22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe faci când automatul de rovinietă sau de cafea nu dă rest?

Ce faci când automatul de rovinietă sau de cafea nu dă rest?

 

În mod normal, automatele ar trebui să emită documente justificative exact pe suma încasată de la client ()Foto: Claudiu Tudor
În mod normal, automatele ar trebui să emită documente justificative exact pe suma încasată de la client (Foto: Claudiu Tudor)

Unele automate care eliberează rovinieta pentru circulația pe drumurile naționale nu eliberează rest, dar nici chitanță pe toată suma încasată, ci doar pentru contravaloarea rovinietei. Fiscul susține că orice leu care intră în automat se fiscalizează, însă solicitantul trebuie să-i ceară distribuitorului rovinetei rambursarea banilor încasați în plus. La fel se întâmplă și cu automatele de cafea.

Un craiovean a mers la o benzinărie din municipiu unde se încasează la un automat taxa pentru a circula pe drumurile naționale din afara localităților. Pentru că nu a avut bani schimbați, iar cei din benzinărie nu au avut să îi schimbe, craioveanul a introdus în automat 30 de lei. Când i s-a eliberat chitanța cu dovada plății, suma trecută pe document era de 23,5 lei, contravaloarea rovinetei achiziționate. Aparatul avea un afiș pe care era inscripționat că „automatul nu eliberează rest“. Omul s-a întrebat unde s-au dus banii lui plătiți în plus pentru rovinietă, de ce nu sunt fiscalizați, cum și-i poate recupera și câți cetățeni ar putea fi în situația de a achita rovinieta la un preț mai mare decât face în realitate.
Același lucru se poate întâmpla și la automatele de cafea. Majoritatea au aplicate afișe cu inscripția „Atenție, aparatul nu eliberează rest!“. Dar la cafea, dacă introduci mai mulți bani decât costă produsul pe care îl achiziționezi, diferența de bani este posibil să rămână pentru clientul următor sau să fie „înghițită“ de automat. Ce se întâmplă, deci, cu banii încasați în plus de la clienți de către aceste mașinării?
Automatele prin intermediul cărora se încasează facturile la diverse utilități, chiar dacă nu eliberează rest, evidențiază întreaga sumă introdusă de consumator în contul facturii sale. În cazul în care persoana respectivă a plătit mai mult decât era valoarea facturii emise, atunci diferența de bani achitată în plus va fi evidențiată în contul clientului, inclusiv pe factura viitoare care i se emite de către furnizorul de utilități sau de telefonie, sub forma unui sold pozitiv. Deci clientul nu pierde suma plătită în plus, iar firma care deține automatul încasează comision doar de la furnizorii de utilități către care prestează serviciile.

Distribuitorul de roviniete trebuie să emită hârtie exact pe suma încasată de la cetățeni

Dar cum stau lucrurile în cazul rovinietei? Se aplică Ordinul Ministrului Transporturilor (OMT) nr. 611/2015, care reprezintă normele metodologice de aplicare a OG 15/2002 privind rovinieta și care la art. 6, alin. (1), precizează negru pe alb că la achitarea tarifului de utilizare și emitere a rovinietei prin intermediul dispozitivelor mobile, la punctele de lucru ale distribuitorilor de astfel de documente, aceștia vor elibera solicitanților: „a) documentul fiscal care atestă plata sumelor încasate (…)“. La litera b) a aceluiași articol se spune că pe lângă documentul ce atestă plata rovinietei, solicitantului i se emite și o altă hârtie care conține informații din care reies mai multe date, dintre care amintim: numele distribuitorului, documentul care conține informațiile ce sunt înregistrate în baza de date a Sistemului de Emitere, Gestiune, Control și Monitorizare a Rovinietei (SIEGMCR), gestionat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), respectiv numele distribuitorului și datele de identificare ale punctului de lucru la care s-a emis rovinieta; data și ora emiterii rovinietei; seria rovinietei și seria unică a tranzacției; numărul de înmatriculare al vehiculului etc. În cazul achitării unei sume pentru o perioadă mai mare de 30 de zile se trece pe document și numărul de înmatriculare al autovehiculului, așa cum îl introduce solicitantul rovinietei, conform actelor mașinii etc.

Ce spune Protecția Consumatorului despre încasarea unor bani în plus la automat

În cazul în care un automat nu eliberează pe document exact suma plătită de persoana care face plata, din punctul de vedere al Protecției Consumatorului, aceasta nu este o încălcare a drepturilor consumatorilor, în condițiile în care clienții sunt informați să pregătească bani potriviți. „Din punctul nostru de vedere, atâta timp cât la automatele respective de roviniete sau de cafea există afișe care spun că automatul nu dă rest clienților, atunci distribuitorul care deține automatul este exonerat de orice vină. Consumatorul este informat că acel aparat nu eliberează rest și înseamnă că își asumă că va plăti mai mult dacă nu are banii potriviți. Este în grija consumatorului să introducă în automat suma potrivită, la fel ca la cele de cafea“, a declarat Gheorghe Marinescu, directorul Comisariatului Județean pentru Protecție a Consumatorului Dolj.

Fiscul spune că toți banii încasați sunt fiscalizați

Întrebați de ce se încasează o anumită sumă prin intermediul unor automate care eliberează rovinieta, iar în realitate se eliberează chitanță doar pe o sumă mai mică, respectiv doar pentru contravaloarea exactă a rovinietei, surse din cadrul fiscului doljean au precizat că automatele care eliberează roviniete, ca și acelea de cafea sau altele similare, au o memorie fiscală similară caselor de marcat și înregistrează orice încasare efectivă. „Dacă nu eliberează rest aparatul, atunci banii rămân la distribuitorul respectiv, adică la firma care are în administrare automatul, căci la CNAIR ajung doar banii pe rovinietă, deci suma trecută pe chitanța eliberată. Acele încasări se înregistrează automat de către aparat, în memoria lui fiscală. Sumele încasate de automate sunt declarate de firma care le administrează și într-un registrul special, care se declară la fisc, și se plătește impozit pe întreaga sumă încasată automat de la client. Organul fiscal poate verifica ce sume au intrat în automat“, a spus o persoană din cadrul fiscului doljean. Potrivit sursei citate, automatele respective au un regim special de funcționare, similar caselor de marcat fiscale, iar sigiliile pot fi date jos doar de firme autorizate.

Banii încasați în plus pot fi ceruți de client

Potrivit aceleiași surse din cadrul fiscului, apar dificultăți în a solicita distribuitorului banii încasați în plus: „Dacă o persoana a plătit 30 de lei și i s-a eliberat dovada doar pe 23,5 lei, fără a i se elibera alt document, atunci ea trebuie să facă cerere la distribuitorul respectiv să îi restituie diferența de bani plătită în plus pentru rovinietă. Problema este că persoana fizică trebuie să dovedească ce sumă a introdus în automat. Dacă nu are această dovadă, atunci trebuie să precizeze în cererea de restituire data exactă și ora la care a făcut plata, pentru a se putea verifica în memoria automatului ce sumă exactă s-a încasat. Vă dați seama că pot fi mulți care să spună că au introdus 50 de lei în automat și rovinieta făcea 23,5 lei! Deci trebuie să se vadă exact cât au introdus. Este o noutate și pentru noi, pentru că până acum nu a existat o astfel de sesizare cum că s-au introdus mai mulți bani în automat și s-a eliberat chitanță doar pe o parte din acei bani“.
Reprezentanții fiscului doljean au spus că un automat pentru rovinietă nu poate emite bon fiscal pe diferența încasată în plus de la persoana care solicită rovinietă, iar prin afișarea mesajului că aparatul nu eliberează rest, distribuitorul avertizează solicitantul să introducă bani potriviți în aparat. La fel se procedează și în cazul automatelor de cafea, în cazul în care se introduce o sumă mai mare decât prețul cafelei solicitate. Însă, în cazul acestor automate, este puțin probabil să mai solicite cineva banii încasați în plus de firma care administrează automatul, deoarece sunt sume mici, de 1-2 lei, pe când la rovinietă pot fi sume mai mari încasate în plus la automat, spun reprezentanții fiscului.
Rovinieta se mai poate plăti prin SMS, iar contravaloarea acesteia va fi trecută pe următoarea factură a operatorului de telefonie. De asemenea, se mai poate cumpăra rovinietă de la anumite benzinării care au contract cu CNAIR (fosta CNADNR), unde i se emite clientului un alt document, cu datele specifice tranzacției, inclusiv cu datele de identificare ale distribuitorului respectiv și cu punctul de lucru la care s-a efectuat plata.

Infobox

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS