6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăAdvertorialeBilanț bogat în comuna Țuglui, după 4 ani de investiții

Bilanț bogat în comuna Țuglui, după 4 ani de investiții

La finalul mandatului de primar al comunei Țuglui, Marin Totoroață face bilanțul activității sale în administrația locală. Localitatea s-a bucurat de investiții pe toate planurile în acest timp.

Asfalt în toată comuna

Edilul Marin Totoroață și-a propus ca în comună să nu mai rămână niciun kilometru de stradă neasfaltată. „Am asfaltat mai multe străzi în satul Țuglui: strada Clenciu, strada Popa Viorel Budescu, strada Broscănei Așchiuță. În satul Glod, au fost asfaltate strada Dealului, strada Tabaci și strada Școlii. În satul Jiul, au fost asfaltați 2100 metri, tot ce se află sub administrația comunei Țuglui. Și comuna Podari are 3100 metri care urmează a fi asfaltați, pentru a face legătura între satul Jiul și satul Livezi”, precizează primarul.
Primăria a întocmit un proiect pentru alți 6,8 kilometri de drum, care cuprind ulițele din toate satele comunei. În comuna Țuglui nu va mai rămâne, astfel, nicio stradă neasfaltată. „Lucrările de canalizare și apă s-au făcut deja, nu e nevoie să mai spargem din nou drumul pentru introducerea rețelelor”, spune Marin Totoroață.

Acesta adaugă că s-a reușit și construirea a trei poduri: două în satul Țuglui, în punctele Triță și Țăranu, iar unul în Glod, peste canalul colector. „A fost un proiect inițiat în mandatul fostului primar, cu o valoare de 1,4 milioane lei, licitat, dar nefinalizat. În mandatul meu de primar am obținut o valoare cu aproape 50% mai mică: 800.000 lei, iar acum ne aflăm deja în faza de recepție”, transmite edilul.

Se construiește încă un bazin de apă

În Țuglui au început deja lucrările pentru canalizare și extinderea rețelei de apă. „Se mai construiește un bazin de aceeași capacitate ca bazinul vechi, 300 mc. Era necesar acest lucru pentru că proiectul realizat în timpul mandatului primarului dinainte acoperea nevoile a doar jumătate din comună și avem probleme, acum, cu apa. Avem apă numai dimineața, la prânz și seara, după grafic. Sperăm că acest bazin va remedia problemele cetățenilor”, menționează primarul comunei Țuglui.
A fost demarată și procedura pentru introducerea gazelor: „Am făcut studiul de fezabilitate, suntem în perioada de avize.”

Proiecte sociale și pentru educație

Primarul Totoroață și-a îndreptat atenția și către îmbunătățirea condițiilor în unitățile de învățământ: „La școala gimnazială din Țuglui am asamblat două containere pentru grupuri sanitare moderne, școlile sunt modernizate. Ne aflăm și în plin proces de modernizare a grădiniței din Glod, cu program prelungit.”
A fost reabilitat și căminul cultural, care va fi inaugurat în două săptămâni. S-a schimbat acoperișul, iar clădirea a fost dotată cu aparatură și mobilier nou.

Administrația a reamenajat parcurile, a construit locuri de joacă, un monument în satul Glod. La Țuglui se construiește, anunță primarul, un foișor cu masă, bănci, lămpi cu picior. „La biserica din satul Țuglui a fost amenajată o zonă acoperită cu mese și bănci pentru a servi masa după înmormântări sau pentru organizarea agapelor bisericești. Și în Glod s-a amenajat un foișor cu bani de la bugetul local”, mai transmite Marin Totoroață.

O altă măsură binevenită pe plan social a fost acordarea unor stimulente tinerilor căsătoriți și proaspeților părinți: „Am propus în Consiliul Local o hotărâre care a fost aprobată pentru acordarea unui stimulent 500 lei pentru tinerii căsătoriți și de 1000 lei pentru nou născuți”, spune edilul.
Acesta anunță și înființarea unui post pentru evidența populației în comună, pentru ca locuitorii să nu mai fie nevoiți să meargă la Craiova pentru actele de identitate. În curând acesta va fi funcțional.

Fonduri europene pentru dezvoltare

Primarul Totoroață menționează că a urmărit și să valorifice oportunitatea atragerii de fonduri europene pentru dezvoltarea comunității. În prezent este în derulare un proiect pentru teren de sport cu gazon artificial și nocturnă la Școala gimnazială, cu fonduri europene atrase prin GAL Segarcea. Tot cu fonduri UE a fost achiziționat un buldoexcavator pentru SVSU Țuglui. Primăria a mai achiziționat și un tractor și un autoturism.

Tot prin fonduri europene, prin POCU, Țuglui a atras 3 milioane de euro pentru micii întreprinzători. Vor fi acordate finanțări pentru înființarea de 32 de afaceri în domenii non-agricole.
„Apreciez că am avut un mandat bun, atât economic, cât și din punct de vedere al investițiilor realizate până în prezent”, transmite primarul, care le mulțumește cetățenilor pentru votul de încredere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS