20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajS-a dat startul înscrierilor pentru Festivalul-concurs „Maria Tănase“

S-a dat startul înscrierilor pentru Festivalul-concurs „Maria Tănase“

Festivalul-concurs al interpreţilor cântecului popular „Maria Tănase“ se va derula, în perioada 11-15 noiembrie, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova. În acest an va fi cea de a XXV-a ediţie şi se vor marca şi 50 de ani de la debutul festivalului. Potrivit organizatorilor, au început înscrierile, iar preselecţia concurenţilor va fi pe 11 noiembrie.

Festivalul-concurs al interpreţilor cântecului popular românesc „Maria Tănase”, al cărui debut a avut loc în anul 1969, a devenit cea mai importantă rampă de lansare a tinerilor interpreţi de folclor muzical din toată ţara şi nu numai.

Festivalul-concurs „Maria Tănase“ , la a XXV-a ediţie

În acest an, va avea loc cea de a XXV-a ediţie, care este organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj.

„Cea de a XXV-a ediţie a Festivalului-concurs al interpreţilor cântecului popular «Maria Tănase» este un eveniment important pentru Cetatea Băniei şi un eveniment aflat la 50 de ani de la debut. Este un proiect cu notorietate, un proiect cu mare greutate în peisajul artistic românesc. Este un proiect ce se derulează sub patronajul instituţiei noastre, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj şi în parteneriat cu Televiziunea Naţională.

În ceea ce priveşte desfăşurarea evenimentului, ca de fiecare dată, va fi la Teatrul Naţional «Marin Sorescu» din Craiova. Vom încerca să dăm culoare acestui eveniment prin preselecţia festivalului, care va fi una foarte importantă şi cu mulţi participanţi având în vedere ritmul cu care se desfăşoară înscrierile”, a spus Amelia-Loredana Etegan, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Concursul din cadrul festivalului are două secţiuni: soliști vocali sau instrumentiști.

Concurenţii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani.

Regulamentul și fișa de înscriere se găsesc pe https://www.facebook.com/FestivalulMaria Tanase și pe www.traditiidoljene.ro.
În ceea ce priveşte serile de recital, acestea vor fi pe 13, 14 și 15 noiembrie şi la ele vor participa şi laureaţi ai ediţiilor anterioare. Spectacolele vor începe la 18.30, oră de la care TVR Craiova și TVR 3 vor transmite în direct. Vor acompania orchestrele „Lăutarii“ din Chișinău, dirijor Nicolae Botgros, și cea a Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ din Craiova, dirijor Nicolae Drăghia. Prezentatoarea celor trei seri de spectacol va fi Iuliana Tudor, realizatorul TV al proiectului fiind Elise Stan. Biletele vor fi puse în vânzare începând cu 1 noiembrie, la casieria Teatrului Naţional.

Preţul este de 50 de lei pe seară. În cadrul festivalului, pe 12 noiembrie, va fi şi o sesiune de comunicări care va avea tema „Maria Tănase şi valorificarea folclorului româneesc“. Sesiunea de comunicări este deschisă publicului şi va fi prezidată de prof.univ.dr. Florea Firan, fost preşedinte al Comitetului de cultură din vremea în care a debutat festivalul.

Premiile festivalului

Pentru fiecare dintre cele două secţiuni, vocală şi instrumentală, concurenţii vor fi premiaţi. „În ceea ce priveşte premiile festivalului, acestea sunt trofeele corespunzătoare premiilor I, II sau III la cele două secţiuni, vocală şi instrumentală, şi sunt realizate de artistul plastic Mihai Ţopescu. Valoarea lor pentru concurenţii care vor fi premiaţi este: pentru Trofeul «Maria Tănase» – 2.000 de euro, premiul I – 1.000 de euro, premiul III – 750 de euro şi premiul III – 500 de euro.

Vom mai acorda patru premii speciale, în valoare de câte 250 de euro brut, un premiu special pentru tinereţe, un premiu special pentru frumuseţea, autenticitatea şi arhaicitatea costumului popular, un premiu special acordat de Centru pentru autenticitate, interpretare şi ţinută scenică, iar premiul de popularitate este acordat de public. Publicul va intra în posesia unor flyere, pe care le va pune într-o urmă“, a precizat Loredana Etegan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

„Până acum, sunt 40 de candidaţi înscrişi. Sunt reprezentate 19 judeţe, dar avem şi un reprezentant din Bulgaria, unul din Republica Modova şi patru din Serbia. Sunt zece instrumentişti, restul sunt solişti. Aşteptăm să se mai înscrie concurenţi până la data preselecţiei“, a spus prof. Nicolae Dumitru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS