23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăEducatieLa grădiniţe vor fi maximum şapte copii în grupă

La grădiniţe vor fi maximum şapte copii în grupă

În Craiova şi în judeţ, grădiniţele de stat nu se deschid deocamdată, spun inspectorii şcolari. Decizia de a deschide unităţile de învăţământ preşcolar va fi luată împreună cu autorităţile locale. În plus, pentru a respecta normele de distanţare, în clasele mari vor fi maximum şapte copii, a precizat inspectorul şcolar pentru învăţământ preşcolar.

Grădiniţele de stat din judeţul Dolj nu se deschid nici zilele următoare. Abia de săptămâna viitoare se vor lua măsuri în acest sens, spun inspectorii şcolari.
„Ordinul comun a fost publicat, dar aşteptăm ca documentul să ajungă pe circuitul documentelor şi la inspectoratul şcolar. Abia după aceea vom lucra pentru a redeschide unităţile pentru copii. În toată această perioadă am ţinut legătura cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării. La nivelul grădiniţelor au fost luate toate măsurile necesare pentru a respecta normele de distanţare fizică, pentru a se asigura triaj epidemiologic şi tot ce este necesar pentru protecţie şi spălarea şi dezinfectarea mânuţelor. Conform precizărilor Ministerului Educaţiei şi Cercetării, decizia de a deschide unităţile de învăţământ preşcolar se va lua împreună cu autorităţile locale“, a spus Cristina Ciocoiu, inspector şcolar pentru învăţământ preşcolar în cadrul ISJ Dolj.


Grădiniţele de stat se vor deschide şi în funcţie de cererile depuse de părinţi.
„În anii anteriori, pentru a menţine activitatea în grădiniţe, părinţii depuneau cereri până pe 15 iunie. Acum cererile au început să se depună din 15 iunie. Nu este un termen-limită de depunere“, a mai spus inspectorul şcolar Cristina Ciocoiu.

Va fi nevoie de mai multe educatoare

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj spun că, odată ce se va relua activitatea, grupele se vor face ţinând cont de normele de distanţare fizică.
Grupele vor fi de maximum şapte copii. „În funcţie de specificul grădiniţelor şi de capacitate, pentru că unele unităţi sunt mai mari, se vor lua şi măsurile. Într-o unitate cu clase mari, cum este Grădiniţa „Nicolae Romanescu” din Craiova, pe noile norme vor fi grupe cu maximum şapte copii“, a mai spus inspectorul şcolar pentru învăţământul primar.

Reprezentanţii ISJ Dolj spun că, odată cu reluarea activităţii pe perioada verii, grădiniţele vor avea nevoie de mai multe cadre didactice.
„În anii anteriori, erau cam 40 de copii într-o grădiniţă deschisă pe perioada verii. Erau formate două grupe de câte 20 de copii, la care era câte o educatoare. În această vară, la 20 de copii va fi nevoie de trei educatoare în grădiniţă. Nu ştiu cum se va proceda, pentru că educatoarele au avut activităţi on-line pe perioada stării de urgenţă şi ar avea nevoie şi de concediu. Fiecare unitate va lua decizii pentru redeschidere în cadrul Consiliului de Administraţie“, a mai spus inspectorul şcolar Cristina Ciocoiu.

Cum se va organiza servirea mesei

Conform ordinului comun, normele de igienă se vor respecta și în timpul servirii mesei. Se va renunța la servirea mesei în spațiul special amenajat pentru a evita aglomerarea şi interacțiunile între copii. Scaunele vor fie marcate pentru a asigura distanța fizică recomandată între copii. Se recomandă ca servirea mesei să se facă în încăperea desemnată grupei. Fiecare copil va sta singur la măsuța lui. Înainte de servirea alimentelor, suprafața mesei va fi spălată și dezinfectată.


Sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei sa fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice. Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4,5 mp/copil.
Activitățile în aer liber vor reprezenta o proporție cât mai mare din program. Pot fi în același timp afară mai multe grupe. Trebuie evitat contactul strâns între copii şi jocurile care presupun apropierea între copii la mai puțin de doi metri.


Ventilarea spațiilor închise se realizează: dimineața înainte de sosirea copiilor, când aceștia sunt afară, la ora prânzului și seara, precum și în timpul activităților de curățenie. Ventilarea naturală durează cel puțin 20 de minute de fiecare dată. Dacă este posibil, se mențin ferestrele și/sau ușile camerelor deschise, pentru a permite o mai bună circulație a aerului în spațiu, fără a compromite siguranța copiilor.
Este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului. Lenjeria și păturile individuale utilizate în aceste unități trebuie spălate periodic prin înmuiere cu detergenți în soluție 0,5%, spălare, fierbere și limpezire. Pătuțul va fi strict individualizat, folosit întotdeauna de același copil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS