12.1 C
Craiova
miercuri, 28 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Statul rambursează TVA firmelor, fără control prealabil

Statul rambursează TVA firmelor, fără control prealabil

Fiscul doljean a rambursat TVA pentru 120 de firme, pe sute de deconturi, în primul trimestru. Acum statul a prelungit perioada pentru care se rambursează TVA fără a se face controlul prealabil din partea ANAF. Ce firme beneficiază de micile facilităţi fiscale?

Firmele care solicită rambursarea de TVA de la ANAF au parte de o gură de oxigen din partea statului. Guvernul a prelungit termenul până la care se poate rambursa TVA fără să se facă un control prealabil din partea Fiscului, aşa cum prevede legislaţia fiscală.

Prin OUG nr. 99/2020 se permite ca şi în partea a doua a anului firmele să obţină rambursarea de TVA, fără ca ANAF să controleze în prealabil. Măsura existase iniţial doar pentru perioada stării de urgenţă. În OUG nr. 48/2020 se preciza cum se amână controalele pentru firmele care cer rambursarea de TVA.

„ART. XI (1) Prin derogare de la prevederile art. 169 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Codul de procedură fiscală, taxa pe valoarea adăugată solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, se rambursează de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspecţiei fiscale“. Astfel, prin OUG nr. 99/2020 se prelungeşte până spre finalul anului termenul prin care se poate rambursa TVA cu control ulterior. 


Sute de deconturi de rambursare de TVA au fost depuse la Dolj


Pe perioada situaţiei de urgenţă, la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Dolj au fost depuse aproape de 400 de deconturi de rambursare de TVA, potrivit comunicărilor de la acea vreme. Suma ce trebuia rambursată era de circa 18 milioane de lei.  „Suma estimată ce urmează a fi rambursată la TVA la nivelul AJFP Dolj este de 17.973.018 lei, la un număr de 375 de deconturi“, au precizat, în luna mai, reprezentanții AJFP Dolj. 

Potrivit unor surse avizate, în primul trimestru al acestui an, Fiscul doljean a rambursat TVA fără control prealabil pentru 120 de firme. Potrivit aceloraşi surse, a existat cerere şi există în continuare pentru rambursarea unor sume importante sub forma TVA. S-au depus deconturi de TVA şi solicitări de rambursare atât aferente trimestrului al doilea, cât şi în trimestrul al treilea. 


Există excepţii de la rambursarea TVA fără control prealabil


Anumite excepţii au fost stabilite prin OUG nr. 48/2020. Conform actului normativ, nu se aplică prevederile legate de controlul ulterior rambursării de TVA în două cazuri. Nu se aplică deconturilor cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare pentru care, până la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, a fost începută inspecţia fiscală. De menţionat că nu se aplică prevederea cu controlul ulterior firmelor doar dacă respectivul control trebuia început tocmai în vederea soluţionării situaţiei legate de rambursarea de TVA.

Al doilea caz în care nu se aplică prevederea cu controlul ulterior pentru deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare este în cazul contribuabililor mari, stabiliţi potrivit Ordinului preşedintelui ANAF nr. 3.609/2016. Şi nici contribuabililor mijlocii nu se aplică, dacă aceştia sunt stabiliţi potrivit Ordinului preşedintelui ANAF nr. 3.610/2016 privind organizarea activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii, cu modificările ulterioare.


Ce se întâmplă când firmele nu se pot ţine de eşalonări


Firmele care şi-au eşalonat datoriile către Fisc beneficiază de anumite artificii fiscale, chiar dacă nu se pot ţine de plata ratelor la eşalonări anul acesta. Potrivit Art. XII din OUG 48/2020, pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eşalonare neachitate până la împlinirea termenului legal anterior nu se calculează şi nu se datorează dobânzi şi penalităţi, conform Codului de procedură fiscală.

Prin noua legislaţie, termenul până la care nu se calculează dobânzi şi penalităţi este de 25 octombrie. În primul trimestru al anului, până la primul termen de plată după expirarea termenului prevăzut de OUG nr. 48/2020 (30 de zile de la încheierea situaţiei de urgenţă), organul fiscal competent, din oficiu, trebuia să refacă graficul de eşalonare, cu respectarea perioadei de eşalonare aprobate. Noul grafic de eşalonare se comunică debitorului prin decizia organului fiscal.

Prin derogare de la prevederile din Codul de procedură fiscală, condiţiile de menţinere a valabilităţii eşalonărilor la plată acordate potrivit legii se suspendă până la împlinirea termenului prevăzut de noua Ordonanţă de Urgenţă nr. 99/2020. Astfel, acest nou termen este 25 octombrie.

De asemenea, încă o relaxare fiscală stipulată în OUG privind măsurile fiscale este legată de bilanţurile contabile. Termenul pentru depunerea bilanţurilor contabile s-a prelungit până pe 31 iulie 2020, faţă de mai, cum era iniţial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Șefa UPU Ploiești, infectată cu SARS-CoV-2

În rândul celor din linia întâi, situaţia...

ȘTIRI GdS

Deputat Ion Cupă: „Partidele să explice de ce se...

Voința populară exprimată prin referendum nu mai trebuie ignorată. Suntem la a treia legislatură în care Parlamentul are 465 de membri. După...

Economia României s-ar putea contracta în 2020 cu aproximativ...

Economia României s-ar putea contracta în 2020 cu aproximativ 5%, iar revenirea de anul viitor va fi, probabil, parţială, se arată în...

Eșalonarea la plată pentru obligațiile bugetare principale

Guvernul a aprobat eșalonarea datoriilor restante de la declanșarea stării de urgență și a prelungit termenele pentru executări și accesorii. Premierul Ludovic...

Cum a mărit Primăria Craiova din pix impozitul unor...

Primăria Craiova, prin Direcția de Impozite și Taxe (DIT) a încadrat greșit niște barăci metalice ale unor craioveni drept clădiri nerezidențiale și le-a impozitat cu un impozit de 10 ori mai mare decât ar fi datorat oamenii. Craiovenii s-au adresat instanței și au câștigat. Primăria este bună de plată.

COMUNICAT DE PRESĂ PRIVIND LANSAREA PROIECTULUI CU TITLUL “Dezvoltarea...

Tipul materialului: Comunicat de presa Titlul proiectului: Dezvoltarea AGRIN –NATURA UTILAJESRL prin achizitia de...

COMUNICAT DE PRESĂ PRIVIND LANSAREA PROIECTULUI CU TITLUL “Creşterea...

Tipul materialului: Comunicat de presa Titlul proiectului: Cresterea competitivitatii DAMAR BUILD SRL