Liceeni din Craiova care participă la Competiția Tinereții

Elevii de la douăsprezece licee din Craiova vor găti bucate tradiționale oltenești. Proba de artă culinară se va desfășura sâmbătă, între orele 9.00-16.00, la Hanul Craioviţei, și face parte din Competiția Tinereții, organizată de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport. Preparatele elevilor vor fi diverse. Aceștia vor pregăti plăcintă cu dovleac, fasole bătută, tartă cu praz, carne de porc la ceaun cu ardei copţi, mâncare de murături, gogoşi olteneşti, praz cu măsline, prăjitură oltenească cu lapte prins, raci la cuptor, tocăniţă oltenească cu praz, mâncare de mărar cu carne de pui, tocană de murături. Concursul Competiția Tinerii a ajuns la cea de a X-a ediție, iar proba de gastronomie a fost inclusă în acest an. „Puţini olteni mai ştiu să gătească olteneşte. Se mănâncă pizza şi hamburger, kebab ori sushi. De aceea, organizatorii celei de-a X-a ediţii a Competiţiei Tinereţii: Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi partenerii lor pentru proba de artă culinară – Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj şi specialişti în gastronomie -, au decis ca liceele participante să culeagă trei reţete tradiţionale olteneşti, din care una, stabilită prin tragere la sorţi, să fie pregătită şi prezentată în concurs“, au comunicat organizatorii competiției.
Preparatele elevilor vor fi jurizate. Potrivit organizatorilor, criteriile în funcţie de care se va stabili punctajul final sunt: pregătirea materiilor prime, organizarea locului de muncă şi lucrul în echipă, respectarea reţetei, originalitatea şi autenticitatea prezentării.
Concurenții, în număr de 48, sunt de la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate, Liceul Teoretic „Tudor Arghezi“, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“, Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan“, Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu“, Colegiul Naţional „Elena Cuza“, Liceul „Voltaire“, Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul „Traian Vuia“, Colegiul Naţional „Carol I“. Scopul probei de artă culinară este de a promova în rândul tinerilor gastronomia specifică zonei Olteniei.