17.9 C
Craiova
vineri, 18 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor din Craiova?

Ce se întâmplă cu prețurile apartamentelor din Craiova?

Datele din piață arată că în iunie și iulie prețurile apartamentelor din Craiova s-au prăbușit. În august, prețurile au urcat puțin. Piața este în așteptare.


Tranzacțiile imobiliare s-au prăbușit, în pandemie, trăgând în jos și prețurile. GdS a analizat prețurile apartamentelor din Craiova, de la începutul anului și până în august, pe site-ul craiovaimobiliare.ro. Din analiza prețurilor de tranzacționare intregistrate pe craiovaimobiliare.ro se observă că în prima parte a anului, când viața se defasura normal, indicele prețurilor calculat de Craiova Imobiliare (ICR) era destul de mare. Se calculează la tranzacțiile perfectate în urma anunțurilor de pe site. Deci nu este un indice imobiliar pe toată Craiova, ci doar unul informativ.

În ianuarie s-au tranzacționat apartamente cu un preț mediu de 1.144 euro/mp, conform indicelui amintit (ICR). În februarie, prețul mediu a fost de 1.095 de euro/mp, conform ICR. În martie a fost un record de creștere a prețurilor medii de tranzacționare. Cel mai probabil, în prima parte a lunii au fost tranzacționate la 1.420 de euro/mp. Martie este luna în care pandemia s-a făcut simțită și în România. Tocmai din cauza pandemiei și a opririi multor activități, în aprilie 2020 prețurile au scăzut la o medie de 1.022 euro/mp. În mai, indicele a ajuns la 1.080 de euro/mp. În acea luna s-au vândut câteva case, în condițiile în care era după starea de urgență, iar persoanele care au avut bani au “migrat” de la apartament la casă.

În luna iunie s-a simțit adevărata cădere a prețurilor la apartamente, în Craiova. Cererea lipsea cu desăvârșire. Puținele tranzacții au dus ICR în jos, la un nivel de 993 de euro pe metrul pătrat.

Prăbușirea prețurilor a fost în iulie. În august apar ușoare creșteri

În iulie, deși se încheiase starea de urgență, evoluția COVID-19 a făcut că persoanele să fie în continuare precaute cu achiziționarea de locuințe. Nimeni nu se mai gândea să achiziționeze o locuința sau să mai contracteze un credit de la bănci.Prețurile imobiliarelor s-au prăbușit în Craiova. Indicele ICR calculat în iulie a fost de 927 euro/mp. Este cel mai scăzut preț al imobiliarelor, din septembrie 2019 și până acum.

În luna august indicele arată o creștere a prețului de tranzacționare la 1.172 euro/mp. Nu poate fi luat în calcul la nivelul întregului municipiu, din cauza că indicele se formează în urmă câtorva tranzacții. În luna august 2020 nu au fost perfectate multe tranzacții imobiliare, dar prețurile au fost mai mari decât în iulie.

Ce spun specialiștii în imobiliare

GdS a contactat câțiva specialiști în imobiliare. Din explicațiile specialiștilor reiese că cererea se dezmorțește ușor, dar cu predilecție vine de la persoanele care erau în căutarea unei locuințe înainte de pandemie sau care și-au vândut atunci locuințele pentru a se mută la apartamente mai mari. “Este mai vioaie piață în această perioada. Dacă în iulie, piața era amorțită, acum este mai dinamică. Caută apartamente, în special, cei care și-au vândut locuințele înainte de pandemie și acum caută să cumpere. Se caută apartamente din blocuri noi și case.

După pandemie, oamenii vor să își cumpere case, în jurul Craiovei. Prețurile apartamentelor se mențin. Au fost ușoare creșteri pe 2-3 segmente, dar, în general, prețurile se mențin acum, după scăderile care au avut loc în pandemie. Pentru apartamentele vechi a scăzut cererea. În viitorul apropiat, prețurile apartamentelor vechi ar putea să mai scadă ușor, având în vedere diminuarea cererii pe acest segment”, a explicat Nicu Răduț, de la Unic Imobiliare.

El a menționat că programul Noua Casă încă nu influențează piața imobiliară. “Piața este formată, în mare parte, din persoane care solicită credite între 40.000 și 70.000 de euro și au avans de 5%. Încă nu există cerere pentru credite de 140.000 de euro”, a mai adăugat Nicu Răduț, de la UNIC Imobiliare.

“Nu este cerere mare pentru apartamente. Dar este cerere mare pentru case și terenuri, la periferia Craiovei”

Un alt specialist în imobiliare spune că, la nivelul lunii august, cererea pentru apartamente vine exclusiv de la cei care aveau nevoie să cumpere înainte de pandemie și erau interesați de pe atunci de o locuință. Fie o vânduseră pe cea veche, fie plănuiseră să o vândă și să achiziționeze una nouă. “Nu este cerere mare pentru apartamente. Dar este cerere mare pentru case și terenuri, la periferia Craiovei. După experiențele din pandemie, unele persoane preferă decât să cumpere un apartament în oraș, mai bine se mută lângă Craiova, la casă. În unele zone de la periferie se pot cumpără case cu 70.000-80.000 de euro. Există cereri pentru case și mai scumpe, în centrul Craiovei. Am avut 5 tranzacții de case, în ultima perioadă,

Prețurile la apartamentele noi sunt în stagnare. Au fost ușoare creșteri doar la câteva tranzacții. Anul acesta nu s-au mai emis autorizații de construire pentru blocuri. Iar cele aflate în construcție sunt vândute în proporție de 80-90%, în sensul că s-au dat avansurile pentru apartamente. La apartamentele vechi se observă o ușoară scădere a prețurilor de 10-12%”, a precizat Mihnea Marcu, reprezentant Craiova Imobiliare.

Pe ansamblu, piața imobiliară este în expectativă. Specialiștii în imobiliare anticipează, în perioada următoare o stagnare a prețurilor la apartamentele noi, pe fondul cererii scăzute. În cazul apartamentelor vechi, se estimează o scădere ușoară a prețurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ambulante COVID-19 false în Mexic

În Mexic circulă ambulanțe COVID-19 false, iar...

ȘTIRI GdS

La nivel mondial s-a trecut pragul de 30 de...

Pe plan mondial, a fost atins pragul de 30 de milioane de infecții cu temutul virus SARS-CoV-2, relatează BBC, citând datele Universității Johns...

Minunea de la Dăbuleni. Autobuze electrice în „patria pepenilor“

Autobuze electrice în „patria pepenilor“. Dăbuleniul va avea în curând transport public local cu autobuze electrice, trei la număr.

Ion Prioteasa a spus adio Consiliului Județean Dolj

Ion Prioteasa a spus adio Consiliului Județean Dolj, după 16 ani de mandat. El a condus joi ultima ședința ordinară din actualul legislativ.

Se semnează contractele pentru varianta ocolitoare și podul de...

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a desemnat constructorii pentru două obiective din județul Gorj. Este vorba de varianta ocolitoare a...

Cum se va face poprirea electronică pe conturile datornicilor

Ca să nu le mai blocheze toate conturile debitorilor, ANAF pregătește poprirea electronică. Pentru a fi posibilă, Fiscul trebuie să aibă acces la conturile bancare ale datornicilor. Iată cum ar putea fi simplificate popririle de anul acesta.

CNI oferă 4,4 milioane de euro pentru modernizarea Casei...

Compania Națională de Investiții primește oferte pentru contractul de modernizare a Casei de Cultură din Târgu Jiu. A...