Acasă Bani & Afaceri Publireportaj Expoziția „Iluzii, Deziluzii și Marea Unire“, dedicată Centenarului Marii Uniri, la Muzeul...

Expoziția „Iluzii, Deziluzii și Marea Unire“, dedicată Centenarului Marii Uniri, la Muzeul Olteniei

-

Vorba unire este azi în toate inimile. Toți o voim, profetic afirma despre o stare de spirit a unei întregi nații, cu 70 de ani înainte de intrarea României în Marele Război, un adevărat simbol al unității de gândire și acțiune românească, Nicolae Bălcescu (1819-1852). Exact astfel era și atmosfera publică la data intrării Armatei Române în Transilvania și a începutului eliberării acelei părți a poporului român aflat, pe nedrept, sub dominație străină. Au urmat momente de bucurie, deznădejde, eroism, sacrificiu.
În anul Centenarului Reîntregirii Neamului, sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, Muzeul Olteniei Craiova, Secția Istorie-Arheologie, în colaborare cu Muzeul Municipiului București, are deosebita onoare de a vernisa expoziția intitulată „Iluzii, Deziluzii și Marea Unire“. Inaugurarea expoziției va avea loc miercuri, 19 decembrie, ora 11.00, la sediul Secției de Istorie-Arheologie, strada Madona Dudu, nr. 14.
Publicul vizitator va avea ocazia să intre în atmosfera vremurilor de acum 100 de ani, când visul unei națiuni a devenit o îndreptățită realitate. Vizitatorii vor face o incursiune în timp, parcurgând drumul plin de jertfă al românilor în timpul Marelui Război. Specialiștii Muzeului Olteniei au realizat o îmbinare reușită a informației științifice cu spectaculozitatea butaforiei, cu scopul reconstituirii cât mai fidele a evenimentelor istorice din epoca respectivă.
Expoziția cuprinde numeroase obiecte folosite sau realizate atât de militarii și civilii români, precum și numeroase documente inedite referitoare la multiple aspecte din acele timpuri. Fotografii înfățișând câmpurile de luptă, viața din spatele frontului, scene din prizonierat, momente de la actul Marii Uniri creează un tablou cât mai complet al faptelor istorice petrecute acum mai bine de un veac.
De asemenea, vor fi expuse documente, obiecte care au aparținut unor personalități ale Olteniei, precum Victor Popescu, conducătorul mișcării de rezistență împotriva ocupanților germani și austro-ungari. O altă piesă de rezistență a expoziției, un document istoric de o nețărmurită valoare, este Albumul Marii Uniri, realizat de fotograful Samoilă Mârza. Albumul este unul dintre cele patru exemplare a căror existență este cunoscută în România, conține singurele fotografii realizate la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.
Adresându-se tuturor categoriilor de vizitatori, expoziția „Iluzii, Deziluzii și Marea Unire“ este un prilej ideal de a afla mai multe lucruri despre istoria noastră națională și de a petrece în mod plăcut timpul liber.
Muzeograf Lucian Popescu Vava
Muzeograf Cristian-Iulian Ceacîru
Referent Alina Olaru

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.