9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajColesterol: 5 tipuri de carne pe care le poți mânca fără griji

Colesterol: 5 tipuri de carne pe care le poți mânca fără griji

Reclamele pentru produsele alimentare care promit să reducă colesterolul sunt destul de populare. În realitate, această tehnică de marketing nu este surprinzătoare, având în vedere că între 50 și 55% din populația adultă are un nivel ridicat al acestuia. Există multe alimente care ajută să o ținem la distanță. Dar cu siguranță nu sunt cele care v-au trecut prin minte acum câteva secunde (dacă nu faceți parte din acel procent de persoane care suferă deja de colesterol și cunoașteți liniile directoare de care trebuie să țineți cont). Prin urmare, procedăm să explicăm ce sunt și ce nu sunt.

În primul rând, este necesar să se facă diferența între „bune” și „rele” . Efectul colesterolului și, prin urmare, daunele asupra sănătății, va depinde de tipul de lipoproteine de care se leagă pentru a circula prin sânge. Numele acestora poate fi familiar, deoarece sunt cele care apar de obicei în analizele de sânge de rutină.

Pe de o parte, găsim lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL). Aceasta transportă colesterolul nou din ficat către toate celulele organismului și dă naștere la ceea ce se numește colesterol rău. Pe de altă parte, lipoproteinele cu densitate mare (HDL), colectează colesterolul nefolosit, îl conduc înapoi la ficat, pentru a putea fi depozitat sau eliminat în străinătate prin bilă. Din acest motiv, este considerat colesterol bun.

Tratamentul hipercolesterolemiei necesită o schimbare a stilului de viață: alimentație sănătoasă, reducerea consumului de alcool, renunțarea la fumat și exerciții fizice. Dar, care este adevărata cheie? Fără îndoială, mâncarea. Aportul de grăsimi ar trebui redus cu 35 până la 30%, crescând grăsimile mono și polinesaturate și scăzând consumul de grăsimi saturate.

Nivelurile recomandate de grăsimi sau lipide în sânge sunt valori orientative, dar, în prezent, se recomandă ca nivelul colesterolului total să fie mai mic de 200 mg/dl . Astfel, cel rău sau LDL trebuie să fie mai mic de 160 mg/dl, în timp ce cel bun sau HDL trebuie să fie mai mare de 40 mg/dl și trigliceridele mai mici de 200 mg/dl. Bineînțeles, semFYC mai precizează că acele persoane care au prezentat deja o boală cardiovasculară, valorile LDL trebuie să fie mai mici de 100 mg/dl.

Ce tipuri de carne poți să consumi?

În timp ce colesterolul este o componentă necesară a organismului, o cantitate prea mare poate fi periculoasă, provocând înfundarea arterelor, ceea ce poate duce la boli de inimă, accident vascular cerebral și atac de cord. Colesterolul este produs în organism, dar cea mai mare sursă alimentară a acestui compus provine din grăsimile saturate.

Produsele de origine animală reprezintă două treimi din aportul de grăsimi saturate din alimentație, mare parte din acestea provenind din carne. Dacă aveți colesterolul ridicat, nu trebuie să renunțați complet la carne. Alegerea înțeleaptă în ceea ce privește selecția și prepararea vă va ajuta să țineți sub control nivelul colesterolului.

Pește cu conținut ridicat de grăsimi

Ați putea crede că orice carne cu mențiunea „bogată în grăsimi” nu poate fi bună pentru colesterol. Adevărul este că peștele gras are un conținut ridicat de acizi grași omega-3, care, potrivit Clinicii Mayo, scad colesterolul rău (LDL), crescând în același timp nivelul de colesterol bun (HDL). Printre peștii grași se numără somonul, macroul, tonul alb, heringul, sardinele și păstrăvul de lac. Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă consumul de pește gras de cel puțin două ori pe săptămână.

Carne de pui

Atunci când încercați să reduceți colesterolul ridicat, alegeți carne pui fără piele. Toate tipurile de carne de pui au aproximativ aceeași cantitate de colesterol, care este de 70-80 mg într-o porție de 100 de grame. Îndepărtarea pielii și selectarea corectă a acestora vă va ajuta să reduceți consumul de grăsimi (carnea neagră are un conținut mai mare de grăsimi decât cea albă). ) Când pregătiți carne pui nu o gătiți la rece, ci la cuptor, la grătar sau la fiert. Curcanul și puiul sunt cea mai bună alegere dintre păsările de curte, deoarece rațele și gâștele sunt mai bogate în grăsimi.

Carne roșie

Nu trebuie să renunți la carnea roșie atunci când ai colesterolul ridicat. Din nou, alegerea unor bucăți slabe poate ajuta la reducerea consumului de grăsimi. Cele mai slabe tipuri de carne roșie sunt mușchiul, mușchiul și mușchiul rotund. Asigurați-vă că tăiați toată grăsimea vizibilă de pe carne și gătiți-o într-un mod care să o separe de grăsime, cum ar fi la grătar sau la cuptor. Se recomandă să nu consumați mai mult de 200 de grame de carne pe zi, indiferent de tipul acesteia.

Carne de porc

Vă puteți bucura de carne de porc din când în când, dar este recomandat să vă limitați consumul. Dacă doriți să mâncați carne de porc, evitați tipurile foarte procesate, cum ar fi șunca sau cârnații. Tăiați toată grăsimea vizibilă de pe carne de porc sau de pe fileurile de porc și frigeți-le la grătar, la cuptor sau la cuptor.

Trebuie evitate organele de orice fel de carne, cum ar fi ficatul sau rinichii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS