27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieO craioveancă de 12 ani, printre cei mai deştepţi oameni din lume (Galerie foto)

O craioveancă de 12 ani, printre cei mai deştepţi oameni din lume (Galerie foto)

Timeea Petrescu, o elevă de 12 ani, originară din Craiova, care de câţiva ani trăieşte cu părinţii la Londra, a fost acceptată de curând în Mensa, organizaţia oamenilor cu un coeficient de inteligenţă foarte ridicat. Ea a obţinut 162 de puncte la testul IQ. Fata trăieşte în Regatul Unit de la vârsta de patru ani, când a şi început şcoala. La cei 12 ani ai săi, Timeea este acum în clasa a VII-a la un colegiu de matematică şi ştiinţe şi a început să aibă şi primele calificări la olimpiade şcolare. Timeea are planuri şi pe termen lung. Vrea să ajungă studentă la Oxford.

Eleva de 12 ani originară din Craiova a fost acceptată în Mensa – organizaţia oamenilor cu un coeficient de inteligenţă foarte ridicat – în urma unor teste care s-au aplicat de către membrii organizaţiei chiar la şcoală. În luna martie, părinţii au primit scrisoare de la Mensa că Timeea a fost acceptată în organizaţie şi că face parte din grupul 1% cei mai deştepţi oameni din lume. Eleva este în clasa a VII-a la Mathematics & Sciences College Heathland. „A fost uimitor şi neaşteptat că are un scor IQ atât de mare. 140 de puncte IQ este considerat a fi al unui geniu. Ea a obţinut 162 de puncte IQ. La testul respectiv au participat în prima etapă 40 de copii de clasa a VII-a şi 50 de elevi de clasa a XII-a. Au trecut mai departe șapte copii, printre care şi ea, care a reuşit să treacă testul cel mai dificil şi a fost acceptată în cadrul organizaţiei Mensa“, a spus Florentina Petrescu, mama elevei.
Adolescenta este pasionată de citit, de arhitectura şi cultura Japoniei şi a Coreei de Sud. Părinţii spun că a ajuns chiar să scrie şi să citească în japoneză şi coreeană. „Este pasionată de tot ceea ce înseamnă Japonia şi Coreea. Ca să afle cât mai multe despre aceste ţări, a ajuns să înveţe singură coreeana şi japoneza“, a mai spus mama elevei.

A început şcoala la patru ani

Timeea locuieşte în sud-vestul Londrei cu părinţii, care şi-au deschis propriile afaceri, promovând produse româneşti. „Am plecat din România pentru un trai mai bun. Am deschis în centrul oraşului Londra un restaurant românesc. 10% din clienţii noştri sunt străini, care intră să încerce produsele româneşti. Avem şi englezi cărora le place mâncarea românească. Ne trec pragul pentru sarmale, ciorbă de burtă sau tochitură. Avem şi un magazin tot cu produse româneşti“, a mai spus Florentina Petrescu.
Timeea a ajuns la Londra când avea patru ani, când a şi început şcoala, în Regatul Unit sistemul de învăţământ fiind diferit de cel din România. Eleva s-a remarcat mereu prin rezultate foarte bune. „Aici sistemul de învăţământ este altfel. La trei ani fac grădiniţa şi la patru ani merg la şcoală. Ştia atunci doar câteva cuvinte în limba engleză, dar după şase luni a vorbit fluent. Şi rezultatele la şcoală sunt foarte bune. Are calificativul «excelent» la toate disciplinele, iar matematica este punctul ei forte. Nu ne ocupăm de teme. Ea stă la şcoală în intervalul orar 9.00-15.00 şi vine cu temele şi lecţiile învăţate. Nu îi ia foarte mult să se pregătească pentru ziua următoare. Într-o jumătate de oră rezolvă cu temele scrise. Nici nu au foarte mult. De exemplu, la matematică au o problemă sau două de rezolvat pentru ziua următoare. Calităţile ei au fost observate și de profesorii de la şcoală, care au recomandat-o pentru testarea IQ-ului de către cei de la Mensa. Este mereu în căutare de noi informaţii. Acasă îi place să citească foarte mult. Citeşte şi noaptea. De asemenea, mai joacă rugby, se plimbă cu prietenii sau ascultă muzică coreeană“, a spus Florentina Popescu.
În acest an şcolar, Timeea a început să participe la olimpiade. A fost la olimpiada de limba franceză şi a ajuns la etapa naţională, de la care aşteaptă rezultatele.
Timeea are planuri pe termen lung. „Vrea să devină avocat sau psiholog şi îşi doreşte să devină studentă la Oxford. Fiind acceptată de cei de la Mensa, are şanse la marile universităţi din lume şi opţiunile ei se îndreaptă acum spre Oxford sau Cambridge“, a mai spus mama elevei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS