Dobânzile la credite cresc. Când și cum ne împrumutăm?

Cristi Spulbăr, profesor la FEAA, a precizat că prin împrumuturi repetate în bănci, statul ar putea influența dobânda, așa cum arată legile economiei, în sensul că „dacă o marfă este cerută, atunci ea se scumpește“.
Autori


În ultimele luni, dobânzile practicate de bănci la diverse împrumuturi în lei au început să crească. Creditele de nevoi personale în lei, fără ipotecă, au dobânzi de 13,11%, în creștere de la 12,30%, în urmă cu câteva luni. Și dobânzile la împrumuturile de nevoi personale în euro au avut o evoluție galopantă anul acesta, de la o medie de 14,7% s-a ajuns în doar câteva luni la 22,8%. Statul se împrumută masiv de la bănci, putând influența nivelul dobânzii. În același timp, dobânzile la depozitele în lei plătite de bănci celor care economisesc au rămas foarte mici, între 0,5% pe an și maximum 3% pe an.

Dobânzile la credite au crescut ușor anul acesta față de prima parte a anului, multe bănci practicând deja dobânzi cu două cifre, în funcție de tipul împrumutului acordat.

ROBOR a influențat și va influența în continuare costul românilor cu creditele deja contractate. „Cei împrumutați în moneda națională și cu dobândă variabilă trebuia să știe încă de la început că, dacă ROBOR va crește, atunci le va crește și lor rata către bancă, iar în momentul în care scade ROBOR, le scade rata lunară de plată către bancă“, a precizat Cristi Spulbăr, profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din Craiova.

Cu cât au crescut dobânzile la creditele noi

Pe finalul acestui an ne împrumutăm mai scump decât în prima parte a lui 2018. O analiză a Conco.ro asupra creditelor imobiliare arată că dobânda medie din sistemul bancar pentru împrumuturile ipotecare sau imobiliare în lei era de 8,10% pe an în luna aprilie 2018, a urcat la 8,28% în mai, iar la începutul lui octombrie ajunsese la 8,38%. Deci tendința este de creștere. Creditul auto purta dobânzi medii de 11,5% pe an, în aprilie 2018, urcând la 11,6% în mai, iar în octombrie crescând brusc la 12,79%.

De asemenea, la creditele de nevoi personale (fără ipotecă) se poate vorbi de dobânzi cu două cifre. Dacă în aprilie și mai dobânda medie era de 12,30%, la începutul lui octombrie aceasta a crescut subit deja la 13,11%, conform calculelor publicate de Conso.ro. La cereditele de nevoi personale în euro se observă cea mai mare creștere din piață, de la 14,7% în aprilie, la 22,08% în octombrie 2018. Deci creditul de nevoi personale în valuta europeană a devenit neavantajos.

Când și cum luăm decizia de a ne împrumuta în bănci? Specialistul în politică monetară contactat de GdS este de părere că, atunci când dobânzile sunt în creștere, alegerea persoanelor de a se împrumuta trebuie să fie bine gândită și în condiții de nevoi urgente. „Una este să te împrumuți ca să consumi și alta este să te împrumuți pentru a produce ceva. Creditul trebuie să aibă această valoare adăugată“, a spus Cristi Spulbăr, precizând că nu este de preferat ca persoanele să se împrumute doar pentru a-și acoperi niște cheltuieli, mai ales când dobânzile cresc.

Și cei care se împrumută pe termen lung pentru cumpărarea unei locuințe, de exemplu, trebuie să ia în calcul eventuale creșteri ale ROBOR pe termen mediu și lung.


Deocamdată, ROBOR la trei luni a scăzut ușor în ultimele zile, de la 3,16% săptămâna trecută, la 3,13% în ultimele zile, unde s-a și stabilizat ușor, de trei zile. În schimb, indicii ROBOR la șase luni, la nouă luni și la un an au crescut ușor marți față de ziua precedentă, atingând 3,40%, 3,48%, respectiv 3,53%. Cererea de lichidități pe piață nu mai este așa de mare ca în primăvară și vară, fapt care face ca dobânzile interbancare ale celor zece bănci ce conduc la calculul ROBOR să se mai tempereze.

Dobânzile la depozite se mențin scăzute

În același timp, dobânzile la depozite nu au crescut în același ritm cu cele la credite. Cea mai mare dobândă de pe piață este de 3% la depozitele la termen, dar este singura, oferită de o bancă mai mică, ce are nevoie de lichidități. Restul dobânzilor la depozite sunt sub 2,25%, iar la băncile mari au rămas sub 1% pe an și chiar de 0,65% sau 0,5% pe an. Dacă o persoană depune 5.000 de lei la o bancă, după o lună încasează doar 33,75 lei, în cel mai fericit caz, iar dacă depune banii la o bancă mai mare care oferă o dobândă și mai mică, atunci câștigul persoanei respective este de doar 5,63 lei (la dobânda de 0,50% pe an) pe lună sau de 7,31 lei (la dobânda de 0,65% pe an). După cum se știe, diferența între dobânda mai mare practicată la credite și dobânda mai mică de la depozite constituie câștigul băncii.

Statul se împrumută periodic la bănci, la dobânzi mai mari

Statul se împrumută lunar sau chiar de două ori pe lună la bănci, acoperindu-și cheltuielile curente cu salariile și pensiile. Fie prin emiterea de obligațiuni, fie de certificate de stat, statul atrage astfel lichidități din piață.

În ultimele două luni, cel mai mare împrumut contractat de Ministerul Finanțelor de pe piața internă a fost de 500 de milioane de lei. Dacă în urmă cu un an sau doi, Ministerul Finanțelor se împrumuta la bănci la dobânzi sub 1%, anul acesta s-a ajuns la dobânzi de 3,3%. Iată cum pot influența aceste împrumuturi ale statului dobânzile bancare, în special ROBOR. „Statul se împrumută pentru că are nevoie de bani. Chiar dacă sunt încasări la buget, ele nu sunt suficiente și, pe termen scurt, statul are nevoie de bani. Este o practică firească. Când pe piață există un operator care se împrumută mult, atunci acei bani devin mai scumpi, ca o marfă care se scumpește atunci când există cerere“, a spus Cristi Spulbăr, de la FEAA. Întrebat fiind de GdS dacă statul poate influența cursul ROBOR prin aceste împrumuturi repetate în piață, el a menționat că ROBOR poate fi influențat de împrumuturile pe care le face statul, pentru că „ROBOR reflectă o evoluție a pieței și, ca atare, o evoluție a lichidităților. Când un operator absoarbe o cantitate mare de bani este clar că piața reacționează. Costul împrumuturilor tinde să crească în continuare și trebuie să ținem cont de faptul că noi suportăm acest cost suplimentar, adică noi – contribuabilii și noi – bugetul de stat. Statisticile arată că în ultima perioadă creditul guvernamental a depășit creditul neguvernamental, ceea ce înseamnă că băncile au un partener în stat, pentru că altfel ar trebui să se aplice mai mult la întreprinderile mici și mijlocii și la populație, pentru a le oferi acestora diverse forme de finanțare“, a mai menționat Spulbăr petru GdS, precizând că băncile ar trebui să își îndrepte atenția mai mult către a credita economia reală, pe principiul că statul se împrumută nu pentru a produce, ci pentru a-și acoperi niște cheltuieli.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 11 octombrie 2018

Actualitate

» Doi protestatari, reţinuţi în urma violenţelor din 10 august
» Turbulenţele de pe bursă au făcut “o gaură” de 99 de miliarde de dolari celor mai bogaţi oamenii ai lumii
» (VIDEO) Incendiu la două anexe gospodăreşti din Drobeta Turnu Severin
» Malaysia a decis abolirea pedepsei cu moartea
» Listele cu persoanele juridice aprobate în cadrul Programelor Rabla și Rabla Plus au fost publicate pe site-ul AFM
» Doi jurnalişti celebri din România, prinşi cu droguri, urmăriţi penal
» Rafael Nadal sprijină victimele inundațiilor din Mallorca
» Amplasarea aparatelor radar în Mehedinţi

Publireportaj

» Consiliul Județean Dolj reînvie patrimoniul cultural din Oltenia
» Cursuri gratuite de specialitate pentru 600 de agenți de turism și hotelieri din România

Dolj

» VIDEO Răspuns halucinant al CFR: Şuruburile dintre şine şi traverse pot fi desprinse pe jumătate
» Odobleja, o personalitate științifică nedreptățită
» Drifturi pe gazonul proaspăt însămânțat la Hanul Doctorului
» Ce trebuie să ştiţi despre plata avansului din subvenţii
» Avocat craiovean, acuzat de favorizarea făptuitorului
» „Viza de flotant“, sentință definitivă
» Întreruperi energie electrică de luni
» Incendiu în Piața Veche din centrul Craiovei
» Craiova: Weekend cu Prinţul Broască și Alis în lumea păpuşilor la Teatrul Colibri
» Dolj: Se opresc gazele pe o stradă din Melineşti
» Craiova: Avarie la o conductă de apă. Vor fi afectate cartierele Craioviţa Nouă şi George Enescu
» Craiova: Avocatul Ciucă Adi-Remus, reţinut de DIICOT

Gorj

» Revizie generală la utilajele care vor efectua lucrări de deszăpezire
» Directorul care şi-a făcut pedichiura la birou, chemat la ordin de primar
» Râul Jiu, poluat cu peturi şi gunoaie la zeci de metri de Masa Tăcerii
» Un artist gorjean, expoziţie de pictură în Canada
» Remember al Luptelor de la Podul Jiului din data de 14 octombrie 1916
» Gorj: Accident rutier cu o victimă la Crușeț
» Gorj: Contribuabilii vor primi clarificări referitoare la noutăţile legislative fiscale

Olt

» Olt: 65 de kg de peşte au fost confiscate de poliţişti
» Olt: Societate sancţionată pentru pentru încălcarea legislaţiei din domeniul silvic

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cercetat pentru înșelăciune
» Mehedinţi: Prins conducând fără permis o maşină neîmatriculată şi cu numere false
» Mehedinţi: Cercetat pentru delapidare și fals în inscrisuri sub semnătură privată
» Pieton accidentat în Drobeta Turnu Severin
» Mehedinţi: Cercetat pentru evaziune fiscală
» Mehedinţi: Razie pe şoselele din judeţ

Vâlcea

» Vâlcea: Teatrul Municipal Ariel spectacolul Kali Traš – Frica Neagră

Sport

» „Tineretul“ dă piept cu Țara Galilor
» Au pus gând rău Clujului
» Handbal (m) / Universitatea Craiova a pierdut la Reșița. Vezi clasamentul!

Sanatate

» În clinicile de psihiatrie ajung tot mai mulți tineri
» Fumatul, principala cauză a bolilor de plămâni
» Detoxifierea de toamnă și beneficiile ei
» 38 de decese cauzate de virusul West Nile, peste 200 de cazuri de meningite

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Reţeta de weekend – Tort cu nuci
» Bancul zilei
» (VIDEO) Încă un pod s-a prăbușit în Italia

Top