16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDeclarația Unică se depune la ANAF până pe 15 iulie

Declarația Unică se depune la ANAF până pe 15 iulie

Se schimbă radical modalitatea de declarare a impozitelor și contribuțiilor la Fisc de către perosanele fizice care obțin diverse venituri

Persoanele fizice care obțin diverse venituri, inclusiv unele PFA, vor avea o singură declarație de depus la Fisc și vor beneficia de o bonificație dacă trimit documentul on-line. Iată cine depune formularul unic, cât plătește fiecare și cum se calculează impozitul și contribuțiile. La nici trei zile lucrătoare de la publicarea OUG 18 despre Declarația Unică în Monitorul Oficial, Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță care o modifică pe prima.

După scandalul iscat de Declarația 600, a cărei valabilitate a fost de câteva luni, Executivul a modificat legislația, astfel încât s-a renunțat la șapte declarații care se depuneau separat de către persoanele fizice, care sunt comasate în Declarația Unică. OUG nr. 18/2018 care reglementează modul în care se va depune Declarația Unică, începând de anul acesta, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 260, la finele săptămânii trecute. Actul normativ modifică prevederile Codului Fiscal și schimbă radical modalitatea de declarare și plată a impozitelor și contribuțiilor de către persoanele fizice, punându-le pe acestea să își calculeze singure impozitul de plată. Această nouă declarație se depune la organele ANAF din teritoriu până la data de 15 iulie 2018. Nu se mai plătesc anticipat sumele aferente din impozitul datorat statului, ci termenul pentru plata impozitului pe veniturile din 2017 va fi anul 2018. Pentru impozitul aferent lui 2018, termenul de plată va fi 15 martie 2019. Pentru 2018 se face o excepție cu termenul de depunere a Declarației, termen care va fi 15 iulie, însă de anul viitor, în fiecare an fiscal Declarația Unică se depune până pe 15 martie, dată la care este și termen de plată a impozitului pentru anul anterior.
Așa stau lucrurile deocamdată. Nici nu s-a uscat bine cerneala tiparului la Monitorul Oficial, că OUG 18/2018 se și modifică. Ordonanța s-a publicat în MO pe 23 martie 2018, iar pe 27 martie, Ministerul Finanțelor a pus pe site un proiect de act normativ care o modifică, proiect aflat acum în dezbatere publică.
Incusiv cei care au depus Declarația 600 sunt obligați să depună și Declarația Unică. Sumele plătite deja se consideră plată făcută pentru termenul din 15 martie 2019. Controverse au fost și pentru perioada de asigurare, având în vedere că prin astfel de declarații se plătesc și contribuțiile la Sănătate (CAS) și la Pensii (CASS), de către persoanele fizice care realizează venituri din activități independente. Astfel, lucrurile au fost clarificate pentru 2018: până la termenul de depunere a Declarației Unice (15 iulie 2018), persoanele care au obligația să depună această declarație sunt considerate asigurate. După termenul respectiv vor fi considerate asigurate la Sănătate și la Pensii doar acele persoane care au depus declarația, indiferent dacă au plătit sau nu până la termenul de depunere.

Cine depune Declarația Unică

Guvernul a reunit într-o singură declarație șapte formulare care erau depuse anual de persoane fizice. Este vorba despre persoanele care obțin venituri din activități independente în țară (chiar și organizate ca PFA), inclusiv din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități financiare; persoanele cu venituri din chirii (cedarea folosinței bunurilor); persoane rezidente în România care obțin din activități independente venituri din străinătate; persoane care plăteau impozit în funcție de venitul estimat (sub forma normelor de venit); persoane fizice care plăteau impozit pe venitul din agricultură, tot la norme de venit; persoane care nu au venituri, dar vor să contribuie la CASS pentru o perioadă.
În cazul celor care obțin venituri în sistem real (deci își declară sumele reale încasate și nu la norme de venit), impozitul pe venit datorat anual se calculează chiar de către contribuabil, „prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual determinat în sistem real“, prevede OUG 18/2018, care modifică art. 86, alin. (6) din Codul Fiscal.

Ce categorii de persoane fizice nu plătesc CAS și CASS

Persoanele fizice din categoriile de mai sus care realizează venituri sau au realizat astfel de venituri în anul pentru care datorează contribuția și care mai obţin venituri și din alte surse, cum ar fi din salarii, sunt obligate să plătească CAS și CASS la stat doar dacă acele venituri cumulate pe tot anul depășesc nivelul a 12 salarii minime brute pe țară (anul acesta fiind vorba de 22.800 de lei). În astfel de situații, CAS și CASS se calculează la nivelul salariului minim pe economie. Cotele de contribuții rămân aceleași ca în cazul persoanelor angajate, respectiv 25% din venit este cota pentru plata CAS (Pensii) și 10% din venit – cota de CASS (Sănătate). Indiferent cu cât au depășit venitul de 22.800 de lei pe an, ei vor plăti la nivelul salariului minim brut pe economie, respectiv 7.980 de lei (5.700 de lei CASS și 2.280 de lei CAS). Avantajați vor fi cei cu venituri mari: avocați, medici care lucrează pe cont propriu, diverși experți, și chiar interpreți de muzică populară, care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală în sume mari. Dacă o persoană este salariată, iar din activități independente obține anual sub 22.800 de lei, atunci acea persoană nu este obligată să plătească CAS și CASS din respectivele venituri obținute în afara salariului. Dacă cineva vrea să contribuie cu sume mai mari poate să o facă.
În cazul în care persoanele fizice nu au salariu, dar obțin anual venituri din activități independente sub plafonul de 22.800 de lei, deci sub 12 salarii minime brute, atunci nu au obligația de a plăti CAS și CASS la stat pentru acele venituri realizate. Totuși, dacă și aceste persoane doresc să fie asigurate, atunci pot plăti la stat CASS, dar calculate la nivelul a șase salarii minime pe economie (11.400 de lei). Iar dacă vor să se asigure și la CAS, atunci o pot face doar dacă plătesc 25% din 12 salarii minime brute pe economie, deci din 22.800 de lei. Prin proiectul de modificare a unor acte normative fiscale aflat în dezbatere publică se propune ca și în cazul CASS să se contribuie la nivelul a șase salarii minime.

Bonificații pentru cei care depun declarația on-line

În cazul în care persoanele fizice depun Declarația Unică on-line până la data de 15 iulie 201, vor primi o bonificație de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019. Dacă își plătesc anticipat impozitul estimat până la 31 decembrie 2018, acele persoane fizice vor primi încă o bonificație de 5% din impozitul pe venit datorat. În cazul în care vor depune declarația prin mijloace electronice (deci, de la distanță) și vor achita impozitul anticipat în 2018 vor beneficia de ambele bonificații, cumulate. Acum se pare că guvernul s-a răzgândit şi vrea să renunțe la bonificația acordată persoanelor care depun declarația on-line.

Noutăți privind donarea a 2% din impozit

Prin OUG 18/2018 se introduce în legislația fiscală posibilitatea „calculării, reținerii și plății“ de către angajator sau de persoana care face reținerea la sursă a impozitelor a procentului din impozit care poate fi donat ONG-urilor sau unităților de cult. Este vorba de cota de 2% din impozitul datorat statului, care acum poate să fie donată chiar de persoana fizică respectivă ce a realizat venitul și plătită chiar de angajator sau de plătitorul acelor venituri salariale ori asimilate salariilor. Proiectul de ordonanță publicat pe site-ul ministerului prevede altceva. Rămâne de văzut dacă noile propuneri se vor adopta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS