17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieGrevă de avertisment a sindicaliştilor din învăţământ

Grevă de avertisment a sindicaliştilor din învăţământ

Grevă de avertisment a sindicaliştilor din învăţământ. Aceasta va avea loc miercuri, de la ora 11.00 la 13.00, în toate școlile în care există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), scrie Edupedu.ro.
Cele trei mari sindicate din învățământ au anunțat, în mod extraordinar, o conferință de presă comună despre declanșarea grevei și implicațiile ei.

Sindicatele au mai transmis că „se declanșează greva generală începând din data de 22 mai 2023, în instituțiile și unitățile de învățământ unde există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din învățământ”.

71,29% dintre respondenții FSLI au votat pentru organizarea grevei generale, iar 14,74% nu sunt de acord. 13,97% nu și-au exprimat opțiunea.

Săptămâna trecută a fost organizat un protest amplu al angajaților din educație. 

Revendicările sindicatelor din educație

Sindicatele din învăţământ au anunţat mai multe revendicări.

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

Citeşte şi: Un mort şi un rănit după ce o maşină a fost lovită de tren

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS