9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘcoala online la țară: Părinții iau schițe și fișe de la școală

Școala online la țară: Părinții iau schițe și fișe de la școală

În comunitățile sărace din Dolj mulți copii nu pot face școala online. Unii nu au curent, alții au curent dar nu dețin nici un dispozitiv pentru a putea folosi platformele. Sunt și situații în care chiar dacă platformele există părinții nu se descurcă pentru că nu au avut de- a face cu noile platforme. În unele sate, în această perioadă școala online înseamnă practic deplasarea părinților la unitatea de învățământ o dată pe săptămână pentru a lua schițele lecțiilor și câteva fișe de lucru.

Școala online a însemnat de fapt o nouă lovitură pentru copiii din comunitățile sărace. Sunt mii de copii care nu au cum să facă față noilor cerințe. De exemplu, la Sadova sunt 368 de copii care au dispozitive dar nu sunt ale lor și alți 208 care nu au nici un dispozitiv și nu au cum să participe online.

”Profesorii lucrează pe platforme. Folosesc platforma de la Ministerul Educației. Majoritatea copiilor lucrează online”, spune managerul școlii.

Nu sunt puțini cei care nu au practic mijloacele necesare pentru a participa la lecții. Pentru ei școala online este ceva imposibil. Unii dintre ei nu au nici curent electric acasă. În fața acestei situații, managerul spune că a cautat soluții alternative. ”Nu am primit tablete. Unii copii nu au nici un dispozitiv pentru online. Pentru aceste situații, profesorii și învățătorii fac schița lecției și o trimit pe emailul școlii și trimit și fișe de lucru. Le printăm și părinții vin săptămânal și iau materialele pentru a lucra. Ce pot face mai mult? Au trecut șase luni de când a început pandemia. A făcut cineva ceva pentru acești copii? ”, a mai spus Angela Călugărescu, managerul Școlii gimnaziale Sadova.

”Copiilor nu le place deloc școala online”

Cel puțin în mediul rural, elevii nu au primit bine vestea că școala se va închide. O spun chiar profesorii.

”Din punct de vedere emoțional cei din clasele a VIII-a și a XII-a sunt terminați. Îi așteaptă un examen. Nu le place deloc școala online. Altfel interacționăm când stăm față în față la școală. De intrat au intrat toți pe platformă, cel puțin la mine la ore. Dar nu e același lucru cu prezența fizică. Sunt și alte aspecte legate de evaluare. M-au întrebat copiii dacă dăm și noi lucrări de control. Le dau, dar cum le încarcă pe platformă? ”, se întreabă Petre Dumitru, managerul liceului din Bârca.

Și la clasele primare se lucrează pe platforme, dar mai sunt părinți care nu se descurcă. ”Copiii din clasele primare au nevoie de sprijin din partea părinților. Este adevărat că sunt și părinți care nu sunt dumiriți cum să folosească platforma, dar îi așteptăm la școală să îi consiliem”, a mai spus managerul liceului din Bârca.

La nivelul școlilor se caută soluții pentru a achiziționa tablete.

La Bârca, unitatea de învățământ are peste 500 de elevi. Până acum au fost achiziționate doar 40 de tablete. ”Primăria a achizionat 40 de tablete, dar acum vor toți. O să luăm pe proiecte POCU și mai avem un proiect pe ordonanța 144. Facem tot ce ne stă în putință să mai achiziționăm alte mijloace tehnice”, a mai spus directorul din Bârca.

Cum se împart 140 de tablete la 500 de elevi

Și la Liceul Tehnologic ”Constantin Nicolaescu Plopșor” din Plenița învață peste 500 de copii. Pentru școala online elevii apelează la dispozitivele părinților. De la administrația locală școala a primit vestea că se vor cumpăra în curând tablete. Nu vor fi însă pentru toți copiii. ”Primăria a declanșat procedura pentru a achiziționa tablete. Vor fi achiziționate 140 de dispozitive. La distribuirea lor se va lua în calcul situația financiară a părinților. Avem și familii care au declarat că au dispozitive și nu au nevoie”, a spus managerul școlii.


Lipsa tehnologiei este resimțită din plin și în localitățile care au semnalul la internet slab sau nu au deloc semnal. Numai organizația nonguvernamentală World Vision a arătat într-un studiu că în Dolj sunt 20 de localități care au aceste probleme. Pe această listă sunt trecute localitățile Busu, Greceşti, Valea Lungului, Breasta, Predeşti, Carpen, Cernăteşti, Valea Lungului, Palilula, Coţofenii din Dos, Mihăiţa, Salcia, Leordeasa, Rojişte, Beloţ, Pietroaia, Şopot, Cleanov, Răşnic, Ţiu, Seaca de Pădure.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS