5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajCosmin Vasile: „Vrem ca Aeroportul Craiova să fie în primele trei din ţară“

Cosmin Vasile: „Vrem ca Aeroportul Craiova să fie în primele trei din ţară“

Preşedintele ales al Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, a vorbit, joi, despre investiţiile care se fac la Aeroportul Internaţional Craiova, un obiectiv de importanţă majoră pentru Dolj şi toată regiunea Olteniei.

CJ Dolj a semnat, recent, un contract de finanțare din fonduri europene nerambursabile în valoare de aproximativ 16 milioane de euro privind securizarea completă a Aeroportului Craiova atât la interior, cât și de-a lungul întregului său perimetru. Primul pas din proiect a fost deja făcut, Aeroportul lansând procedura de achiziţie a unor scanere performante pentru controlul bagajelor.

„Suntem în plin proces de implementare a unui proiect cu fonduri europene la Aeroportul Craiova în valoare de 63 de milioane de lei, accesat prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Prin acest proiect creştem gradul de securizare a aeroportului, atât indoor, cât şi outdoor, la standarde internaţionale, lucru de care aveam mare nevoie. Era nevoie de o retehnologizare pe tot ceea ce înseamnă echipamente de securitate, dar şi alte facilităţi, pe proceduri de securitate, pe intrarea sau ieşirea din ţară a aeronavelor şi a persoanelor“, a afirmat Cosmin Vasile.

Cosmin Vasile: „Tehnologia avansează în fiecare an“

Prin acest proiect se vor realiza o serie de investiţii la Aeroportul Craiova. „Sunt lansate deja licitaţiile pentru achiziţionarea de echipamente, se va înlocui gardul perimetral şi va fi montat un nou sistem de supraveghere video pentru tot aeroportul. Sunt prevăzute a fi achiziţionate foarte multe echipamente care aduc aeroportul la un nivel înalt de securitate. Avem şi acum echipamente, dar tehnologia avansează în fiecare an.

Aeroportul Craiova va fi complet securizat, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 63 de milioane de lei
Aeroportul Craiova va fi complet securizat, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 63 de milioane de lei

Vorbim aici de echipamente de scanat bagaje cu raze X, de porţi pentru controlul de la îmbarcare, de echipamente care să poată detecta tot ce înseamnă arme, muniţii sau explozibil. Ştiinţa evoluează şi este bine să fim puşi la punct cu tot ce este nou, tot ce ţine de echipamente şi de securitatea aeroportului“, a mai spus Cosmin Vasile, preşedintele ales al CJ Dolj. 

Care vor fi primele achiziţii de echipamente

Contractul scos acum la licitație se referă strict la achiziția și instalarea la Aeroportul Craiova a trei echipamente tip EDS pentru controlul de securitate a bagajelor de cală și a trei echipamente EDSCB cu raze X, standard 3, pentru controlul de securitate a bagajelor de cabină.

„Prin POIM 2014-2020 a fost accesat un contract de finanţare de 63 de milioane de lei, din care 54 de milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile, contribuţia CJ Dolj este de 1,2 milioane de lei, iar de la bugetul de stat vin opt milioane de lei. Termenul de finalizare a proiectului este septembrie 2022. Investiţia constă într-un gard inteliget perimetral aeroportului, care va asigura securitatea împotriva oricărei tentative de excaladare, un drum perimetral şi o serie de echipamente de securitate. Este vorba de echipamente pentru controlul bagajelor de cală şi de cabină, cu o valoare de 25 de milioane de lei. Acum este în derulare procedura de stabilire a furnizorului acestor echipamente“, a spus Adrian Predescu, directorul Aeroportului Internaţional Craiova. 

La Aeroportul Craiova vor fi instalate echipamente performante de scanare a bagajelor pasagerilor (foto: sri.ro)
La Aeroportul Craiova vor fi instalate echipamente performante de scanare a bagajelor pasagerilor (foto: sri.ro)

Valoarea totală estimată a achiziției este de 25.474.057 lei, adică aproape cinci milioane de euro. Oferta cu „cel mai bun raport calitate – preț“ va fi desemnată câștigătoare. Aici, componenta financiară va conta în proporție de 90%, în timp ce restul de 10% va reprezenta perioada de garanție oferită pentru aceste echipamente. Termenul limită până la care sunt așteptate ofertele este data de 20 noiembrie. 

Cosmin Vasile: Continuă investiţiile la aeroport

Legat de restul investiţiilor de la Aeroportul Craiova, Cosmin Vasile a precizat că acestea vor continua. „Lucrările la aeroport continuă. Avem intenţia de a mai deschide două porţi de îmbarcare, vom extinde terminalul de plecări, apoi vom încerca să recompartimentăm şi terminalul de sosiri. Sunt momente când la ore apropiate decolează două sau chiar trei aeronave şi atunci sunt sute de pasageri şi însoţitori în aeroport. Aşa se rezolvă problema cu aglomeraţia, dar pe termen scurt şi mediu.

Însă noi suntem în faza în care am finalizat discuţiile cu experţii JASPERS şi ne aflăm în procedură avansată de scriere a unei cereri de finanţare pentru un nou terminal de plecări şi sosiri, un proiect european de peste 70 de milioane de euro. Sperăm să depunem cât mai repede cererea şi să obţinem finanţarea. Vorbim aici de un terminal care va putea opera peste un milion de pasageri anual“, a precizat preşedintele ales al Consiliului Judeţean Dolj.

Cosmin Vasile a mai menţionat că sunt discuţii şi cu alţi operatori interni şi externi şi că speră ca după toate aceste investiţii „Aeroportul Craiova să devină nu doar suport pentru Aeroportul «Henri Coandă» din Capitală, ci să ajungă în primele trei din ţară“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS