24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăEducatieEfectele încadrărilor de la Școala Vela: „Elevii nu știu să scrie și să citească“

Efectele încadrărilor de la Școala Vela: „Elevii nu știu să scrie și să citească“

Profesorii de la Școala Gimnazială „Ilie Murgulescu“ din Vela reclamă faptul că anul acesta au fost angajate multe cadre didactice cu note sub 5 și profesori necalificați
Profesorii de la Școala Gimnazială „Ilie Murgulescu“ din Vela reclamă faptul că anul acesta au fost angajate multe cadre didactice cu note sub 5 și profesori necalificați

Elevii de gimnaziu de la Școala „Ilie Murgulescu“ din Vela nu știu să scrie și să citească. Anual, învățătorii se schimbă sau printre cadrele care trebuie să formeze primele deprinderi se strecoară mereu persoane necalificate ori cu note sub 5 la concursul național de încadrare pe post. Situația a fost reclamată anul acesta la ISJ Dolj pentru că numărul cadrelor didactice încadrate în acest fel a crescut considerabil. Rezultatele imediate au constat într-o serie de controale din parte Inspectoratului Școlar, rămase fără efecte până acum, dar și într-o ședință de Consiliu Local, în care profesorii au fost certați că au reclamat ceea ce se întâmplă în școală.

Primarul comunei doljene Vela, Gheorghe Câmpeanu, a convocat săptămâna trecută profesorii în ședința de Consiliu Local, menționând că este prima dată când face această întâlnire. Edilul a explicat că a făcut gestul pentru că banii pentru salarii, navetă și utilități sunt dați de consiliul local și, prin urmare, se vede nevoit să se implice și în activitatea școlii, în urma reclamațiilor apărute.
„Ne-am adunat aici în această formulă pentru prima dată, dar am făcut acest lucru pentru că în ultimul timp s-au făcut reclamații și la inspectorat, și în presă. S-au primit telefoane, au fost controale. V-am chemat în ședință pentru că banii pentru salarii și pentru utilități la școală, pentru navetă se dau prin dispoziție de Consiliu Local și, dată fiind situația, trebuie să avem în vedere și ceea ce se întâmplă în școală pentru că se află pe raza comunei noastre“, a spus primarul. Cadrele didactice au fost însoțite și de directoarea școlii, Victoria Velniciuc. Cu toate acestea, profesorii au pus din nou problemele pe tapet.
„Am ore de chimie repartizate în ședință publică, dar nu mi se dau. Le are doamna director, care este în principal profesor de biologie și trebuie să predea ore în specialitate“, a spus unul dintre profesori. De altfel, cadrele didactice au reclamat faptul că evaluările de la sfârșitul anului au fost făcute discriminatoriu, suplinitorii având calificativul „foarte bine“. De altfel, în acest cadru profesorii au tras alt semnal de alarmă privind primele efecte rezultate în urma încadrărilor cu necalificați.
„Vi se pare normal ca la clasa a V-a să învățăm elevii să scrie și să citească și tot noi să fim evaluați cu calificativ «bine», iar cei de la care pleacă acești copii să aibă calificativul «foarte bine»?!“, a replicat unul din cadrele didactice. Discrimatoriu văd profesorii și faptul că un profesor de matematică, care predă la structura din satul Gubaucea, vine des în stare de ebrietate la școală și are calificativ „foarte bine“. De altfel, și primarul menționează în ședința respectivă că l-a văzut „pe respectivul profesor în această stare“. Pentru manager, situația nu pare îngrijorătoare și le cere profesorilor să pună ei fiola respectivului profesor.

Dascălii strigă: „Orele nu sunt scoase la Inspectorat!“

Situația elevilor de la Școala Vela a fost semnalată și de alt consilier local, care a precizat că are vecini copii care au absolvit studiile gimnaziale, dar nu știu să facă nici adunări elementare.
„Nu știu cum puteți da drumul acestor copii de la clasă fără să știe nimic! Am vecini copii care nu știu cât fac doi cu doi. Unul dintre ei a terminat școala și crește capre. Nu știe să le numere, știe să spună: am pe Șuța, pe Codruța, e a lui Gheorghe, a lui Costică. Nu vă pare rău când vă scapă copiii din mână?!“, a spus consilierul. Afirmația nu a rămas fără replică din partea profesorilor. „Dacă orele nu sunt scoase la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, ce pretenții să avem? Scoateți orele la concurs și nu mai faceți presiuni să fie ținute ascunse. În fiecare an se schimbă învățătorii sau se întâmplă ca acum, să avem oameni cu note de 2 și 3“, au replicat cadrele didactice. De altfel, anul acesta, la Evaluarea Națională s-au prezentat de la Școala Vela doar patru copii, iar doi au obținut note sub 5.

Consiliul Local: profesorii să stea opt ore la școală!

Primarul și consilierii lo­cali cred că au găsit soluția pentru a remedia situația elevilor. „Vom aproba construirea unor locuințe ca profesorii să stea aici și să lucreze opt ore cu copii. Să se facă ore suplimentare de pregătire. Facem eforturi financiare și stați aici să lucrați cu copiii“, a spus primarul. Cadrele didactice nu au fost de acord cu această soluție.
„Este hotărâre de consiliu local și trebuie să o respectați!“, a replicat primarul. Numai că nu există nici un cadru legal prin care să se stabilească programul suplimentar al unui cadru didactic.

„Nu am curaj să le dau procesele-verbale din consilii“

Altă problemă evidențiată în Consiliul Local de profesori a fost lipsa de comunicare între director și cadrele didactice, care nu au acces la deciziile luate în Consiliul de Administrație al școlii, format fără a respecta metodologia.
„Nu știm nimic din ce se discută în Consiliul de Administrație, deși legea prevede că deciziile trebuie făcute publice“, au spus profesorii. În apărarea sa, managerul spune că nu are curaj să le dea procesele-verbale, care ar trebui să fie publice. „Ce curaj să mai am să le dau ceea ce se scrie la Consiliul de Administrație, când, după ce le-am dat copia de la Consiliul Profesoral, au dat-o la presă?! Am văzut copia de la Consiliul Profesoral publicată pe on-line la Gazeta de Sud, cu tot cu numele profesorilor“, a replicat managerul.
Numai că numele profesorilor dintr-o școală trebuie să fie făcute cunoscute. Colegiile și majoritatea școlilor din Craiova și județ publică listele cu cadrele didactice. De altfel, și repartițiile se fac publice. Curajul managerului de a da copii de pe procesele-verbale dispare poate din cauza faptului că posturile nu au fost publicate în totalitate. În plus, dacă metodologia prevede că deciziile Consiliului de Administrație sunt publice, are acces și mass-media. Ceea ce cer cadrele didactice ale școlii este să se intre în legalitate.
Până acum însă, nu s-au luat deloc măsuri de remediere a situației, preocuparea principală fiind cine a reclamat situația din școală.
În urma controlului, inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu a precizat, pentru GdS, că sunt neconcordanțe în privința constituirii Consiliului de Administrație din unitatea școlară și nu se respectă metodologia de încadrare cu personal didactic pe posturile eliberate în cursul anului școlar.
În aceste zile, inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu a precizat că se va ocupa de situația Școlii Vela, dar, până în acest moment, nu a primit raportul controlului făcut în școală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS