3.4 C
Craiova
duminică, 4 decembrie, 2022
Știri de ultima orăEducatieElevii vor putea da examen de admitere la liceu, înainte de Evaluarea Națională

Elevii vor putea da examen de admitere la liceu, înainte de Evaluarea Națională

Începând din 2024, elevii de clasa a VIII-a vor putea da examen de admitere la unele licee, înainte de a susține Evaluarea Națională, a anunțat marți ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, înainte de publicarea proiectelor pentru noile Legi ale educației.

Colegiile Naționale vor avea dreptul să organizeze un examen de admitere înainte de susținerea Evaluarării Naționale.

Examenul de admitere la Colegiile Naționale se va organiza pentru maximum 90% din numărul de locuri

Potrivit noii legi, examenul de admitere la Colegiile Naționale se va organiza pentru maximum 90% din numărul de locuri, iar locurile rămase neocupate vor intra în procedura de repartiție computerizată, în urma susținerii Evaluării Naționale.

Pentru celelalte licee, admiterea va fi computerizată în baza mediei de la Evaluarea Națională, a precizat ministrul Cîmpeanu. În cazul liceelor vocaționale vor fi probe de aptitudini.

Potrivit noii legi, se va renunța la media anilor de studiu pentru calcularea mediei finale pentru admiterea la liceu

De asemenea, potrivit noii legi, se va renunța la media anilor de studiu pentru calcularea mediei finale pentru admiterea la liceu.

„Mă adresez acelor elevi care vor începe în septembrie clasa a VII-a. Ei vor avea o șansă în plus, aceea de susținere a examenului de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegiilor naționale.

Liceele care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire. Acest proces de admitere în liceu se va face înainte de a fi demarată evaluarea națională. Încă de la intrarea în vigoare a legii, pentru elevii de clasa a VIII-a este important de știut că se introduce renunțarea la media din gimnaziu”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS