14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe ce nu s-au ieftinit alimentele și nu vom vedea acest lucru prea curând 

De ce nu s-au ieftinit alimentele și nu vom vedea acest lucru prea curând 

De ce nu s-au ieftinit alimentele ? Viața tuturor a devenit mai scumpă, asta deși am văzut că Guvernul a plafonat adaosul comercial și vrea să continue cu această politică, iar în același timp a crescut taxarea aplicată acelor companii.

„Noi nu observăm scăderi de prețuri la raft. Ne tot întrebăm dacă mărfurile astea din Ucraina care intră, mă refer la cereale, produse agricole, perturbă prețurile pe piața românească. Toată lumea înțelege că au scăzut prețurile la anumite produse, dar noi nu le găsim la raft, în produsul final”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR), în cadrul unei conferințe CLCC.

De ce nu scade prețul la pâine? De ce nu scade prețul la făină?

„Din august (2023 n.r.) suntem prafonați de OUG 67 la anumite produse de bază pe care Guvernul a prelungit-o până la 31 ianuarie și luni (29 ianuarie) vor avea discuții între reprezentanții Guvernului și ai comecianților pentru că vor să o prelungească și mai mult. Totuși, rămânem consternați că produsele la raft nu scad. Ne-am fi așteptat la o scădere masivă odată cu intrarea produselor din Ucraina”, a spus el.

Care este motivul pentru care nu au scăzut prețurile

„Ne-am uitat la ce se întâmplă și am văzut că au crescut costurile vieții economice. O societate, o companie, un business are o viață. Companiile și ele consumă, produc, au cheltuieli. În costurile vieții unei companii se scumpesc de la zi la zi toate lucrurile care o țin în viață”, a afirmat Paraschiv. El a dat un exemplu: au crescut taxele către companii. „Apar noi restricții, norme noi, lucruri noi de făcut. Toate înseamnă costuri mai mari, cheltuieli mai mari. Asta înseamnă că prețurile practicate și adaosurile trebuie să fie din ce în ce mai mari”, a spus reprezentantul micilor comercianți.

Ce reglementări au intrat în vigoare de la 1 ianuarie

A reamintit câteva lucruri care au intrat în vigoare: „de la 1 ianuarie a crescut TVA la alimentele cu o concentrație mai mare de zahăr de la 9%, la 19%. A crescut și la alimentele BIO, montane și tradiționale de la 5% la 9%. A apărut acciza la băuturile cu o concentrație mai mare de zahăr. Au crescut accizele la tutun, taxele pe anumite microîntreprinderi. Au crescut taxele la firmele care lucrează în zona de petrol, gaze, energie. Au crescut taxele către bănci”.

„Observăm niște creșteri care, fiind puse în viața companiei, nu fac decât să le scumpească viața proprie. Asta se traduce în prețuri mai mari la raft”, a concluzionat el.

Citește întreg materialul pe Hotnews.

Citește și: Avocat: Vlad Pascu și familia sa au făcut o „încercare josnică” de a pregăti o reducere a pedepsei. Ce mesaj a primit familia fetei care a murit

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS