18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajMetode eficiente de a combate burnout-ul și procrastinarea

Metode eficiente de a combate burnout-ul și procrastinarea

În societatea contemporană, termenii „burnout” și „procrastinare” au devenit din ce în ce mai pregnanți, descriind realități pe care mulți dintre noi le experimentează, din păcate.

Deși nimeni nu vrea să ajungă la burnout, ritmul alert în care trăim și pauzele rare ne pot afecta și duce, pe nesimțite, către o stare de epuizare fizică și mintală.

De asemenea, putem fi afectați de procrastinare și, apoi din dorința de a recupera timpul pierdut, este foarte ușor să ne epuizăm și să intrăm în stare de burnout.

Ce este burnout-ul?

Burnout-ul este o stare de epuizare fizică, emoțională și mintală cauzată de stresul prelungit la locul de muncă și care nu a fost gestionat corect și la timp.

Ce este procrastinarea?

Atunci când vorbim despre procrastinare, ne referim la actul de a amâna sau de a evita în mod constant sarcinile și responsabilitățile, pe care le cinsiderăm a fi negative: fie nu ne plac, fie nu ne aduc satisfacții sau nu ne motivează.

Ambele pot avea efecte negative atât asupra stării generale de sănătate, cât și în ceea ce privește eficiența și productivitatea la locul de muncă.

Iar pentru că este mai bine să nu ajungi nici să practici procrastinarea, nici să te lași afectat de burnout, e bine să știi că poți pune în practică strategii și metode prin care poți preveni aceste stări.

Iată câteva tehnici și abordări care s-au dovedit a fi benefice în gestionarea și prevenirea burnout-ului și a procrastinării.

Învață să identifici simptomele

Pentru a putea preveni burnout-ul și procrastinarea, trebuie să știi să identifici  simptomele pe care corpul și mintea ta ți le semnalează. De pildă, atunci când te simți obosit și stresat, ia o pauză. Mai multă muncă nu va face decât să îți accentueze aceste stări.

Planifică și prioritizează

Un plan bine structurat te poate ajuta să faci față mult mai bine responsabilităților zilnice. Creează-ți o listă zilnică de priorități, planifică sarcinile și dozează-ți timpului în mod eficient. Poate că nu vei reuși să faci chiar tot ce ți-ai propus, dar să nu uităm că munca nu se termină niciodată – discută cu managerul tău, clarifică lista de priorități și urgențe și comunică dacă mai ai nevoie de timp suplimentar.

Ia-ți pauze și profită de timpul liber

Nu îți iei pauze pentru că te gândești că vei pierde timpul? Dar oare cât timp vei pierde dacă te vei confrunta cu starea de burnout? Îți spunem noi: mult mai mult. Echilibrul este cheia prevenirii burnout-ului, așa că ia-ți pauze când ai nevoie și profită de timpul liber pentru a te ocupa de pasiunile tale. Astfel vei reuși să îți reîncarci bateriile și să îți îmbunătățești puterea de concentrare și productivitatea.

Practică tehnici de relaxare și mindfulness

Practicile de mindfulness și relaxare, cum ar fi meditația și respirația conștientă sunt aliații tăi în lupta împotriva stresului și a anxietății.

Setează-ți obiective realiste

Obiectivele realiste și bine definite te ajută să combați atât procrastinarea, cât și burnout-ul. Nu este sănătos și nici eficient să îți setezi obiective pe care este imposibil să te le atingi.

Elimină tot ce înseamnă distragere

Pentru a putea să te concentrezi, elimină din jurul tău tot ce înseamnă elemente perturbante, fie că ne referim la telefonul mobil sau la televizor și alte tipuri de distrageri. Astfel vei reuși să îți finalizezi mai rapid și mai bine sarcinile.

Celebrează succesul

Răsplătește-te pentru succesele atinse, fie că este vorba despre o plimbare în parc sau despre savurarea cafelei tale preferate. Acest obicei îți va crește motivația și satisfacția.

Documentează-te

Dacă știi că procrastinezi, încearcă să înțelegi de faci asta. Citește cărți bune, de psihologie și psihoterapie – de regulă, atunci când procrastinezi, te confrunți cu un nivel mare de anxietate. Fă-ți o autoanaliză și află de ce procrastinezi, ce simți atunci când procrastinezi.

Cere ajutor

Fie că vorbești cu familia, cu prietenii sau cu un psiholog sau un psihoterapeut, important este ca atunci când simți că ceva nu este în regulă cu tine să soliciți ajutor.

Un specialist în sănătate psiho-emoțională (psiholog, psihoterapeut sau psihiatru) te poate ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă cu tine și te poate ghida în procesul de a fi (mai) bine cu tine și de a învăța tehnici și metode sănătoase de combatere a procrastinării și burnout-ului.

Prin urmare, prevenirea burnout-ului și a procrastinării este un proces continuu, care implică autocunoaștere, planificare strategică și dezvoltare personală. Implementând aceste strategii și practici, îți poți îmbunătăți abilitățile de gestionare a timpului, productivitatea și bunăstarea generală, reușind să atingi echilibrul între viața personală și cea profesională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS