 24 februarie 2001. Fundatia Universitara „Banatul“ – Timisoara a functionat ilegal pe teritoriul judetului Mehedinti, fara a avea autorizatie de functionare pentru toate cele cinci facultati la care avea inscrisi studenti: Facultatea de Stiinte Economice, Facultatea de limbi straine, Facultatea de Sociologie-Psihologie, Facultatea de Informatica Aplicata si Colegiul Universitar Pedagogic. Cele cinci profiluri vor fi transferate la alte universitati, care au specializari similare autorizate sau acreditate. In acest sens, au fost facute deja demersuri pentru transferul studentilor la Universitatea „Gheorghe Anghel“ din Drobeta Turnu Severin sau la Universitatea „Banatul“ din Timisoara. Fundatia Scoala de Afaceri Mehedinti, cu sediul in Drobeta Turnu Severin, pe strada Decebal, nr. 49, nu are nici ea autorizatie de functionare. Aceasta fundatie are doua filiale, una in municipiu si alta la Nadanova-Izverna. Fundatia Universitara „Portile de Fier“ Drobeta Turnu Severin, cu sediul in strada Aurelian, nr. 46, nu are, de asemenea, autorizatie de functionare. Fundatia „Cimpia Soarelui“, cu sediul in Motru, strada Minerilor, nr. 1, urmeaza sa organizeze cursuri postliceale la Liceul Economic din Drobeta Turnu Severin, desi nu are autorizatie de functionare. Fundatia „Georgiana“ Drobeta Turnu Severin, cu sediul la Colegiul „Traian“ din municipiu, este autorizata si isi poate desfasura activitatea in conditii normale.

Cite licee, atitea scoli postliceale

Aproape nici una dintre scolile postliceale particulare nu are autorizatie de functionare. SC CIBERNETIC SISTEM SRL, cu sediul in Drobeta Turnu Severin, strada Decebal, nr. 12, nu are autorizatie de functionare si nici nu a primit avizul Comitetului Local de Dezvoltare. Nici „Scoala de Agenti de Paza“ din Drobeta Turnu Severin, bd. Tudor Vladimirescu, nr. 174, nu are autorizatie de functionare. Este, in schimb, autorizata Scoala Postliceala Sanitara „Cristiana“ si scolile postliceale de stat din Baia de Arama, de la Liceul Economic Drobeta Turnu Severin, Liceul de Constructii, Liceul Auto si Liceul „Domnul Tudor“. „Organele abilitate vor desfasura mai departe controale la aceste institutii de invatamint. In scurt timp, vom realiza un raport complet, pe care il vom inainta primului ministru, ministrului educatiei si ministrului de interne“, a declarat prefectul Dan Trancota.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS