ANAF restituie taxa auto. Când se plătesc dobânzile?

A.N.A.F. a finalizat procesul de restituire a taxei auto
A.N.A.F. a finalizat procesul de restituire a taxei auto

Până la începutul lunii iunie, statul avea de restituit 23 de milioane de euro contribuabililor din Oltenia, reprezentând taxa auto. O mare parte din bani a fost virată recent în conturile persoanelor care au cerut restituirea taxei auto, însă Fiscul mai are de achitat dobânda aferentă folosirii banilor de către stat timp de mulţi ani. 

După ani de aşteptări din partea populaţiei, de pe 3 iunie, Fiscul a început să restituie taxa auto, sub diversele sale forme, persoanelor îndreptăţite să primească banii achitaţi către stat în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 ianuarie 2017. În aceste zile se restituie banii din taxa auto, fără a se plăti şi dobânzile aferente faptului că ani la rând statul s-a folosit de banii contribuabililor.


În Oltenia, zeci de mii de persoane care au plătit în trecut taxa auto şi-au primit, în sfârşit, banii. În Dolj s-au achitat de luni până joi la ora prânzului 38,3 milioane de lei, pentru peste 14.000 de persoane. Acest lucru a fost posibil pentru că, în ultima zi din luna mai, au fost alimentate conturile destinate plăţii taxei auto, de la Administraţia Fondului pentru Mediu.


De menţionat că li se restituie banii doar acelor persoane care au cerut la Fisc restituirea taxei auto, cu dobânzile aferente, în termenul legal, precum şi celor care au hotărâri judecătoreşti definitive în favoarea lor. Cei care nu au primit încă banii, direct în conturile indicate atunci când au depus la ANAF cererea de restituire, îi vor primi în perioada imediat următoare, informează Ministerul Finanţelor Publice.

Au fost restanţe uriaşe de plată contribuabililor

Statul a tergiversat mult timp rambursarea taxei auto către populaţie. La începutul lunii iunie 2019, Agenţiile Judeţene ale Finanţelor Publice (AJFP) din judeţele Olteniei aveau de restituit sume enorme către persoanele care au plătit în urmă cu mulţi ani taxa auto către stat. Potrivit datelor solicitate de GdS de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, sumele cele mai mari erau de restituit la Dolj.

Fiscul doljean avea de plată 51 de milioane de lei către persoanele îndreptăţite să îşi recupereze taxa auto. AJFP Gorj avea de plată peste 32 milioane de lei, iar AJFP Olt – peste 25 de milioane de lei contribuabililor. Sume mai mici trebuia să fie restituite de AJFP Mehedinţi (peste 6 milioane de lei) şi de AJFP Vâlcea (peste 1 milion de lei). În total, Fiscul avea de restituit oltenilor, la începutul lunii iunie, peste 115 milioane de lei, ceea ce înseamnă că mai erau restanţe de achitat din taxa auto de peste 23 de milioane de euro. 


DGRFP Craiova informa că, la nivelul judeţelor Olteniei, numărul total de contribuabili care mai aveau de primit, la începutul lunii iunie, banii din taxa pe autovehicule era de 47.697 de persoane. Dintre acestea, 46.797 aveau de primit taxa pentru timbrul de mediu, iar 900 de persoane din Oltenia aveau de primit de la Fisc banii aferenţi taxei pe poluare şi timbrului de emisii poluante, plus dobânzile aferente, conform datelor furnizate de DGRFP Craiova, la solicitarea GdS. 

Când se plătesc toţi banii din taxa auto

Într-un răspuns transmis redacţiei, la solicitarea GdS, DGRFP Craiova a precizat că „restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule se realizează în limita sumelor alocate de Administraţia Fondului pentru Mediu“. 


Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are termen până la finele acestei luni să achite toate sumele restante persoanelor îndreptăţite să primească înapoi banii din taxa auto. Potrivit OUG 114/2018, restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pentru emisii poluante şi timbrul de mediu „se va realiza în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent (…) până cel târziu la data de 30 iunie 2019“, mai informează DGRFP Craiova.


Ministerul Finanţelor publice a trimis miercuri comunicate de presă pe fiecare judeţ în parte, prin care anunţa ce sume s-au achitat către contribuabili la începutul lunii iunie. Ministerul mai informa că, împreună cu ANAF, va continua „până la restituirea ultimului leu datorat contribuabililor români care au achitat taxe auto (taxe auto pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu)“.

Când achită ANAF şi dobânzile aferente

După ce GdS anunţa joi că ANAF a restituit la Dolj 35 de milioane de lei din taxa auto, mai multe persoane întrebau pe pagina de Facebook a Gazetei de Sud când îşi vor primi şi dobânda aferentă sumelor pe care statul le-a încasat de ani buni sub forma taxei auto. Unii au câştigat în instanţă drepturile băneşti aferente taxei auto, cu tot cu dobânzile aferente, care sunt similare cu dobânzile pe care le percepe Fiscul de la entităţile care datorează bani către bugetul de stat.

Potrivit datelor de care dispune GdS până la ora redactării acestui articol, Fiscul doljean a solicitat la ANAF virarea în conturile instituţiei şi a sumelor ce reprezintă dobânzile aferente taxei auto. Acestea trebuie virate în conturile contribuabililor care au primit deja contravaloarea taxei plătite statului. Întrebarea este: când primesc oamenii şi dobânda de la stat? Nu se cunoaşte o dată certă la care se va vira şi dobânda în conturile celor care au primit zilele acestea taxa auto.

Potrivit legislaţiei în vigoare, până la data de 30 iunie, Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF trebuie să le achite contribuabililor toate sumele aferente taxei auto, inclusiv dobânzile calculate potrivit legii. 

Ramona OLARU
Lucrează din 2001 în mass-media şi consideră că cel mai important lucru în această meserie este corectitudinea. Jurnalist specializat pe domeniul economico-financiar, își călăuzește pașii după motto-ul „În afaceri, ca și în viață, trebuie să fii fair-play. Doar în acest fel câștigi cu adevărat!”