16.2 C
Craiova
joi, 9 iulie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Ce ţi se întâmplă dacă eşti şomer şi refuzi un loc de muncă

Ce ţi se întâmplă dacă eşti şomer şi refuzi un loc de muncă

Pe primele luni din 2019, câţiva şomeri şi-au pierdut indemnizaţia pe care o primeau de la stat. Aceştia şi-au pierdut banii, din cauză că au refuzat un loc de muncă oferit de AJOFM.

În timp ce unele firme şi unii antreprenori caută cu disperare să angajeze persoane în diverse domenii, există şomeri care refuză un loc de muncă.
Pe primele nouă luni din anul 2019, un număr de 20 de şomeri şi-au pierdut dreptul legal de a mai primi indemnizaţia de şomaj.

Motivul nu este acela că s-ar fi angajat, ci dimpotrivă. Şomerii au refuzat să muncească legal, cu contract de muncă. Potrivit legii, dacă refuză să muncească se sistează suma pe care o primeau lunar pe perioada cât aveau dreptul să fie şomeri indemnizaţi. Aceştia îşi pierd, într-un fel legal, statutul de şomer, dacă refuză un loc de muncă.


„Şomerii indemnizaţi au o serie de obligaţii, stabilite de cadrul legal. Printre obligaţii este şi aceea de a participa la măsurile de stimulare a ocupării oferite de AJOFM. Precum şi aceea de a nu renunţa la un loc de muncă oferit. Sunt cazuri izolate în care şomerii refuză un loc de muncă.

De regulă, şomerii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj doresc să îşi găsească tot mai repede locuri de muncă. Ei doresc să dobândească statutul de salariat. Şi pe primele nouă luni ale anului în curs, 20 de persoane au refuzat un loc de muncă. Motiv pentru care le-a fost încetată plata indemnizaţiei de şomaj“, a precizat purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.

Cei care refuză un loc de muncă nu spun care este motivul

Reprezentanta AJOFM Dolj a precizat că persoanele din rândul şomerilor care au refuzat locurile de muncă nu sunt obligate să declare motivul refuzului. Deşi aceste persoane ştiau ce consecinţe legale are refuzarea unui loc de muncă, totuşi, au decis să nu muncească. Personalul de la AJOFM Dolj îi informează pe şomeri despre riscuri, când refuză locurile de muncă oferite, a precizat Alina Ghercioiu.


Şomerii care şi-au pierdut dreptul la indemnizaţie nu mai primesc suma de la stat. Indemnizaţia se sistează pe toată perioada pe care ar mai fi avut dreptul legal să beneficieze. Dacă vor să mai intre în rândul şomerilor, persoanele trebuie să se încadreze din nou în condiţiile legii. Adică să fi lucrat cel puţin 12 luni, în ultimele 24 de luni.


Şi anul trecut au fost persoane care nu şi-au mai primit indemnizaţia de la stat. Banii au fost sistaţi pe lunile de şomaj care le mai rămăseseră acelor persoane. Şomeri şi asistaţi social s-au ales cu banii de la stat sistaţi. Acest lucru s-a întâmplat tot din cauză că au refuzat să muncească legal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Directorul adjunct al Penitenciarului Jilava a fost demis

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) anunţă încetarea...

ȘTIRI GdS

Horoscop

BerbecAlegerile făcute astăzi s-ar putea să aibă un impact emoțional puternic pentru tine. Chiar dacă va fi vorba de mici schimbări, pentru...

Bancul zilei

Un bărbat abordează o femeie foarte frumoasă într-un hipermarket: Nu vă supăraţi, mi-am pierdut soţia prin magazin. V-ar deranja...

Intervenții majore în infrastructura rutieră. Străzi și parcări, modernizate...

Craiovenii au beneficiat, în ultimii ani, de intervenții majore în domeniul infrastructurii rutiere. Printr-un acord-cadru de modernizare străzi, nu mai puțin de...

Higitop.ro, magazin de cosmetice şi detergenţi cu livrare a...

Activitate în comerț încă din 1994 și o mulţime de clienţi fideli ce revin în magazinul fizic din Craiova i-au convins să...

FCSB s-a calificat în finala Cupei înainte de meciul...

FCSB s-a calificat fără emoții în finala Cupei României după o dublă mai mult decât accesibilă cu Dinamo. După victoria cu ...

Un angajat al Penitenciarului Brăila, confirmat pozitiv la testul...

Un angajat al Penitenciarului Brăila a fost confirmat pozitiv la testul efectuat pentru SARS-CoV-2, anunţă miercuri Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).