15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriO gură de oxigen pentru sute de firme doljene

O gură de oxigen pentru sute de firme doljene

La nivelul județului Dolj, ANAF are de restituit aproape 18 milioane de lei din TVA, pentru 375 de deconturi. ANAF a anunțat și sistarea executărilor silite.

ANAF a decis rambursarea mai rapidă a taxei pe valoarea adăugată (TVA), pe perioada situației de urgență. Măsura de simplificare a procedurii de rambursare a TVA a venit ca sprijin pentru firmele aflate în dificultate. Dar aceste firme așteptau să li se ramburseze TVA. Și erau deja îndreptățite să își recupereze banii de la stat.

ANAF a informat că a simplificat procedura rambursării de TVA, pe perioada situației de urgență. Nu a precizat, însă, și de unde vor veni banii pentru rambursarea mai rapidă a TVA. Conform unui comunicat transmis de AJFP Dolj în partea a două a lunii martie, vor fi luate următoarele măsuri: „Rambursarea TVA, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi;
– implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizeazã soluționarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020 (…)“.

Câți bani se rambursează la Dolj

Multe firme sunt afectate de situația de urgență. Unele sunt închise, prin ordonanță militară. Altele au veniturile reduse, ca urmare a încetinirii ritmului economic. Cele care au de recuperat TVA de la stat ar avea nevoie de acei bani cuveniţi, ca de o gură de oxigen.

GdS s-a interesat la Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj despre situația rambursării de TVA. Câteva sute de firme își vor primi banii luna aceasta, conform autorităților fiscale. Deconturile aprobate la plată se apropie de 400.

„Suma estimată ce urmează a fi rambursată la TVA la nivelul AJFP Dolj este de 17.973.018 lei, la un număr de 375 de deconturi“, au precizat, în urmă cu câteva zile, reprezentanții AJFP Dolj.

Atenție! Declarațiile fiscale trebuia depuse la termen

Deși, inițial, anunţaseră că se amână și termenul de declarare a dărilor către stat, autoritățile fiscale au revenit asupra deciziei. Astfel, a rămas valabil termenul de depunere a declarațiilor fiscale până pe data de 25 a fiecărei luni, pentru luna anterioară. Miercuri, 25 martie, a expirat termenul, dar declarațiile se pot depune în continuare, fără să existe măsuri asupra firmelor.

Termenele de depunere a diverselor declarații rămân valabile și de acum încolo.

ANAF a informat că sistează executările silite

De altfel, ANAF a anunțat că nu mai pune presiune pe firme. Prin comunicatul despre care am amintit mai sus, Fiscul informa despre măsurile sistate. „În aceastã perioadã, având în vedere contextul economic dificil cauzat de rãspândirea infecției cu virusul Covid-19, Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã a pregãtit o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, cele mai importante fiind:
– suspendarea sau, dupã caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare (…)”, se arată în comunicatul ANAF.
În acest sens, ANAF informa că nu se mai emit somații, Nu se mai fac popriri asupra disponibilităților bănești și a veniturilor urmăribile. Respectiv, „nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepție fac sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală“, se mai arată în comunicat.

Fiscul mai propunea suspendarea acțiunilor de control fiscal. Atât a inspecțiilor fiscale, cât și a controalelor antifraudă, cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță. Sunt exceptate și cazurile de evaziune fiscală, acolo unde sunt indicii în acest sens.

Sistarea controalelor este prevăzută pe perioada situației de urgență. Dar se poate prelungi și pe o perioadă de 30 de zile de la încheierea situației de urgență.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS