12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriZeci de mii de doljeni sunt plătiți cu salariul minim

Zeci de mii de doljeni sunt plătiți cu salariul minim

Foarte mulți doljeni sunt înregistrați cu salariul minim în acte și primesc 1.386 de lei pe luna. Cei cu studii superioare câștigă cu 27 lei mai mult pe lună decât personalul fără studii, angajat cu salariul minim pe economie.

În condițiile în care rata inflației își arată “colții”, zeci de mii de salariați din Dolj supraviețuiesc în condițiile în care câștigă salariul minim pe economie. La finele lunii august 2021, zeci de mii de doljeni aveau contracte de muncă încheiate cu salariul minim pe economie. Cel puțin așa figurează în documentele înregistrate în REVISAL. Datele ne-au fost furnizate de Inspecția Muncii, la solicitarea GdS.

34.055 de persoane din Dolj au contracte individuale de muncă (CIM) înregistrate cu salariul minim pe economie. Aceste persoane au salariul brut de 2.300 de lei în acte. Efectiv, cei 34.055 de doljeni câștigă lunar câte 1.386 de lei, “în mâna”.

Mii de persoane cu studii superioare, plătite cu salariul minim

Alte câteva mii de persoane cu studii superioare sunt plătite tot cu salariul minim aferent acestor categorii. Astfel, conform datelor de la Inspecția Muncii, 3.162 de persoane cu studii superioare, plătite cu salariul minim de 2.350 de lei. Aceste persoane încasează efectiv 1.413 lei pe lună.

Suma încasată de persoanele cu studii superioare plătite cu salariul minim este cu doar 27 de lei mai mare decât salariul net încasat efectiv de personalul care este plătit cu salariul minim pe economie.

25% din totalul angajaților din Dolj, plătiți cu salariul minim

La data la care am obținut datele de la Inspecția Muncii, în Dolj activau 148.477 de persoane angajate cu contracte individuale de muncă. Dintre acești angajați, 37.217 persoane sunt plătite cu salariul minim pe economie, fie că au studii medii, fie că au studii superioare.

Raportat la numărul total de angajați din Dolj, rezultă că 25% din toți salariații care au contracte active sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

8.529 de persoane care lucrează în construcții și primesc salariul minim

În afară de muncitorii fără studii și de personalul cu studii superioare înregistrate la Inspecția Muncii, în Dolj mai există lucrători în construcții plătiți cu salariul minim aferent acestei ramuri a economiei. Potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii, în Dolj sunt angajate în construcții 8.529 de persoane, cu salariul minim brut de 3000 de lei.

Având în vedere deducerile pe care le au muncitorii din construcții plătiți cu salariul minim primesc 2.362 de lei net pe lună.
În total, toți angajații plătiți cu salariul minim în Dolj au ajuns la 45.746 de persoane. Înseamnă aproximativ 30% din totalul salariaților care au CIM înregistrate în REVISAL. In 2020 erau putin peste 40.000 de persoane platite cu salariul minim in Dolj, iar ca procent era vorba de 28% din totalul angajatilor. Acum si numarul efectiv este mai mare, dar si procentul din numarul total de angajati a urcat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS