9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCâți fermieri doljeni au primit de la APIA subvențiile europene

Câți fermieri doljeni au primit de la APIA subvențiile europene

Chiar dacă în primele trei săptămâni din octombrie au fost autorizate la plata 44,45 de milioane de euro, pentru 73% dintre fermierii doljeni, restul de fermieri își așteaptă în continuare sumele din subvenții. Iată când se vor face plățile în Dolj.

Agenția de Plăti și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Centrul Județean Dolj informa, pe finanlul lunii octombrie că în luna respectivă, până pe 27 octombrie au fost autorizați la plata, în cadrul campaniei de plăti în avans pentru 2020, un număr de 25.310 fermieri. Fermierii autorizați pentru plata avansului până pe 27 octombrie reprezintă 73% din numărul total al fermierilor, potrivit datelor furnizate de APIA.


De asemenea, până pe dată de 22 octombrie, APIA autorizase la plata către fermierii doljeni o sumă de 44,45 milioane de euro. Din această sumă, peste 36 de milioane de euro provin din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Iar peste 8,26 milioane de euro reprezentau sumele autorizate FEADR, plus cofinanțarea din bugetul național.
Restul fermierilor doljeni își așteaptă banii din subvenții. Potrivit unui comunicat transmis de APIA, iată ce spun reglementările privind termenele de plată.

“Reamintim că, în conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/531 al Comisiei din 16 aprilie 2020, până la dată de 30 noiembrie 2020, se pot efectua plăți în avans de până la 70% în cazul plăților directe enumerate în Anexa I la Regulamentul (UE) nr.1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, şi de până la 85%, în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală menționat la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr.1306/2013”, se arată în comunicat.

Când vor primi subvențiile restul fermierilor

GdS a intrebat la APIA cand vor fi platite integral subventiile fermierilor. APIA Dolj, diferența de bani va fi plătită până la 1 decembrie când începe plata regulară pentru acest an de cerere. Există și situații particulare, fermieri care au solicitate la plata scheme ce necesită control de tip “winter/spring” (iarnă/primăvară) sau fermieri din eșantionul de control pentru care încă nu au fost soluționate toate erorile sau încă nu a fost finalizată partea de control administrativ, susțin reprezentanții APIA Dolj. În cazul acestora din urmă, subvențiile vor fi plătite după finalizarea controalelor și după soluționarea erorilor, până la termenul limită de 30 iunie 2021.

În 2020, au fost depuse 35.013 de cereri de acordare a subvențiilor, la nivelul județului Dolj. Până pe 27 octombrie se autorizasera la plată sumele pentru un număr de 25.310 de fermieri.


Cuantumurile la hectar ale plăților directe care se acordă pentru anul (de cerere) 2020 sunt următoarele: schemă de plată unică pe suprafață (SAPS) este de 98,73 euro pe hectar; schemă de plată redistributivă este de 5 euro pe hectar (pentru cine deține între 1-5 hectare) și pentru cine are până la 30 de hectare, inclusiv, subvenția este de 48,10 euro/ha; schemă de plată pentru tinerii fermieri – 36,6 euro/ha.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS