8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe noutăți fiscale mai aduce anul 2017

Ce noutăți fiscale mai aduce anul 2017

Pentru unele firme, anul 2017 aduce o ușoară relaxare fiscală. Suprataxele și  supraimpozitele care se anulează de la anul nu au fost folosite pentru sporirea investițiilor statului în infrastructură, așa cum s-a promis la introducerea lor
Pentru unele firme, anul 2017 aduce o ușoară relaxare fiscală. Suprataxele și
supraimpozitele care se anulează de la anul nu au fost folosite pentru sporirea investițiilor statului în infrastructură, așa cum s-a promis la introducerea lor

De la 1 ianuarie scade cota standard de TVA de la 20% la 19%; se plafonează contribuția la sănătate la maximum cinci salarii medii brute; se plătește contribuție la sănătate pentru veniturile din chirii, drepturi de autor etc. Se introduce impozitul specific pentru hoteluri, restaurante, baruri. Dispare supraacciza la carburanți și va fi scoasă taxa pe stâlp. GdS a consultat un specialist în audit și consultanță, care a explicat cum au afectat aceste suprataxe viața firmelor private, în ultimii ani.

Codul Fiscal intrat în vigoare anul acesta prevede noi modificări care se vor aplica de pe 1 ianuarie 2017. După discuții ample la nivel central, în cele din urmă au rămas aplicabile prevederile Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, în forma în care a fost adoptată inițial. GdS a mai arătat că de la 1 ianuarie scade cota standard de TVA de la 20% la 19% la produse generale, cum ar fi îmbrăcăminte, încălțăminte, electronice, electrocasnice, băuturi, alte produse și servicii. La alimente se menține cota de TVA de 9%. Reprezentantul firmei de audit și consultanță Professional Consulting, Radu Buziernescu, a precizat ce impact va avea în economie reducerea cotei de TVA la 19%: „Orice reducere de impozite și taxe este binevenită pentru că mai mulți bani lăsați în economie conduc negreșit la creștere economică. Important este însă să fie găsit un echilibru, pentru că este foarte greu să nu fie depășit deficitul bugetar de 3% în condițiile în care în anul 2017 vor crește și salariile, și pensiile, și în același timp se vor reduce și elimina o serie de impozite și taxe, toate măsurile fiind asumate, din păcate, într-un an electoral.
Consider că, dacă deficitul bugetar, adică împrumuturile țării noastre, ar merge în mare parte și spre investiții, un deficit bugetar temporar mai mare de 3% nu ar fi un dezastru, ci dimpotrivă, ar antrena economia, având în vedere și indicatorii macroeconomici favorabili din anul 2016“.

Se plătește contribuție la CASS din toate veniturile

Directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu, a precizat că, potrivit Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2017 se va plăti contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru orice venit realizat de o persoană. „Se aplică o cotă de 5,5% la toate veniturile, inclusiv pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor (chirii – n.r.), dar această contribuție se plafonează la un maxim. Nu poate fi mai mare decât de cinci ori câștigul salarial mediu brut pe țară. Și pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală se aplică de anul viitor 5,5%.
Se mai aplică această cotă de contribuție la CASS din drepturile bănești care se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, precum și din indemnizația pentru creșterea copilului“, a explicat Mihai Antonescu, directorul executiv al DGRFP Craiova. Conform legii, atât pentru persoanele fizice cu profesii liberale, cât și pentru PFA-uri, „baza anuală de calcul a CASS nu poate fi mai mică decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe țară și nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câștigul salarial mediu brut înmulțită cu 12 luni”.

Se scoate supraacciza. Banii nu au fost folosiți pentru autostrăzi

Din 2014, orice român care alimenta mașina cu combustibil de la benzinărie era nevoit să „pompeze“ în bugetul statului 0,7 euro pentru fiecare litru de combustibil achiziționat. Guvernul Ponta de atunci promisese că banii astfel încasați din supraacciza la combustibil urma să fie folosiți pentru construirea de autostrăzi. Dar s-au folosit în alte scopuri, nicidecum în infrastructură. „În final, banii colectați din supraaciza la carburanți au fost utilizați pentru a compensa diminuarea încasărilor din CAS. Așadar, n-a avut efectul scontat în economie, dar a participat la reducerea deficitului bugetar. Totodată, consider că nimeni nu poate garanta că reducerea supraaccizei, cât și a TVA cu un punct procentual va conduce automat la reducerea prețurilor cu amănuntul“, a explicat Radu Buziernescu.

Dispare taxa pe stâlp

Încă un supraimpozit pus în cârca mediului de afaceri va fi scos de la 1 ianuarie 2017. Este vorba despre taxa pe construcții speciale, cunoscută și ca taxa pe stâlp.
Firmele au plătit în plus la stat pentru gardurile deținute, pentru platformele betonate și chiar pentru parcarea din incinta firmei. Inițial, taxa pe stâlp a fost în procent de 1,5% din valoarea de impozitare a bunurilor din patrimoniul firmelor și s-a achitat în plus, pe lângă impozitele pe proprietate.
Din 2015, procentul taxei pe stâlp a scăzut la 1% din valoarea de impozitare. „Taxa pe stâlp a fost o altă povară în plus pentru o parte din contribuabili, chiar dacă unele firme au plătit puțin (pentru un gard sau o platformă betonată).
Taxa pe stâlp a încetinit investițiile în domeniile în care această taxă are valori semnificative, respectiv în energie, extracție de petrol și gaze, minerit, telecomunicații“, a precizat reprezentantul firmei de audit și consultanță Professional Consulting.

Se introduce un impozit nou pentru baruri, hoteluri, restaurante

Un nou impozit va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017 și se va aplica pentru restaurante, baruri, hoteluri, pensiuni. Fiecare categorie din cele enumerate va plăti impozit în funcție de o formulă de calcul specifică, precizată în lege. În general, prin formulele de calcul al impozitului specific sunt avantajate restaurantele mari, care organizează multe evenimente, precum și marile hoteluri. Calculat la metrul pătrat deținut, marile restaurante plătesc impozite mai mici decât alte unități similare de mărime medie, cu mese mult mai puține. La fel este și la hoteluri. Consultantul fiscal intervievat de GdS a precizat că încă nu au fost adoptate normele metodologice care să clarifice anumite aspecte neclare ale respectivului impozit.
De la anul se aplică și scutirea pe termen nelimitat a impozitului pe profitul reinvestit, cât și eliminarea Registrului operatorilor intracomunitari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS