17.8 C
Craiova
luni, 17 mai, 2021
Știri de ultima oră Actualitate Când plăteşte Fiscul dobânda pentru taxa auto

Când plăteşte Fiscul dobânda pentru taxa auto

Dobânda la taxa auto s-ar putea plăti de marţea viitoare, dacă banii vor fi viraţi de la Centru, în timp util, în contul Fiscului. ANAF a restituit mare parte din taxa auto, dar nu a plătit şi dobânda, până acum.

Fiscul doljean va începe plata dobânzilor aferente taxei auto de săptămâna viitoare. Potrivit unor surse avizate, banii aferenți sumelor reprezentând taxa auto sub toate formele ei ar urma să intre în contul Fiscului doljean luni şi marţi. Conform ultimelor estimări, începând de marţi, 25 iunie 2019, ar urma să se facă plăţile. Banii din dobânzi ar trebui să intre direct în conturile persoanelor care au avut de primit sumele din taxa auto. Aceste plăţi s-ar face în zilele de marţi şi miercuri.

Persoanele care au hotărâri judecătoreşti vor primi dobânda la nivelul stabilit de instanţă. Restul vor încasa dobânda la taxa auto calculată la nivelul stabilit de lege, pe fiecare zi/lună de la data la care au achitat către Fisc respectiva taxă auto sub diversele ei denumiri.


După ani buni de când a încasat taxa auto, ANAF a început restituirea banilor abia de la începutul lunii iunie 2019, când s-a dat „liber“ de la Ministerul Finanţelor Publice şi când s-a dat ordin ca banii să ajungă la administraţiile judeţene ale finanţelor publice din teritoriu. La nivelul Doljului, suma totală ce trebuia restituită (sub diversele forme ale taxei auto) doljenilor fusese de peste 50 de milioane de lei. GdS a scris recent despre acest subiect.

De asemenea, dobânda aferentă celor care au cerut şi plata dobânzilor calculate la taxa auto se ridică la 15,3 milioane de lei, numai la Dolj.


În momentul în care contribuabilii şi-au primit banii din taxa auto au observat că nu li s-a virat în cont şi dobânda. Unora li s-a comunicat de la Fisc că dobânzile vor fi virate în „cel mult două săptămâni“. Rămâne de văzut dacă ANAF va avea bani în conturi pentru plata sumelor restante către populaţie. 

De ce nu a restituit statul banii până acum

Taxa auto a fost încasată ilegal de stat, în perioada 2007-2018. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) avea obligaţia de a restitui contribuabililor banii încasaţi pe taxa auto. Fiscul nu avea bani în conturi pentru plata dobânzilor. Sumele ar fi trebuit virate de la Administraţia Fondului de Mediu în conturile ANAF.

Numai că, în momentul în care statul a eliminat 102 taxe care se percepeau pe teritoriul ţării, au anulat, din greşeală, şi procedura de restituire a taxei auto.

Astfel, mii de oameni care aveau de primit de la ANAF contravaloarea taxei plătite de ani buni către stat s-au aflat în imposibilitatea de a-şi încasa banii. Nici cei care aveau de partea lor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile nu şi-au primit banii de la ANAF, în timp util. I-au primit după ani de zile, în acelaşi timp cu toată lumea către care Fiscul datora taxa auto. 


Potrivit OUG nr. 114/2018, ANAF are termen până la 30 iunie 2019 să achite contribuabililor atât sumele reprezentând taxa auto, timbrul de mediu sau alte forme ale respectivei taxe, cât şi dobânzile aferente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

O craioveancă a dispărut de la domiciliu

Poliţişti din cadrul Secţiei 1 Craiova au fost sesizați,...

ȘTIRI GdS

O craioveancă a dispărut de la domiciliu

Poliţişti din cadrul Secţiei 1 Craiova au fost sesizați, ieri, cu privire la faptul că Ciocîltea Tincuţa Mihaela, de 40 de ani, din municipiu,...

Programul ”Litoralul pentru Toți” începe pe 21 mai

Românii pot petrece un sejur pe litoralul românesc cu tarife pornind de la 40 de lei pe noapte, prin programul ”Litoralul pentru Toţi”, care...

Mediaș: Daune de mii de euro pentru o fetiță...

Primăria din Mediaş trebuie să plătească daune morale în valoare de 12.000 de euro unei fetiţe de 10 ani, care în urmă cu aproape...

Olt: În 112 localități incidența este mai mică sau...

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a adoptat o Hotărâre privind stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea...

Aproape 35.000 de persoane s-au imunizat cu prima doză...

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat luni că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate în...

Gorj: Mihai Prunariu a demisionat de la conducerea Pro...

Mihai Prunariu, președintele Pro România Gorj, a demisionat din funcție și din partid. Demisia are în vedere motive personale. Mihai Prunariu va renunța și...