22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum faci afaceri cu o firmă aflată în insolvență

Cum faci afaceri cu o firmă aflată în insolvență

Într-o perioadă în care termenele de achitare a facturilor emise de furnizorii de mărfuri sunt tot mai mari, pentru a evita blocajele financiare, trebuie să vă informați corect despre bonitatea partenerului de afaceri căruia îi livrați marfa. Un comportament protecționist aparte trebuie să aveți atunci când decideți să faceți afaceri cu o firmă intrată în insolvență. Detalii în articol.

În mediul de afaceri s-a ajuns la situații paradoxale privind termenele de plată a mărfii, din cauza temerilor de blocaje financiare. Unii furnizori cer plata pe loc a contravalorii mărfii (la livrare), pe când alții solicită garanții în plus de la client, ca o măsură de siguranță suplimentară pentru plata facturilor emise. În același timp, beneficiarii încearcă să negocieze termene de plată mult mai îndepărtate, pentru a putea să plătească la timp mărfurile achiziționate sau serviciile care le-au fost prestate.
Primii pași pentru o afacere cu protecție este acela de a te informa corect despre bonitatea firmei căreia îi vinzi marfa. Avocatul craiovean Lavinia Toma-Tumbăr a enumerat, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV, care sunt cele mai importante surse de informare pentru o firmă: pe site-ul Ministerului Finanțelor pentru a vedea rulajele firmei, profitul sau pierderea și evoluția acestora în timp, precum și pentru a observa dacă firma este sau nu pe lista firmelor inactive din punct de vedere fiscal; pe portalul instanțelor pentru a vedea dacă a avut litigii de natura acțiunilor în pretenții sau încuviințări silite la plată, ceea ce arată că firma a avut un bilet la ordin sau mai multe blocate la plată sau dacă există cereri de deschidere a procedurii insolvenței; pe Buletinul insolvenței (informațiile de acolo sunt contra cost) și pe portalul Arhivei Electronice de Garanții Reale Mobiliare, pentru a vedea dacă firma are credite, ipoteci etc.

Trebuie informat lichidatorul atunci când firma este în insolvență

Când o firmă este în insolvență, aceasta nu mai poate emite bilete la ordin sau file cec cu care să garanteze marfa cumpărată. Totuși, ce garanții ai ca furnizor de mărfuri că îți vei recupera banii de la o firmă aflată în insolvență? „Livrările de mărfuri către o firmă deja aflată în insolvență generează creanțe curente. Asta înseamnă că o firmă ne plătește din banii pe care îi are sau îi va avea în conturi, dar nu avem nici o garanție că ne va plăti acești bani. Sunt un simplu creditor chirografar. De aceea, un prim pas este acela ca tranzacția să fie aprobată de administratorul judiciar al firmei aflate în insolvență, adică de acea societate de specialitate care se ocupă de insolvența firmei. Dacă este vorba de un contract mai mare, cu o sumă mai mare, atunci și mai sigur este ca tranzacția să fie avizată în prealabil de către comitetul creditorilor“, a explicat avocatul Lavinia Toma-Tumbăr. Dacă nici în aceste situații firma în insolvență nu face plata contravalorii mărfii, atunci se poate face o cerere de plată direct către judecătorul sindic, iar acesta se poate pronunța ca firma respectivă să facă plata de urgență. Dacă judecătorul sindic nu încuviințează acea plată, „atunci riscul firmei în insolvență este acela să intre direct în faliment“, a mai menționat avocata.
Dacă societatea care livrează marfa unei firme intrate în insolvență vrea totuși să se asigure că are șanse mai mari să își recupereze banii, atunci poate cere fie garanții personale ale administratorului firmei sau ale asociaților (fidejusiune), fie garanții reale de la un terț, adică ipoteci pe bunurile mobile sau imobile ale altei firme care are interesul ca activitatea firmei aflate în insolvență să continue.

Probleme pot apărea când firma intră ulterior în insolvență

Dificil pentru un creditor este să își mai recupereze banii dacă a emis factură către o firmă, iar apoi aceasta a intrat în insolvență, înainte să facă plata. Atunci, compania creditoare are foarte puțin timp la dispoziție să afle că partenera de afaceri a intrat în insolvență și să se înscrie la masa credală. Dacă nu se înscrie în timp util, atunci își poate lua adio de la banii pe marfa livrată sau pe serviciul prestat către firma aflată în insolvență. Chiar și atunci când un creditor se înscrie la masa credală, șansele ca el să își mai recupereze vreun ban pe factura emisă scad semnificativ. Din practica ultimilor ani, unele firme și-au recuperat chiar 100% din bani, în rare situații, dar cele mai multe firme creditoare au mai încasat doar 10-15% din sumele datorate de clienții intrați în insolvență sau chiar mai puțin de atâta.

Ce garanții puteți cere la livrarea mărfii

Pentru a vă proteja afacerea atunci când emiteți o factură către o altă firmă cu care colaborați, specialiștii în dreptul afacerilor vă sfătuiesc să cereți fie garanții reale, fie personale. „Poate să fie cu titlul de garanție personală emiterea unui bilet la ordin care să fie avalizat, adică să fie garantat, fie de o societate, fie de către o persoană fizică implicată în activitatea firmei respective. Aceste bilete la ordin au avantajul că pot fi completate și introduse în circuitul bancar, iar în momentul în care ai introdus biletul la ordin în bancă există disponibil în contul firmei și atunci îți iei banii. Dacă nu, atunci acel bilet la ordin are valoarea unei hotărâri judecătorești executorii pe suma pe care ai completat-o și începi procedura de executare silită prin intermediul executorului judecătoresc“, a mai precizat avocatul Lavinia Toma-Tumbăr, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV. Acel bilet la ordin nu reprezintă o garanție pentru firmă că la data scadentă va găsi suficienți bani în contul debitoarei sau al avalistului pentru a-și recupera contravaloarea mărfii.

„Creditul furnizor“, din ce în ce mai răspândit

De aceea, unele firme furnizoare de mărfuri cer garanții reale de la clienții lor, adică pun ipoteci pe bunuri mobile sau imobile ale acestora, iar de multe ori pun ipoteci chiar pe bunurile rezultate din relația comercială cu partenerul de afaceri beneficiar al mărfii. Acesta poate fi catalogat drept un „credit furnizor“, adică livrezi materie primă pentru realizarea unor produse și pui ipotecă exact pe acele produse rezultate din tranzacție. Asemenea tip de „credit furnizor“ este des utilizat în piață, pentru a avea garanția recuperării creanțelor de la clienți. Dacă se înscriu ipoteci pe bunuri imobile (terenuri și clădiri), atunci acestea se înscriu la Cartea Funciară, iar în cazul ipotecilor pe bunurile mobile ale firmei (utilaje, autovehicule), atunci acele ipoteci se înscriu la Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS