17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTrei porturi pentru consiliul judeţean

Trei porturi pentru consiliul judeţean

Ministerul Transporturilor a oferit Consiliului Judeţean Dolj porturile Calafat, Rast şi Cetate, forul judeţean având 30 de zile pentru a se hotârî dacă vrea sau nu să le preia.

Dacă Portul Bechet a fost oferit spre preluare Consiliului Local Bechet, porturile din Calafat, Cetate şi Rast ar putea fi preluate de la Ministerul Transporturilor, în urma restructurării unor unităţi din subordine, de Consiliul Judeţean Dolj. Decizia transferării porturilor mici la autorităţile locale şi judeţene a fost luată în şedinţa de guvern de miercurea trecută.

Ofertă cu condiţii

Printr-o adresă transmisă la sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Transporturilor a solicitat Consiliului Judeţean Dolj să comunice dacă este de acord cu preluarea celor trei porturi dunărene. Ministerul impune şi o serie de condiţii, care trebuie respectate în cazul preluării. Principala este reprezentată de păstrarea obiectului principal de activitate al porturilor, incluzând întreţinerea şi dezvoltarea infrastructurii, asigurarea coordonării şi siguranţei portuare, precum şi a adâncimilor minime la dane, urmărirea traficului de nave şi mărfuri, dar şi preluarea personalului aferent administrării porturilor.
Mai mult, autorităţile locale şi judeţene care preiau porturile trebuie să aplice politicile portuare elaborate de Ministerul Transporturilor şi să aibă bani pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare derulate cu bani europeni prin Programul Operaţional Sectorial de Transport. Autorităţile nu trebuie să uite nici de asigurarea plăţilor către Fondul Proprietatea, reprezentând contravaloarea numărului de acţiuni pe care acesta le deţine.
Autorităţile locale şi judeţene trebuie să răspundă ministerului în termen de 30 de zile dacă vor sau nu să preia porturile în condiţiile menţionate. În cazul în care răspunsul este negativ, porturile vor intra în administrarea Companiei Naţionale Administraţia Dunării Maritime şi Fluviale Galaţi, în urma desfiinţării Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu.

Venituri şi belele

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj nu este însă tocmai decisă dacă să preia sau nu cele trei porturi. „Dintre toate porturile, cel de la Calafat devine cel mai important“, a spus preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, fără să ascundă faptul că preluarea celor trei porturi, deci şi a veniturilor obţinute de acestea din taxele portuare, nu ar fi o mare afacere, pentru că Rast şi Cetate au o prea mică însemnătate, iar activitatea în Portul Calafat va scădea în momentul inaugurării podului peste Dunăre. „Zilele următoare vom face o deplasare în fiecare din aceste porturi, să vedem problemele cu care se confruntă, apoi vom face o evaluare atentă a situaţiei şi vom decide dacă le preluăm sau nu“, a menţionat Prioteasa.
Preşedintele CJ Dolj a declarat că nu ştie de ce oferta de preluare a acestor porturi n-a fost făcută de minister mai întâi autorităţilor locale din Calafat, Rast şi Cetate, precum în cazul Bechetului, ci direct consiliului judeţean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII