1.7 C
Craiova
miercuri, 26 ianuarie, 2022
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportaj16 milioane de euro pentru securizarea completă a Aeroportului Craiova

16 milioane de euro pentru securizarea completă a Aeroportului Craiova

Aeroportul Internaţional Craiova (AIC) va beneficia de un proiect cu fonduri europene care vizează creșterea gradului de siguranță, atât în interiorul, cât şi în exteriorul acestui obiectiv strategic.

Contractul de finanțare semnat joi are o valoare de aproape 16 milioane de euro şi priveşte securizarea completă a aeroportului – nu doar în interiorul terminalelor, ci și de-a lungul întregului perimetru. Potrivit președintelui Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, noul demers face parte dintr-un întreg pachet de investiții care urmăresc dezvoltarea acestui obiectiv strategic, esențial pentru regiunea Oltenia, și îmbunătățirea continuă a condițiilor oferite atât pasagerilor, cât și operatorilor de transport aerian.

„Aeroportul Internațional Craiova a fost reabilitat, în exercițiul financiar precedent, tot cu ajutorul fondurilor nerambursabile și iată că acum cunoaște o nouă etapă de modernizare, susținută încă o dată printr-un program al Uniunii Europene. Implementarea demersului va însemna un grad sporit de siguranță și mai multă eficiență în activitatea Aeroportului Craiova, ceea ce se traduce, în mod cert, în conturarea unor condiții mai bune pentru pasageri și mai atractive pentru companiile de transport aerian. Obținerea acestei sume considerabile din fonduri europene reprezintă rezultatul eforturilor remarcabile depuse atât de către colegii noștri de la aeroport, cât și de specialiștii din cadrul Consiliului Județean, care și-au acordat susținerea în pregătirea documentației. Felicitările noastre se îndreaptă către toți cei care au făcut posibil acest succes“, a declarat președintele CJ Dolj.

„Acest nou demers vine să ridice la peste 40 de milioane de euro suma atrasă de Aeroportul Craiova din fonduri europene în ultimii ani“

Ion Prioteasa a enumerat şi celelalte investiţii derulate la Aeroportul Internaţional Craiova. „După ce, printr-un proiect de peste 24 de milioane de euro, am reușit să reabilităm pista, să extindem platforma pentru parcarea aeronavelor și să modernizăm sistemul de balizaj, acest nou demers vine să ridice la peste 40 de milioane de euro suma atrasă de AIC din fonduri europene în ultimii ani. Sunt cifre relevante pentru importanța pe care o are acest obiectiv, nu doar pentru noi, pe plan regional, ci chiar la nivel comunitar.

Este și motivul pentru care, pe lângă preocuparea pentru completarea dotărilor, în jurul aeroportului gravitează în prezent o serie de mari investiții ale Consiliului Județean, cum sunt modernizarea parcărilor, extinderea actualelor terminale de sosiri și plecări sau crearea unei unități de pompieri. Acestora li se va adăuga, în viitorul apropiat, proiectul major de construire a unui nou terminal pentru pasageri, care va primi finanțare tot din fonduri ale UE“, a spus președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Cosmin Vasile: Marcăm începutul unui nou capitol în modernizarea Aeroportului Craiova

Vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a evidențiat faptul că noul demers ridică la peste 200 de milioane de euro valoarea principalelor investiții derulate cu fonduri nerambursabile de Consiliul Județean și instituțiile subordonate, în acest mandat. „Proiectul pentru care am obținut astăzi (joi – n.r.) finanțare este unul complex și include o serie de investiții care vor conduce la îmbunătățirea gradului de siguranță la aeroport. Astfel, vom construi, pe tot perimetrul AIC, un drum tehnologic prevăzut cu instalație de iluminat și propriul sistem de supraveghere și detecție, ceea ce va permite depistarea rapidă a oricăror eventuale incidente, dar și deplasarea operativă a echipei speciale de intervenție.

De altfel, aceasta va beneficia de propria remiză modernă, clădire care va fi construită tot în cadrul acestui demers. În plus, va fi extins sistemul de camere video cu ajutorul cărora sunt monitorizate zonele din interiorul și din vecinătatea terminalelor și vor fi procurate echipamente de detecție pentru verificarea bagajelor de mână și de cală. Putem spune, așadar, că marcăm împreună începutul unui nou capitol important în modernizarea Aeroportului Internațional Craiova, dar și o completare semnificativă a portofoliului de proiecte pentru care Consiliul Județean și instituțiile subordonate au accesat fonduri europene, în acest mandat“, a afirmat Cosmin Vasile.

„Odată cu noul contract, valoarea totală a principalelor investiții pe care le derulăm cu finanțare din surse nerambursabile – fie programe ale UE, fie Programul Național de Dezvoltare Locală II – depășește net 200 de milioane de euro, ceea ce reprezintă, prin comparație, de 30 de ori mai mult decât bugetul propriu pentru dezvoltare al CJ Dolj, pentru anul în curs. Aceasta reflectă preocuparea noastră fermă pentru atragerea fondurilor europene și modul în care, prin intermediul lor, reușim să accelerăm evoluția unor domenii precum infrastructura de transport, sănătatea sau cultura“, a mai spus vicepreședintele CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Claudiu Manda, reales în funcția de coordonator din partea...

Claudiu Manda a fost reales, în unanimitate, în funcția...

ȘTIRI GdS