16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn liceu din Craiova a testat toţi elevii şi a descoperit mai multe focare de COVID-19

Un liceu din Craiova a testat toţi elevii şi a descoperit mai multe focare de COVID-19

Inspectoratul Şcolar Judeţean Doj a primit 310.800 de teste de salivă şi de ieri a început distribuirea lor către unităţile şcolare. Încă din prima zi, un liceu din Craiova a testat toţi elevii şi a descoperit 19 noi cazuri de infectare în cele patru clase existente. Practic, au fost descoperite mai multe focare de COVID-19.

Potrivit inspectorului şcolar general la nivelul judeţului Dolj, până vineri, au fost înregistrate 233 de cazuri de elevi infectaţi cu coronavirus şi 84 de cazuri la angajaţii din şcoli. În raportarea de ieri la nivelul judeţului Dolj erau peste 400 de copii confirmaţi cu COVID-19.

Trei teste pentru fiecare elev

Ieri au fost distribuite noi teste de salivă pentru elevii din Dolj. Fiecare elev are câte trei teste, anunţă conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. „Am primit 310.800 de teste la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Am distribuit 292.000 de teste şi mai avem o rezervă de 18.800 de teste pentru situaţii în care şcolile mai au nevoie. Sunt cam trei teste pentru fiecare elev. Am dat şcolilor şi câteva teste de rezervă”, a precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion.
Una dintre unităţile şcolare a şi testat elevii încă de la prima oră şi au descoperit 19 cazuri noi de îmbolnăvire în rândul elevilor. Este vorba de Seminarul Teologic din Craiova.


„Şi a început testarea. De exemplu, la Seminarul Teologic din Craiova au testat în această dimineaţă(nr-ieri) şi au ieşit 19 elevi pozitivi. Dacă vineri erau trei cadre didactice şi un elev pozitiv, în această dimineaţă(nr- marţi 25 ianuarie) au fost depistaţi 19 elevi pozitivi”, a mai precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion.

Ce se va întâmpla?

Testele de salivă trebuie confirmate printr-un test PCR. În cazul Seminarului Teologic din Craiova din cauza numărului mare de cazuri de infectare în rândul elevilor s-ar putea suspenda cursurile faţă în faţă pentru toate cele patru clase.


„Urmează pasul al doilea, ori teste rapide, ori test PCR pentru fiecare elev. Şi dacă se confirmă toate, clasele respective vor intra online, pentru că noutatea este că la apariţia a trei cazuri de îmbolnăvire la interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase, cursurile cu prezenţă fizică se suspendă pentru o perioadă de 10 zile, începând cu ziua următoare confirmării. Dacă la nivelul unei unităţi peste 50% din clase sunt suspendate, se suspendă activitatea întregii unităţi şcolare. Măsura suspendării la nivelul întregii unităţi de învăţământ este dispusă prin hotărârea CJSU la propunerea conducerii unităţii de învăţământ cu avizul ISJ Dolj şi al DSP Dolj”, a subliniat inspectorul şcolar general.

Numărul cazurilor creşte alarmant

Seminarul Teologic din Craiova este deocamdată singura şcoală care a testat toţi elevii. Numărul cazurilor de infectare în rândul copiilor este în continuă creştere. La nivelul judeţului Dolj, conform ultimei raportări, 24 de clase aveau cursurile suspendate. Sunt însă peste 200 de elevi confirmaţi cu COVID-19 şi zeci de angajaţi din şcoli şi grădiniţe.


„Am început distribuirea testelor şi încercă, să le dăm pe toate într-o singură zi şcolilor şi să se testeze toţi elevii. Seminarul Teologic a testat toţi elevii pentru că avea nişte manifestări programate şi am insistat să vină la prima oră să ia testele şi să îi testeze pe elevi. Este singura unitate care a testat în masă. Evoluţia este una variabilă de la o oră la alta, de la o zi la alta. La sfârşitul săptămânii trecute, vineri, erau 233 de elevi confirmaţi, 84 de cazuri la personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic şi 24 de clase suspendate. Se pare că procesul de răspândire a virusului este accelerat la nivel naţional”, a subliniat inspectorul şcolar general Daniel Ion.

Cursurile se suspendă şi în cazul îmbolnăvirii cadrelor didactice

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a subliniat că se va trece la cursuri online şi dacă se confirmă cazuri de îmbolnăvire în rândul cadrelor didactice.


„Dacă se îmbolnăvesc cadrele didactice, atunci conducerea unităţii de învăţământ va informa DSP Dolj, se face anchetă epidemiologică, se stabilesc contacţii direcţi şi DSP împreună şi conducerea unităţii decid dacă se suspendă activitatea la clasă sau la grupele respective. Se suspendă activitatea pentru 10 zile pentru cei nevaccinaţi şi 5 zile pentru cei vaccinaţi”, a subliniat inspectorul şcolar general. Elevii care nu prezintă un test antigen sau PCR care să confirme rezultatul testului de salivă vor rămâne la domiciliu.


„Preşcolarul sau elevul care nu prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid sau PCR efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile după 10 zile dacă nu sunt vaccinaţi cu schemă completă şi după 7 zile dacă sunt vaccinaţi cu schemă completă. Testarea este gratuită”, a explicat inspectorul şcolar general.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS