24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajații Ford Otosan vor primi o primă de 6.054 lei brut

Angajații Ford Otosan vor primi o primă de 6.054 lei brut

Prima se acordă tuturor angajaților, inclusiv celor 200 de persoane cărora nu li s-au mai prelungit contractele de muncă de la 1 decembrie.

Angajații Ford Otosan din Craiova au fost informați că vor primi o primă specială în decembrie, în plus față de prima de Crăciun care li se achită anual, conform Contractului Colectiv de Muncă (CCM). Prima specială pe care o plătește Ford Otosan este de 6.054 de lei brut, ceea ce înseamnă aproximativ 3.200-3.500 de lei net.

Conducerea Ford Otosan invocă plata primei drept mulțumire “pentru realizările din acest an”.

“Va aducem la cunoștință un mesaj din partea domnului Guven Ozyurt , Președintele Ford Otosan din Turcia, prin care ne mulțumește de realizările din acest an și în același timp ne anunță și drept recompensă o primă de 6.054 lei brut pentru realizările din acest an. Prima aceasta o vor primi și oamenii care au plecat sau pleacă în luna decembrie.

Prima se va acorda săptămână viitoare pentru fiecare angajat, indiferent de contract”, acesta este mesajul intern pe care l-au primit angajații Ford Otosan din Craiova, în cursul zilei de marți.

Efortul financiar al companiei: peste 34,5 milioane de lei

Calculand prima bruta care se acorda pentru numarul actual de angajati ai Ford se observa un efort financiar total al companiei de peste 34,5 milioane de lei. Am calculat prima cu tot cu impozit.

GdS a contactat oficialii companiei Ford Otosan, dar aceștia nu au dorit să comenteze legat de prima promisă tuturor salariaților.

Sindicaliștii confirmă: “Prima este pentru meritele salariaților, realizate în anul 2022”

Liderul sindical de la Ford Otosan, Maria Manea, a confirmat pentru GdS primirea primei de 6.054 de lei brut de către toți angajații fabricii, prima ce va fi plătită pe data de 19 decembrie 2022. “Prima este pentru meritele salariaților, realizate în anul 2022. Se acordă pentru că angajații au contribuit foarte mult la o producție bună a unei mașini care se vinde bine în Europa. În al doilea rând, prima se acordă pentru a veni în sprijinul salariaților fabricii, pentru a compensa creșterile de prețuri cauzate de inflație”, a declarant, pentru GdS, Maria Manea, liderul sindical de la Ford Otosan.

Pe lângă prima oferită de conducerea Ford Otosan, angajații din Craiova ai companiei vor mai încasa o prima de aproximativ 1.300 de lei net. Este vorba despre prima de Crăciun, acordată conform CCM și care va fi virată în conturile angajaților pe dată de 16 decembrie.

200 de angajați care au părăsit uzina în decembrie. Nu li s-a mai prelungit CIM, momentan

În anunțul transmis salariaților, Ford Otosan informa că vor primi prima de 6.054 lei brut și persoanele care au plecat recent din uzina și cele care părăsesc fabrică în cursul lunii decembrie. Este vorba despre aproximativ 200 de angajați care fuseseră angajați pe perioada determinate de un an și cărora compania nu le-a mai prelungit contractele de muncă.

Deși oamenii au fost trimiși acasă înainte de Sărbători, sindicaliștii susțin că “nu este vorba despre disponibilizari”. “Vor primi prima și cele aproximativ 200 de persoane cărora le-au expirat contractele de muncă, din cauza că fuseseră încheiate pe perioada determinate. Nu este vorba despre disponibilizări. Societatea nu le-a mai prelungit contractele de muncă, dar le-a promis că în prima parte a anului 2023, după circa 6 luni , când se va trece la pregătirea noului model de mașină electrică, aceștia vor fi reangajati la Ford Otosan, fără să mai dea probe de lucru”, a precizat Maria Manea, lider sindical la Ford.

Dacă în 2021 activau la Ford Otosan circa 6055 de angajați, în acest moment uzina de la Craiova mai are aproximativ 5.500 de angajați. Amintim că pe finalul anului 2021, pentru încă 300 de angajați care aveau contracte pe perioadă determinată nu au mai fost prelungite contractele de muncă. GdS a scris la data respectivă despre reducerea numărului de angajați ai uzinei auto din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS