10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieŞcolile din Dolj au restructurat zeci de profesori

Şcolile din Dolj au restructurat zeci de profesori

Unităţile de învăţământ au făcut şi anul acesta restructurări. Ieri, zeci de profesori au încercat să îşi găsească o nouă catedră. Unii au fost nevoiţi să accepte ore în mai multe unităţi şcolare pentru a rămâne în activitate. Motivele restructurărilor au fost diferite. Unităţile de învăţământ din mediul rural au comasat clasele cu efective mici. Astfel s-a ajuns ca unele şcoli să aibă clasă cu elevi de V-VIII. De asemenea, reprezentanţii liceelor tehnologice spun că au fost nevoiţi să recurgă la restructurări de ore de la disciplinele teoretice după apariţia ordinului de ministru care prevedea corelarea planurilor de învăţământ cu structura anului şcolar.

Cadrele didactice care au intrat în restructuare au fost convocate ieri într-o şedinţă publică derulată la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Anul acesta au fost 59 de profesori în situaţie de restructurare, faţă de 46 cât au fost anul trecut. Cei mai afectaţi de restructurări au fost învăţătorii, 11 cadre didactice atât de la şcoli din Craiova, cât şi din judeţ fiind obligate să opteze pentru alte unităţi şcolare. De asemenea, restructuraţi mulţi au fost şi la educatoare, limba română, matematică, istorie, franceză, engleză, precum şi la discipline tehnice.
Profesorii restructuraţi au avut acces la noi catedre pe baza punctajului pentru evaluarea activităţii didactice. Şedinţa s-a derulat pe discipline în intervalul orar 9.00-13.00. Au fost situaţii în care cadrele didactice au fost nevoite ca pentru anul şcolar următor să-şi facă o catedră din fracţiuni de normă sau care nu au găsit o catedră vacantă şi au apelat la detaşare. Astfel de situaţii au fost în special la limba română şi la limbi străine.

Şcolile cu cei mai mulţi restructuraţi

Cele mai multe restructurări au fost făcute în mediul rural, unde managerii spun că a scăzut foarte mult numărul copiilor. La Vela, de exemplu, din cauza numărului mic de copii, anul acesta au fost restructuraţi trei profesori, de română, religie şi istorie. La aceştia se adaugă şi un profesor de engleză, care a fost restructurat de mai bine de trei ani, dar care până acum nu a găsit o altă catedră titularizabilă. Managerul şcolii a precizat că au apărut restructurările de anul acesta pentru că la una din şcoli mai are clasele a V-a şi a VI-a şi că a ajuns chiar la situaţia de a face o singură clasă de gimnaziu cu elevi din ani diferiţi de studiu. „Profesorul de engleză este din anii anteriori. Nu a găsit un alt post de titular până acum. Ceilalţi profesori – de română, istorie şi religie – sunt restructuraţi anul acesta pentru că nu mai sunt copii. Au recurs la învăţământul simultan atunci când s-a introdus clasa pregătitoare la învăţământul primar, timp de doi ani a fost opţională. În consecinţă, părinţii nu au vrut la început să îşi înscrie copiii la şcoală de la şase ani şi acum nu avem două clase la gimnaziu, de a V-a şi a VI-a. În aceste condiţii, s-a redus numărul de ore. La asta s-a adăugat şi faptul că avem foarte puţini copii la gimnaziu la Gubaucea, unde am făcut o clasă de simultan de V-VIII“, a precizat Constantina Prodana, managerul Şcolii Gimnaziale Vela.
Mai mult decât atât, mai sunt şi şcoli care intră în lichidare cu anumite clase. Un astfel de exemplu este la Malu Mare, unde au fost restructuraţi un profesor de matematică, un veterinar, un profesor de educaţie fizică şi sport şi un profesor de limba română.
„De anul trecut nu mai avem o clasă de seral pentru că a luat-o Ministerul Educaţiei, iar la profesională nu am reuşit să facem clasa. În plus, liceul a intrat în lichidare. În prezent, avem o clasă de liceu şi una de profesională. De anul viitor este posibil să rămânem doar cu învăţământul primar şi gimnazial. Şi la aceste niveluri numărul copiilor este în scădere. Suntem într-o zonă în care foarte mulţi părinţi pleacă în străinătate, dar clasele pe care le avem acum sunt cu peste 20 de copii şi nu avem clase cu predare în regim de simultan“, a precizat Ana Cismaru, directorul Liceului Tehnologic „Aurelian Ionete“ din Malu Mare.
Şi liceele din Craiova au recurs la restructurări, odată cu apariţia Ordinului Ministrului 3207/2019 privind corelarea planurilor de învăţământ cu structura anului şcolar. De exemplu, la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“ au intrat astfel în restructurare un profesor de cultură civică şi istorie şi un profesor de economie antreprenorială.
„A scăzut numărul orelor prin Ordinul Ministrului 3207, prin care s-a redus bugetul orelor. A scăzut numărul săptămânilor de teorie la învăţământul profesional şi tehnic de la 32 la 28. Aceste restructurări au apărut după realizarea încadrărilor“, au precizat reprezentanţii comisiei de mobilitate a Colegiului Naţional „Gheorghe Chiţu“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS