12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieSindicalist din învăţământ: „Am avut mari presiuni pe salarii“

Sindicalist din învăţământ: „Am avut mari presiuni pe salarii“

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar doljean au făcut bilanţul acestui an şi au scos în evidenţă plusurile, dar şi minusurile. Cele mai mari nemulţumiri au fost legate de alocarea bugetară pentru salarii. Preşedintele sindicatului „Spiru Haret“, filiala Dolj, Constantin Lungulescu, a spus că au fost mari dificultăţi cu plata acestor drepturi pentru că ministerul nu aloca niciodată sumele necesare. Problema centrală ar fi costul standard per elev, care este insuficient, pentru a acoperi cheltuielile cu personalul.

Din acest an, salariile pentru angajaţii din unităţile de învăţământ nu se mai virează prin consiliile locale, ci prin inspectoratele şcolare. Potrivit sindicaliştilor doljeni, această schimbare a produs mari presiuni pe plata salariilor. „O chestiune care nu a fost în regulă a fost faptul că Ministerul Educaţiei, care asigura bugetul pentru fiecare lună, pentru fiecare Inspectorat Şcolar, nu dădea de la început sumele necesare şi plăteam cu mare greutate salariile, după care plata contribuţiilor se făcea în două-trei rânduri, ceea ce nu era în regulă, fiind foarte multă muncă făcută de inspectoratele şcolare. Viramentele ar fi trebuit făcute până pe data de 25 ale lunii“, a precizat Constantin Lungulescu, preşeditele „Spiru Haret“ Dolj. Lipsa banilor a determinat pe fostul ministru al educaţiei, Valentin Popa, să solicite unităţilor şcolare să încadreze cu cheltuielile de personal în costul standard per elev, ceea ce ar fi dus la disponibilizări. „Fostul ministru a dat un ordin, şi anume să ne încadrăm în costul standard şi în consecinţă numărul de angajaţi în sistem să fie mai mic cu peste 4.000. Lucrul acesta s-a reglat prin demisia lui şi anularea ordinului respectiv de ministrul interimar“, a mai spus preşedintele sindicatului doljean. Ideea ca şcolile să se încadreze în costul standard s-a păstrat şi se regăseşte şi anul acesta în alcătuirea planurilor de şcolarizare, unde se cere managerilor să facă efectivele astfel încât să ajungă banii pentru salarii. Sindicaliştii spun însă că anual acest cost creşte, însă este doar cârpeală. „Să vedem cum va arăta costul standard care se va vota în această lună. Deocamdată ce pot spune eu este că federaţia noastră a propus o majorare cu 27%. Eu am spus că toate majorările acestea sunt cârpeli pentru că nu se pleacă de la o fundamentare riguroasă, adică să pornim de la numărul minim de elevi pe clasă de la fiecare ciclu de învăţământ, aşa cum prevede Legea educaţiei. Şi atunci, în situaţia în care eu pot să asigur buget şi pentru o şcoală mică cu efective după lege, lucrurile sunt normale, iar dacă o şcoală are excedent financiar şi bugetul este în zona lui 6% pot să-i las surplusul. În rest, nu facem altceva decât să plimbăm banii de la o lună la alta, de la un trimestru la altul, de la o şcoală la alta. Cum s-a făcut şi anul acesta şi cum se face de când a apărut acest cost standard“, a mai spus preşedintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj. Pentru anul viitor, cheltuielile cu salariile vor creşte dacă se va acorda norma de hrană, dar şi creşterea de 10%.

Sporurile se calculează la salariile din decembrie 2016

Liderii de sindicat spun că sunt nemulţumiţi de majorările salariale de la anul. „A fost o creştere salarială de 25%, care a început de la 1 ianuarie 2018. Noi ne aşteptăm că e o creştere netă de 25%, dar, prin modul de schimbare a impozitării, ne-am trezit doar cu 4%, lucru care ne-a nemulţumit profund“, a precizat preşedintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj. La plusuri au fost trecute voucherele de vacanţă acordate anul acesta, subliniid faptul că au fost benefice în special pentru personalul nedidactic. Alt plus ar fi acordul semnat între sindicate şi guvern la sfârşitul lunii noiembrie, prin care ar urma alte noutăţi. „În mai am participat la o primă discuţie în ceea ce priveşte acordul pe care l-am semnat pe 29 noiembrie cu Guvernul României prin care avem prevăzute o serie de lucruri pozitive. De exemplu, sporurile pe care le avem, este vorba de sporul de diriginţie, rural se calculează după salariile din decembrie 2016, ceea ce nu este normal. Prin acordul respectiv, până la 1 septembrie se va regla acest lucru. Alt aspect este că nu au fost bugetate hotărâri judecătoreşti pentru diferenţele salariale. În acord există un articol în care se spune ca aceste hotărâri să fie plătite“, a mai spus preşedintele sindicatului „Spiru Haret“ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS