15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportaj„Școlile verzi“- primii pași pentru educare și implementare a unei infrastructuri de colectare selectivă a deșeurilor prin programul ASAP România

„Școlile verzi“- primii pași pentru educare și implementare a unei infrastructuri de colectare selectivă a deșeurilor prin programul ASAP România

Potrivit datelor Comisiei Europene, România se evidențiază printr-o rată foarte scăzută de reciclare a deșeurilor municipale (doar 14%, care include 7% din reciclarea materialelor și 7% din compostare) și prin rate foarte ridicate de depozitare a deșeurilor, contrar ierarhiei deșeurilor și obiectivelor de reciclare stabilite la nivelul UE.

În mod și mai îngrijorător, ratele de reciclare stagnează din 2013, în timp ce rata de incinerare este la nivelul de 4%, iar rata de depozitare a deșeurilor raportată de România Comisiei Europene în 2017 a fost de 70 %, conform raportului EIR din 2019, ceea ce ridică două mari provocări – România va trebui să depună eforturi considerabile pentru intensificarea reciclării și reducerea depozitării deșeurilor.

„Școlile verzi“- primii pași pentru educare și implementare a unei infrastructuri de colectare selectivă a deșeurilor prin programul ASAP România
„Școlile verzi“- primii pași pentru educare și implementare a unei infrastructuri de colectare selectivă a deșeurilor prin programul ASAP România

Conservarea mediului înconjurător este, fără dubiu, una dintre principalele preocupări care impun agenda celor mai mari organizații ale lumii. Este momentul T0 în care România trebuie să construiască pentru a ajunge la normalitatea de a-și gestiona la un nivel bun deșeurile. Pentru ca acest lucru să poată prinde contur, însă, iar noi să reușim să ne aliniem la politicile UE în materie de reciclare, este nevoie de eforturi sistematice care să vizeze atât îmbunătățirea legislației, educarea comportamentelor, cât și punerea la punct a unei infrastructuri funcționale de gestionare a deșeurilor.

Un prim răspuns la această provocare este simplu – ține de fiecare dintre noi să conștientizăm importanța reciclării și să acționăm în consecință, în mod responsabil.

Pe lângă inițiativa individuală, se remarcă pași mici, dar siguri, care oferă speranța că lucrurile încep să se miște în direcția corectă. În luna decembrie a anului trecut, ASAP România a demarat un proiect pilot de colectare selectivă a deșeurilor în unitățile de învățământ din Sectorul 6 al Bucureștiului. În anul școlar 2021 – 2022, programul se va extinde în toate municipiile reședință de județ din România și în celelalte sectoare din București, Brașovul fiind primul oraș de la nivel național care a urmat Capitalei, alăturându-se inițiativei ASAP, la începutul lunii aprilie. Obiectivul este ca până în 2025 programul să fie implementat și preluat la nivelul întregii țări.

Lansat în iunie 2020, ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectare selectivă și reciclare.

Acesta implică acțiuni concentrate pe trei direcții:

● Desfășurarea unei campanii de educare adresate elevilor, care se axează pe explicarea modului corect de colectare a deșeurilor pe fracții, respectiv plastic, hârtie, metal și sticlă, dar și a traseului deșeurilor după colectare, în stațiile de sortare/reciclare, pentru a îmbunătăţi calitatea colectării și gradul de reciclare și a contribui astfel la reducerea poluării cu ambalaje;

● Sprijinirea școlilor pentru optimizarea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor reciclabile, alături de calibrarea optimă a volumului, distribuției și amplasării recipientelor dedicate colectării selective în interiorul și la exteriorul școlilor;

● Colectarea și corelarea de date de la furnizorul de salubritate contractat de autorităţile publice pentru ridicarea atât a deșeurilor reciclabile, cât și a celor menajere, cu obiectivul de a urmări calitatea colectării pe fracţii și a aduce îmbunătăţirile necesare în timp real.

La finalul pilotului derulat în anul școlar 2021-2022, ASAP își propune dezvoltarea unui ghid de implementare a unui sistem unitar de colectare selectivă a deșeurilor în învățământul preuniversitar din România, ce vizează facilitarea și asigurarea unei bune conduite de colectare și reciclare a deșeurilor.

Pentru a atinge toate obiectivele programului – de a contribui activ la promovarea educației pentru mediu și de a crea un model funcțional de colectare selectivă, aplicabil tuturor instituțiilor de învățământ din România – ASAP România a încheiat protocoale de colaborare atât cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cât și cu CMEB – Consiliul Municipal al Elevilor București.

ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială inițiat de The Institute și susținut de Lidl România care contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.

Mai multe informații cu privire la petiția și derularea proiectelor ASAP, pot fi accesate aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS