16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgriculturaFermierii nu mai au voie să facă singuri tratamente fitosanitare

Fermierii nu mai au voie să facă singuri tratamente fitosanitare

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a semnat o ordonanță de urgență care interzice fermierilor să mai facă singuri tratamente fitosanitare.

Astfel, fermierii care aplică tratamente de protecția plantelor, aici fiind incluse tratamente cu erbicide, insecticide, fungicide și chiar regulatori de creștere, vor fi pedepsiți cu închisoarea de la 1 la 5 ani și vor primi amenzi de până la 15.000 de lei, potrivit Agrointel.

Prin actul normativ publicat de Ministerul Agriculturii și semnat de ministrul Petre Daea, toți producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați nu vor mai avea dreptul să își lucreze, practic, pământul dacă nu fac contract cu o firmă care prestează servicii agricole.

Pentru fitofarmacii, OUG restricționează comercializarea produselor de protecția plantelor care au ambalaje de peste 1 kilogram sau 1 litru.

Ministerul Agriculturii a publicat, marți, 22 noiembrie, un proiect de Ordonanţă de urgenţă privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea şi prestarea de servicii cu produse de protecţie a plantelor pe teritoriul României.

Actul normativ introduce o serie de restricții în special pentru fermierii mici, care activează ca persoane fizice. De asemenea, și fermierii fiscalizați vor avea restricții pentru că, în lipsa unei autorizații, nu vor mai putea să își facă stocuri de produse pentru a evita fluctuațiile de prețuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS