10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum se pot pensiona cei care lucrează și în străinătate

Cum se pot pensiona cei care lucrează și în străinătate

Cine a lucrat cu acte în regulă în statele membre UE poate să cumuleze acei ani lucrați cu vechimea din țară și se poate pensiona. Se poate cumula vechimea doar dacă acele persoane au avut contracte de muncă legale încheiate cu angajatorii de peste graniță.

Persoanele care au lucrat sau lucrează în străinătate și îndeplinesc condițiile de pensionare în statul respectiv pot folosi vechimea în muncă realizată în țară. Este valabil și invers.

Dacă au lucrat în străinătate și vor să se pensioneze în țară, persoanele respective pot să cumuleze în România vechimea avută în afară granițelor țării. Detaliem, în continuare, cum se procedează și ce acte sunt necesare pentru pensionarea comunitară.

Cum procedează cei care au lucrat în străinătate petru a se pensiona

Treptat, ajung la vârsta de pensionare persoanele care au lucrat în străinătate, cu acte în regulă. În Dolj sunt 1.800 de persoane care au și pensie comunitară (adică pensie plătită de alt stat din interiorul Uniunii Europene, în afară de România).

“La acest moment în plată sunt 1.800 de beneficiari cu pensie comunitară, cu o pensie medie de 1.236 de lei”, au precizat reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj. Numărul acestora variază de la o lună la alta, la fel ca în oricare sistem de pensii.

Cum procedează cei care au vechime în muncă în alte state și vor să se pensioneze. “Cererea de acordare a prestațiilor comunitare se depune la autoritățile din statul în care persoană are locul de ședere obișnuită, acestea fiind autoritățile competențe să primească și să instrumenteze solicitările, dosarul se lucrează interinstituțional”, informează CJP Dolj.

Documentele care trebuie să însoțească cererea de pensionare sunt: actele de stare civilă ale persoanei, documentele doveditoare ale stagiului de cotizare realizat în țară, precum și cele prin care se dovedește perioada de asigurare în statul membru sub incidența căruia și-a desfășurat activitatea solicitantul.

Cât durează procesarea unui dosar de pensie comunitară

Este posibil ca un dosar de pensie comunitară să dureze mai mult decât o cerere de pensionare clasică, din cauză că se cer documente de la alte state. Timpul de soluționare a unei solicitări de pensionare care are și o componentă comunitară depinde de tipul de răspuns al autorităților omoloage din țările în care au lucrat solicitanții de pensie, informează CJP Dolj.

Pentru a cunoaște exact persoanele interesate de pensionare care au muncit și în străinătate ce acte sunt necesare, detaliem ce probleme întâmpină CJP Dolj în procesarea unui dosar de pensionare comunitara.

“În soluționarea cererilor de acordare a prestațiilor comunitare întâmpinăm dificultăți întrucât solicitările de prestații de asigurări sociale ne sunt uneori transmise, fără a fi însoțite de: declarația pe propria răspundere cu privire la locul de ședere obișnuită, acte de stare civilă/date de identificare ale solicitantului, documente certificate de autoritățile omologe doveditoare a stagiului de cotizare realizat pe teritoriul României etc.”, au precizat reprezentanții CJP Dolj, la solicitarea GdS.

Cum se face plata pensiilor comunitare

În țară, plata pensiilor comunitare se face în același fel ca pensiile naționale. Adică, fie la domiciliul din România al pensionarului, fie în cont bancar. Modalitatea de plată a pensiei depinde de opțiunea persoanei care se pensionează.

Există și posibilitatea plății pensiei în alt stat, în funcție de locul unde domiciliază pensionarul. La această dată, există 337 de persoane originare din Dolj care au solicitat plata drepturilor de pensie în alte state membre UE, conform informărilor CJP Dolj.

În situația în care banii pensionarului din străinătate sunt virați într-un cont, autoritățile române ii cer perioadic o dovadă că acea persoană mai este în viață. Inclusiv ii cer să declare în statul UE în care avea ultima reședință declarată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS