21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj a achiziţionat aparatură performantă pentru Spitalul Judeţean

CJ Gorj a achiziţionat aparatură performantă pentru Spitalul Judeţean

spital sali operatie 002

Pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu au la dispoziţie echipamente medicale performante cu ajutorul cărora pot fi efectuate investigaţii de specialitate şi operaţii complexe. Conducerea unităţii medicale din Târgu Jiu a prezentat toate echipamentele şi aparatura medicală performantă achiziţionată în ultimii doi ani pentru fiecare secţie a Spitalului Judeţean, unitate aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj. De asemenea, medicii au la dispoziţie acum mijloacele necesare pentru a executa operaţii complicate, care, în urmă cu doi ani, nu erau posibile la Târgu Jiu. Acest lucru este, în primul rând, în favoarea beneficiarilor direcţi, respectiv a pacienţilor care nu mai trebuie să parcurgă distanţe mari până la unităţi medicale specializate, din alte zone ale ţării. Noile achiziţii îi motivează şi pe medicii cu experienţă, decişi să nu părăsească sistemul medical de stat, dar şi pe medicii tineri care vor să performeze chiar şi într-o unitate medicală dintr-un centru neuniversitar.

Aparatură de peste 9 milioane de lei

Managerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu au reuşit să achiziţioneze, pe parcursul anilor 2014 şi 2015, aparatură medicală modernă în valoare de peste nouă milioane de lei. Managerul unităţii medicale care se află în subordinea Consiliului Judeţean Gorj, Tiberiu Tătaru, a precizat că valoarea dispozitivelor şi cea a aparaturii medicale achiziţionate anul trecut pentru mai multe secţii ale unităţii sanitare este de peste trei milioane de lei. Potrivit lui Tiberiu Tătaru, în acest an s-a cumpărat şi recepţionat sau urmează să fie recepţionată până pe 31 decembrie aparatură de peste șase milioane de lei. Fondurile pentru achiziţionarea aparaturii medicale performante provin de la Ministerul Sănătăţii. „Am reuşit pe parcursul acestor doi ani, cu sprijinul consiliului judeţean şi al Ministerului Sănătăţii, să obţinem fondurile necesare pentru a achiziţiona aparatură modernă şi performantă pentru toate secţiile spitalului. Toate aparatele sunt puse în funcţiune şi avem şi cadre medicale suficiente care să le folosească. Echipele noastre de chirurgie au efectuat cu succes în ultima perioadă operaţii destul de dificile. Îndemnăm persoanele bolnave din judeţ să apeleze cu încredere la serviciile oferite de medicii noştri deoarece avem şi aparatura necesară, dar şi personalul calificat şi competent să o folosească“, a spus Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Pierderi din cauza neprezentării cardurilor de sănătate

Din cauza neprezentării cardurilor la internare, Spitalul Judeţean a pierdut într-o lună peste 80.000 de lei, a anunţat conducerea unităţii sanitare în cadrul unei conferinţe de presă. Managerul Spitalului Judeţean a declarat că sancţiunea presupune servicii medicale efectuate în spital, dar nedecontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj, totul din cauza cardurilor de sănătate. „Avem o pierdere pe luna anterioară de peste 80.000 de lei pentru că la internare pacienţii nu au prezentat cardul de sănătate. La externare, cardul este obligatoriu. Noi trebuie să asigurăm serviciile medicale pentru că vine pacientul şi trebuie să avem grijă de el, deoarece acesta este rolul medicului. Noi acum ne-am trezit cu toate foile de externare tăiate şi suma retrasă de pe luna respectivă pentru că nu existau cardurile de sănătate. Datoria noastră este însă de a asigura servicii medicale oamenilor fără să facem vreo discriminare între cine are card şi cine nu are card de sănătate şi am avut probleme din cauza aceasta pentru că nu ne sunt decontate serviciile pentru care nu au fost prezentate carduri de sănătate“, a spus Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

Pregătiri pentru acreditare

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu susţine că unitatea pe care o conduce va obţine acreditarea necesară pentru a putea funcţiona la fel ca şi celelalte unităţi medicale de profil din ţară. În primul trimestru al anului viitor, unitatea medicală va fi acreditată cu un nivel mediu de încredere şi un plan de conformare aferent. Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a avut foarte mulţi indicatori de îndeplinit în vederea obţinerii acreditării, iar faptul că secţiile unităţii sunt desfăşurate în incinta a trei locaţii îngreunează îndeplinirea respectivelor cerinţe. Cei mai mulți dintre indicatorii privind asigurarea circuitelor funcţionale au fost îndepliniți prin diverse investiţii la nivelul spitalului. „Am făcut mulți paşi. Din păcate, nu am reuşit să îi străbatem pe toţi pentru că cele trei clădiri în care sunt secţiile spitalului sunt foarte vechi, au fost construite la nişte standarde care nu corespund cerinţelor actuale şi atunci trebuie realizate nişte investiţii majore pentru a asigura circuitele funcţionale. Din acest punct de vedere o să mai avem de lucrat şi în anul 2016, cu toate că mai târziu de trimestrul I al anului viitor procesul de acreditare nu mai poate fi amânat. Din experienţa acumulată prin obţinerea acreditării Spitalului din Runcu cu punctaj maxim sunt convins că şi Spitalul Judeţean va fi acreditat chiar dacă la început cu un nivel mediu de încredere şi un plan de conformare“, a declarat Tiberiu Tătaru.

Lucrări de reabilitare la trei secţii

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, Tiberiu Tătaru, a menţionat că, până la sfârşitul acestui an, vor fi finalizate lucrările de reparaţii capitale la ascensoare, Secţia de Psihiatrie, Secţia Medicină Internă şi Gastroenterologie. „În lunile care urmează, până pe 28 decembrie, se vor finaliza lucrările de reparaţii capitale la ascensoare. Vom schimba în total șase lifturi, atât în clădirea de pe strada Tudor, cât şi clădirea din strada Progresului, iar valoarea este de 1,2 milioane de lei fără TVA. Am mai obţinut recent de la Ministerul Sănătăţii 550.000 de lei pentru a reabilita integral Secţia de Psihiatrie“, a precizat Tiberiu Tătaru. Secţia Psihiatrie nu a beneficiat de mulţi ani de lucrări de reabilitare. În urma acestui proces, pacienţii şi medicii vor avea condiţii normale de lucru. Între obiectivele conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu se mai află construirea unui spital judeţean nou în care să fie aduse toate secţiile din cele trei corpuri de clădiri existente în prezent în trei zone diferite ale municipiului Târgu Jiu. Noua clădire va fi amplasată lângă Spitalul 700, pe strada Progresului, şi va beneficia de un program de finanţare din partea Companiei Naţionale de Investiţii. Dacă va fi realizat, noul spital va fi unul dintre cele mai moderne din Oltenia şi din ţară şi va beneficia de infrastructură medicală de ultimă generaţie. De asemenea, mutarea tuturor secţiilor într-o singură zonă va reduce în mod semnificativ cheltuielile administraţiei cu transportul pacienţilor între diferite secţii, în funcţie de analizele şi investigaţiile medicale la care sunt supuşi bolnavii pentru a fi diagnosticaţi şi trataţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS