22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesori cu note de 2, 3 și 4 în școlile din Craiova și județ

Profesori cu note de 2, 3 și 4 în școlile din Craiova și județ

Conducerea ISJ Dolj, instituție care se ocupă de repartizarea cadrelor didactice pe posturi, susține că în cazurile în care profesorii cu note sub 5 la examenul de titularizare din această vară au ajuns la catedre, se vor face înlocuiri cu personal care a obținut rezultate corespunzătoare (Foto: Arhiva GdS)
Conducerea ISJ Dolj, instituție care se ocupă de repartizarea cadrelor didactice pe posturi, susține că în cazurile în care profesorii cu note sub 5 la examenul de titularizare din această vară au ajuns la catedre, se vor face înlocuiri cu personal care a obținut rezultate corespunzătoare (Foto: Arhiva GdS)

Cadre didactice care au obținut note de 2, 3, și 4 la concursul de titularizare de anul acesta au prins posturi în școli și grădinițe din Craiova, dar și din județ, chiar dacă metodologia precizează clar că persoanele cu astfel de rezultate nu pot desfășura activitate didactică.

Situația cadrelor didactice cu note sub 5 la concursul de titularizare de anul acesta care au prins posturi în școli și grădinițe din Craiova și județ a fost semnalată de cititori ai Gazetei de Sud, care s-au declarat nemulțumiți de cum se dau posturile în învățământul preuniversitar. „Suntem un grup de cadre didactice nemulţumite de modul în care se fac repartizările la ISJ Dolj. Sunt şi repartizări care servesc intereselor unei clientele şi care au acoperire în baza unor note peste 5, dar net inferioare unor cadre didactice care au ocupat posturile în şedinţă publică la 50 km de Craiova. Revoltător este faptul că, deşi ministrul educaţiei solicită verbal ca la catedră să nu mai fie profesori care au obţinut note sub 5 la concursul de titularizare, în Dolj această solicitare este ignorată. Ba mai mult, există astfel de cadre didactice şi în Craiova“, se scrie în sesizarea primită la redacţie. În continuare, ne sunt prezentate câteva exemple de cadre didactice cu note cuprinse între 2,25 şi 4,85. Astfel de cazuri se întâlnesc la Școala „Ion Țuculescu“ din Craiova – un post de educatoare ocupat cu nota 4,85, Grădinița „Ion Creangă“ – un post ocupat cu nota 3,25, Grădinița „Traian Demetrescu“ – un post ocupat cu 4,70, Școala Goicea – un cadru didactic de biologie repartizat cu 2,25, Școala Goiești – un post ocupat cu 3,60.

Explicația directorilor: posturi apărute în septembrie

Cazurile semnalate s-au confirmat majoritatea în realitate. Cadrele didactice la care s-a făcut referire au fost angajate de managerii unităților de învățământ, care au explicat că au luat aceste măsuri pentru că au apărut posturi după începerea anului școlar, prin formarea de noi clase, și nu puteau lăsa elevii și preșcolarii fără cadre didactice. La Școala „Ion Țuculescu“ din Craiova, directorul Fănel Vătafu a explicat că educatoarea care stă cu copiii de la grădinița din subordine a fost recomandată de părinți. „Avem un cadru didactic cu nota sub 5 la titularizare pentru că am fost puși în situația de a forma o grupă nouă la grădiniță chiar în prima zi de școală. Atunci am primit foarte multe cereri de la părinți. Mulți nu vin să înscrie copiii la grădiniță în perioada prevăzută de calendar și vin la începutul anului școlar. Așa s-a întâmplat și de această dată. Aveam 40 de copii înscriși și nu puteam să îi ținem într-o singură clasă. Și atunci a fost nevoie să mai angajăm un cadru didactic. Doamna a venit la recomandarea părinților. Inițial a lucrat voluntar. Acum are contract pe perioadă determinată. Atunci când Inspectoratul Școlar Județean Dolj va trimite un alt cadru didactic, o vom înlocui. Dacă nu vom primi un alt cadru didactic de la ISJ Dolj, vom organiza concurs la nivelul unității de învățământ“, a explicat directorul școlii. O nouă grupă înființată în luna septembrie a fost motivul pentru care și la Grădinița „Traian Demetrescu“, situată în centrul istoric al Craiovei, a fost angajată o educatoare care anul acesta a obținut nota 4,70 la examenul de titularizare. „S-a format o nouă grupă de grădiniță, care a fost aprobată pe 25 septembrie. Odată ce am grupa de copii, îmi trebuie obligatoriu și un cadru didactic. Am vorbit cu colegii și a venit o doamnă de la o altă grădiniță, unde s-a întors titularul pe post. I-am făcut încadrarea cu nota de anul trecut, când a obținut 7,10, dacă nu greșesc. Acum nu sunt în unitate și nu pot să vă spun exact rezultatul, dar este încadrată conform metodologiei de mișcare a personalului didcatic“, a explicat directorul grădiniței, Melania Enache. Potrivit metodologiei de mișcare a personalului didactic, la articolul 89 alin. 2, pentru un cadru didactic cu notă sub 5 anul acesta, nu pot fi luate în calcul notele din anii anteriori, chiar dacă sunt peste 5. La Grădinița „Ion Creangă“ din Craiova, directorul unității, Ileana Stanciu, susține că a avut un cadru didactic cu nota 3,25, dar a fost o soluție doar pentru o săptămână. „Doamna care a fost la noi a plecat la altă grădiniță. Nu mai este în această unitate de învățământ. A fost doar pentru o săptămână“, a spus managerul.

Inspectoratul Școlar Județean Dolj promite înlocuirea

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj susține că profesorii care au obținut note sub 5, repartizați pe posturi, sunt doar soluții de moment.
„Pe posturile vacantate după începerea anului școlar, conducerea unităților de învățământ e obligată să asigure încadrarea la clasă conform OM nr. 4959/2013 și să transmită către Inspectoratul Școlar Județean Dolj situația. În unele unități școlare, din cauza faptului că nu au existat cereri ale cadrelor didactice calificate cu note peste 5 la concurs, conducerea acestor unități de învățământ a asigurat încadrarea cu personal didactic calificat pentru o perioadă de maximum 30 de zile, în acest timp aducând la cunoștința Inspectoratului Școlar Județean Dolj, care a procedat la înlocuirea acestora cu personal didactic calificat cu note peste 5“, susţine inspectorul școlar Nicoleta Liţoiu, purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj. Reprezentanţii ISJ spun că, în satele izolate, profesorii care au obținut posturi prin repartizare publică au renunțat și că singura soluție este ca respectivele unități să organizeze concurs. „În măsura în care vor mai fi identificate cazuri cu note sub 5, acestea vor fi înlocuite cu cadre didactice cu note corespunzătoare la concurs. Există situații în care, în sate izolate, au fost repartizați de ISJ în ședințe publice profesori care au renunțat, fiind înlocuiți cu alții, care la rândul lor au renunțat și aceștia. În aceste situații, școlile pot organiza concurs pentru ocuparea postului“, a precizat Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt al ISJ Dolj. Până la organizarea concursului, potrivit inspectorilor școlari, conducerea unităților de învățământ trebuie obligată să asigure cadre didactice la clasele respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS