16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUnde se poate obține o dobândă de 10% pe an la economii

Unde se poate obține o dobândă de 10% pe an la economii

Unde se poate obține o dobândă de 10% pe an la economii? Iată o întrebare la care avem un răspus. Într-o perioadă în care societatea se axează foarte mult pe consum, un specialist în domeniul financiar ne arată cât de importantă este economisirea, la orice vârstă.

Într-un interviu acordat GdS, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc (CAR) Top Invest Craiova, Mihai Roşculeasa, ne-a vorbit despre importanţa economisirii şi despre avantajele constituirii unui fond social la CAR: dobânda aferentă fondului social nu se impozitează, se calculează la soldul zilnic şi este peste dobânda la depozitele bancare.

De când functionează CAR Top Invest şi câţi membri are?

Avem peste 700 de membri economisitori şi activăm din 2019. Deja avem peste trei ani de când funcţionăm. Ne-am concentrat pe calitatea membrilor, am impus anumite condiții, aș spune de bun simț, la solicitatrea calității de membru.

Care este capitalizarea actuală a CAR Top Invest?

Peste 12 milioane de lei este capitalizarea curentă (constituită doar din fondurile sociale ale membrilor), ceea ce ne plasează în topul CAR-urilor privind lichiditatea, dar mai ales a dinamicii dezvoltării. În trei ani de funcționare am depășit alte entităti similare care operează pe piață de peste 30 de ani. Ne propunem ca după cinci ani să avem o capitalizare de 20 de milioane de lei. Am fi putut și mai mult, dar perioada pandemiei a ținut puțin pe loc economisirea. Ne propunem să avem o dezvoltare organică.

Într-o societate capitalistă, bazată pe consum, cât de importantă este economisirea?

Este foarte importantă, pentru că, în principiu, atunci când vrei să achiziţionezi un bun sau un serviciu, să construieşti ceva sau să repari diverse lucruri în casă, ai nevoie de bani. Banii pot veni din trei surse. Prima sursă curentă este salariul sau pensia, dar este o sursă redusă. Nu poţi face prea multe dintr-un salariu. A doua sursă, dar cu un cost mai mare, este împrumutul. Iar a treia sursă, şi cea mai importantă, este economisirea în cadrul CAR, sub formă de fond social.

Unde se poate obține o dobândă de 10% pe an la economii. Preşedintele CAR Top Invest Craiova, Mihai Roşculeasa, a vorbit despre importanţa economisirii
Unde se poate obține o dobândă de 10% pe an la economii. Preşedintele CAR Top Invest Craiova, Mihai Roşculeasa, a vorbit despre importanţa economisirii

La suma respectivă, de-a lungul timpului primeşti o dobândă, bani pe care poţi să îi foloseşti oricând doreşti pentru ceea ce ai nevoie. Sunt persoane care au economii medii, care își transferă banii din depozite bancare către CAR-uri, în primul rând pentru un randament mai mare, iar din dobânda câștigată fac divese achizitii.

Care este avantajul economisiri prin intermediul Casei de Ajutor Reciproc? Cât este dobânda, mai exact?

Avantajul este unul foarte mare. Pentru că sunt mai multe elemente de care trebuie să ţinem cont. În primul rând, dobânda pe care o primeşte un membru la fondul social constituit, care a fost tot timpul peste cea oferită de depozitele bancare sau titlurile de stat. Suma economisită la CAR poartă denumirea de fond social. Așa cum am mai precizat, primul element este valoarea dobânzii care se capitalizează lunar, pe care o primeşte o persoană care economiseşte la fondul social. Aceasta este de la 1 decembrie 2022 de 10% pe an, cu capitalizarea inclusă, valabilă cel puțin până la data de 31 decembrie 2023. În functie de rata inflației, dobânda la economii poate să mai crescă, dar sigur nu va scădea.

Conform Codului fiscal, această dobândă nu este impozitată.

Da. Acesta este un al doilea element important. Dobânda la fondul social constituit în cadrul caselor de ajutor reciproc nu este impozitată conform Legii Codului Fiscal, art. 93, lit. b. În cazul depozitelor la bănci, statul impozitează dobânda. Un al treilea element important este comisionul de retragere de numerar. La bancă există un comision dacă banii se retrag prin casierie. În cadrul Casei de Ajutor Reciproc nu există niciun fel de comision, pentru nicio operațiune.

Al patrulea element este modul de depunere şi de retragere a fondurilor sociale, deci a sumelor economisite. În primul rând, nu trebuie să aştepţi o anumită perioadă de timp ca să îţi ridici banii. La bancă există depozitele la termen la o lună, 3, 6, 9 sau 12 luni. În cadrul CAR-ului nu există un termen de economisire, dobânda se calculează și se plătește la soldul zilnic. Orice persoană poate să facă depunere sau retragere în orice zi.

Dacă o persoană depune astăzi cererea de retragere, poate să retragă tot astăzi banii de la CAR?

Da, poate. Depinde de suma pe care o retrage. Pentru sumele de până la 10.000 de lei retragerea nu trebuie anunţată. Pentru sume mai mari există un grafic, despre care fiecare membru ia la cunoștință la semnarea cererii de înscriere, după consultarea statutului. Prin comparaţie cu un depozit bancar pe care îl faci la un anumit termen, să zicem pe șase luni, trebuie să aştepți șase luni pentru a retrage dobânda sau să spargi depozitul respectiv.

Unde se poate obține o dobândă de 10% pe an la economii. Preşedintele CAR Top Invest Craiova, Mihai Roşculeasa, a vorbit despre importanţa economisirii
Unde se poate obține o dobândă de 10% pe an la economii. Preşedintele CAR Top Invest Craiova, Mihai Roşculeasa, a vorbit despre importanţa economisirii

Dacă retragi banii mai înainte de termen, atunci pierzi dobânda, plus că ai un cost legat de comisionul de retragere, ceea ce poate să însemne că pleci acasă cu mai puţini bani decât ai dus. În cadrul CAR, poți să faci retragerea în orice zi, iar dobânda se calculează până în ziua respectivă. Deci, dacă ai făcut o depunere pe 13 martie şi vrei să retragi banii pe 30 iunie, pe numărul acesta de zile se calculează dobânda şi nu trebuie să aştepți 90 de zile, 180 de zile sau un alt termen pe care îl are un depozit bancar.

Există un plafon maxim al sumelor economisite la C.A.R.?

Se poate depune orice sumă, legislația nu face referire la un ordin de mărime a fondului social.

Cât ar câştiga o persoană care constituie la CAR Top Invest un fond social de 100.000 de lei, ca să ne fie ușor la calcule de exemplu, și care menține suma timp de 365 de zile?

Dacă la 1 ianuarie un membru al CAR depune 100.000 de lei, la 1 ianuarie al anului următor are o dobândă de 10.000 de lei. Suma este netă, neimpozitată şi fără comisioane de retragere. La bănci și titluri de stat, câștigul net este mai mic.

Fondurile sociale constituite de membrii C.A.R. sunt garantate?

Da! Mai mult și dobânda primită este grantată, pentru că prin capitalizare (dobândă la dobândă) dobânda primită la finalul lunii devine fond social în prima zi a lunii următoare. Membrii noștri știu, prin intermediul GdS vor afla și potențialii membri că sumele sunt garantate integral. Nu există un plafon maxim de garantare. Acest aspect este caracteristic tuturor Fondurilor de garantare din lume, destinate Caselor de Ajutor Reciproc.

Ce așteptări aveți pentru acest final de an, cât și pentru anul viitor din punct de vedere al economisirii?

Avem deja certitudini! Avem și așteptări pentru anul 2023. Încheiem anul 2022 cu o creștere la toți indicatorii majori de peste 30%. Așteptările în zona economisirii vin din aplicația noastră Economisește Online (https://casadeajutorreciproc.ro/economisire-online) prin care orice persoană poate să devină membru C.A.R., să economisescă orice sumă, direct din fotoliul personal. După completarea formularului, care este în fapt cerere de înscriere ca membru, primește automat contul nostru pe e-mail. Se face depunerea în cont și membrul CAR primește un extras cu suma depusă. Digitalizarea proceselor face economisirea mai ușor de operat.

Unde se poate obține o dobândă de 10% pe an la economii. Persoanele interesate pot obține mai multe informații:

• de pe site-ul www.casadeajutorreciproc.ro

• pe pagina de facebook a CAR Top Invest

• telefonic, la numerele 0351.44.55.33 și 0351.44.44.00

• direct la sediul social, situat în Craiova, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 19, Bl. 97A, parter (vizavi de Casa de Pensii Dolj).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS