10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEducatieO învăţătoare cu concurs, ţinută lângă gardul şcolii de director

O învăţătoare cu concurs, ţinută lângă gardul şcolii de director

http://www.youtube.com/watch?v=DjYzksKBCCQ?list=UUMjryXw74Cm_p3VGQreecdQ

\n

Scandal la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Brăescu“ din Calafat. O învăţătoare detaşată în şedinţa publică din august 2013 pe un post vacant pe toată durata acestui an şcolar nu are acces la catedra respectivă pentru că directorul unităţii de învăţământ a plasat încă de la începutul anului şcolar altă persoană în locul ei. Pentru a-şi face dreptate, învăţătoarea a sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Ministerul Educaţiei Naţionale, dar nu s-a luat nici o decizie în această privinţă. În prezent, cadrul didactic figurează pe site-ul Ministerului Educaţiei ca fiind detaşat la cerere, dar în practică nu mai are acces nici în şcoală.

Ina Elena Pătru are nouă ani vechime în sistemul de învăţământ preuniversitar. Este titulară la o unitate de învăţământ din Bucureşti, dar în vara anului trecut s-a detaşat la cerere la Şcoala „Gheorghe Brăescu“ din Calafat, localitate în care are şi domiciliul. Postul ales în şedinţa publică organizată la Inspectoratul Şcolar apare ca vacant pe toată durata anului şcolar şi învăţătoarea este trecută pe aplicaţia Ministerului Educaţiei ca fiind detaşată pe catedra respectivă. Numai că, în loc să o lase să intre la clasa la care trebuie să predea, managerul unităţii, Maria Bălan, i-a spus să nu mai vină la şcoală până nu o cheamă personal. „În şedinţa publică din 27 august 2013, am ocupat un post vacant la Şoala «Gheorghe Brăescu» din Calafat. Am înştiinţat unitatea prin doamna directoare. La 1 septembrie, m-am prezentat să-mi primesc clasa, dar doamna directoare mi-a spus să stau acasă că mă va chema dumneai, fără a spune vreun motiv. Am mers zilnic la şcoală, cerând acelaşi lucru, clasa, pentru că avem nişte proceduri specifice, cum ar fi amenajarea sălii ca să primesc elevii. Dar nu mi s-a dat clasa. Pe 16 septembrie, la festivitatea de deschidere a anului şcolar, doamna directoare mi-a spus că nu mă poate primi pentru că nu a ajuns decizia de la Inspectoratul Şcolar Dolj. În aceeaşi zi, am fost la ISJ şi mi-au dat o adeverinţă cu care m-am prezentat la şcoală. Dar răspunsul a fost acelaşi, că nu îmi poate da clasa, ci să stau acasă că mă va suna dânsa. Am anunţat şi Departamentul de Resurse Umane de la ISJ Dolj, de unde mi s-a spus să stau acasă că voi fi plătită şi se va găsi o soluţie“, a explicat învăţătoarea.

O soluţie după ce a discutat cu oficialii ISJ Dolj?

Zilnic, cadrul didactic repartizat la Şcoala „Gheorghe Brăescu“ din Calafat, prin  şedinţă publică, a contactat telefonic directoarea, care îi spunea să nu intre la clasă. Două dintre convorbiri au fost puse şi la dispoziţia Gazetei de Sud. În ele managerul unităţii de învăţământ, Maria Bălan, îi spune învăţătoarei că merge la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj să găsească altă soluţie. „Nu intraţi la clasă până nu vorbesc cu domnul general, care m-a chemat“, spunea directoarea într-o convorbire din luna septembrie. În cele din urmă, pe 18 septembrie, directoarea Maria Bălan o sună pe învăţătoare şi îi dă soluţia. „Am fost la domnul Vasile (directorul Casei Corpului Didactic Dolj – n.r.) şi la doamna Luminiţa (inspector şcolar general adjunct – n.r.) şi după aceea şi la domnul general, şi s-a hotărât să mergeţi să predaţi la Şcoala din Ciuperceni, pentru că postul este la Şcoala «Gheorghe Brăescu», dar nu se spune unde. Eu i-am spus că mâine o să fiţi din nou la inspectorat, dar nu-i interesează. Eu zic aşa, acceptaţi asta! Şi mai poate fi o soluţie pe care nu v-aş spune-o, că o să spuneţi că vă întind o cursă, aşa cum aţi mai zis“, spune directoarea. Învăţătoarea Ina Pătru cere însă lămuriri, spunându-i  directoarei: „Dacă vreţi, vorbim..“ şi discuţia continuă.
„Am vorbit şi cu domnul Vasile, să facem încă un post că sunt foarte aglomerate clasele de la grădiniţe, la educatori, la program prelungit, şi să-l creăm anul ăsta. Deci asta ar fi varianta: Ciupercenii şi după aceea la educatori. Sunteţi în aceeaşi unitate, dacă doriţi aşa bine, dacă nu… Eu sunt foarte sinceră când vă spun aceste lucruri, că este în beneficiul tuturor. Şi dumneavoastră v-aţi săturat. Suntem la capătul puterilor şi noi, şi toată lumea. Gândiţi-vă serios că eu am vorbit şi cu Vasile de lucrul acesta şi a zis: «Domn’e, nu putem acum că trebuie nu ştiu ce spaţiu, nu ştiu ce aprobări. Lucrul ăsta durează. Dar va fi garantat.  Trebuie pusă problema şi delicat, pentru că alea de la grădiniţă iar nu o să accepte». Şi domnul Vasile a zis că trebuie făcută cu cap, dacă o faci“, spune directoarea.
În urma discuţiei telefonice din 18 septembrie, în ziua următoare, învăţătoarea Ina Pătru este trimisă să predea la Şcoala din Ciupercenii Vechi, structură a Şcolii „Gheorghe Brăescu“, pe un post rezervat, fără însă o decizie dată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.
Pe 6 ianuarie 2014, învăţătoarea Ina Pătru a primit un nou telefon, prin care a  fost anunţată de directoarea Maria Bălan că nu mai poate fi primită la şcoală pentru că pe postul pe care a trimis-o la Ciupercenii Vechi a apărut titularul, Elena Liţu. Ba mai mult decât atât, managerul nu a luat în calcul că învăţătoarea Ina Pătru este, de fapt, repartizată pe un post vacant pe o perioadă de un an, pe care a rămas cu acte, şi i-a şi emis o decizie de încetare a detaşării, pe care a trimis-o şi la unitatea de învăţământ de la Bucureşti.

Managerul susţine că postul e rezervat, nu vacant

În situaţia dată, am cerut şi opinia managerului Şcolii „Gheorghe Brăescu“ din Calafat, care are propria variantă pe care o susţine, în ciuda a ceea ce arată site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale. Pe aplicaţia cu rezultatele şedinţei publice, Ina Pătru este detaşată pe un post vacant pe un an, dar directoarea spune că este pe un post rezervat, care trebuie eliberat imediat ce apare titularul.
„În septembrie, doamna Pătru a venit pe un post rezervat. La întoarcerea titularei, respectiv la 7 ianuarie, i-a încetat detaşarea. Dar nu rămâne pe drumuri. Doamna Pătru Ina este titulară la Grădiniţa «Paradisul Verde» din Bucureşti. Nu înţeleg de ce face atâtea presiuni“, a spus directoarea Maria Bălan. De altfel, managerul susţine că i-a oferit şi alte soluţii cadrului didactic, dar nu postul pe care are acte de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. „I s-au oferit alternative de la 1 martie aici, la noi la grădiniţă, şi altă alternativă era la Poiana Mare. Să vă mai spun că postul dânsei era la Ciuperceni, la şapte kilometri de Calafat, şi Poiana, la 15 kilometri. Nu are nici un motiv“, a mai spus directoarea. Am insistat totuşi asupra faptului că postul obţinut de dascăl în şedinţa publică apare vacant şi managerul are altă variantă. „Doamna Ina Pătru a ales postul de la codul 2377, dar acest cod nu a apărut niciodată la şcoala noastră, ci la Şcoala „Constantin Gerota“ din Calafat. Noi am avut decât codul 1874, pe care a primit alt cadru didactic continuitate. Şi pot demonstra acest lucru“, susţine managerul.

ISJ Dolj cere respectarea legii

Inspectorul şcolar general adjunct Luminiţa Popescu a explicat: „Doamna directoare a dat în februarie un post vacant, care a primit codul 1874. Acest post a fost dat la continuitate unei învăţătoare, Simona Pârjol, care între timp s-a titularizat în alt judeţ şi dovada este că a semnat contractul pe perioadă nedeterminată pe unitatea respectivă. Conform metodologiei, prin titularizare a pierdut dreptul de a avea continuitate la Calafat, iar ca să se detaşeze conform articolului 84 trebuie să treacă un an şcolar. În aceste condiţii, postul de la Calafat a rămas liber şi a fost încărcat în aplicaţia Ministerului Educaţiei, dar a primit alt cod – 2377, ce a fost accesat de noul cadru didactic, Ina Pătru“. În acest caz, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a emis, pe 7 februarie, şi o adresă prin care cere să se pună în aplicare metodologia. Numai că, la şcoala din Calafat, directiva ISJ Dolj a fost ignorată şi Ina Pătru nu poate intra la clasă. Conducerea ISJ Dolj spune însă că va continua demersurile şi va lua măsuri în consecinţă pentru că nu este nimeni mai presus de lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS