12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSute de PFA-uri din Oltenia s-au închis anul acesta

Sute de PFA-uri din Oltenia s-au închis anul acesta

În prima parte a anului 2016, din iarnă până în primăvară, s-au primit la Oficiul Registrului Comerțului Dolj cele mai multe cereri de radiere a PFA (Arhiva GdS)
În prima parte a anului 2016, din iarnă până în primăvară, s-au primit la Oficiul Registrului Comerțului Dolj cele mai multe cereri de radiere a PFA (Arhiva GdS)

Impozitarea excesivă a persoanelor fizice autorizate a condus la închiderea multor mici afaceri. Anul acesta au fost mai mult cu 1.607 astfel de mici întreprinzători din Oltenia care și-au închis PFA-urile decât cei care au deschis entități de acest gen. Unii și-au continuat activitatea pe SRL-uri, însă alții au renunțat să își mai deschidă altă firmă. Iată câte PFA-uri au fost radiate anul acesta în Oltenia.

Sute de mici întreprinzători din fiecare județ al Olteniei au decis să renunțe, anul acesta, la entitățile economice înființate anii anteriori, adică la PFA-urile pe care le dețineau. Potrivit statisticilor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în județul Vâlcea s-au închis cele mai multe PFA-uri din Oltenia. Micii întreprinzători au cerut în intervalul ianuarie-octombrie radierea a sute de PFA-uri. Scăzându-le pe cele care s-au înființat anul acesta, rezultă că s-au desființat mai mult cu 484 de PFA-uri decât cele noi care s-au înregistrat la Registrul Comerțului.
În Dolj au fost radiate mai mult cu 329 de PFA-uri pe primele zece luni ale anului decât cele înființate. În acest județ activează cele mai multe PFA-uri din Oltenia. Conform datelor de la ONRC, în Dolj erau active, la finele lunii octombrie, 11.869 de PFA-uri, față de 12.198 câte existau la aceeași dată din 2015.
Foarte multe PFA-uri s-au desființat și în Gorj, anul acesta. În 2016 sunt mai puține cu 402 astfel de entități economice față de același interval din 2015, fiind active doar 6.426. Și în Mehedinți sunt mai puține PFA-uri în 2016 față de 2015, cu 382 astfel de unități economice. În Olt există cea mai mică diferență între PFA-urile înființate și cele închise, dar tot sunt mai multe cu zece cele care s-au desființat, numărul celor active ajungând la 7.892. În total, în toate județele Olteniei sunt mai puțin cu 1.607 PFA-uri față de anul trecut.

De ce s-au închis micile afaceri

pfa active

Din 2016, PFA-urile au fost impozitate mult mai mult decât în anii anteriori. Conform noului Cod Fiscal, de la 1 ianuarie 2016, o persoană cu PFA ajunge să plătească la stat 48,5% din tot ceea ce câștigă, din cauză că pe lângă impozitul pe venit de 16%, micii antreprenori mai sunt nevoiți să plătească și contribuțiile la Sănătate și la Pensii (CAS și CASS), indiferent dacă mai au alte venituri din salarii sau din pensii. Anii anteriori, persoanele care aveau un contract de muncă sau erau pensionate și, pe lângă aceste activități pentru care se plăteau contribuții la stat, erau organizate și ca PFA, nu mai plăteau la stat contribuții pentru veniturile obținute pe PFA. Potrivit unui specialist în consultanță pentru firme, „în prima parte a anului 2016 s-au închis cele mai multe PFA-uri, din cauza impozitării excesive. Cine ar dori să dea la stat aproape jumătate din ceea ce câștigă? Organizarea ca PFA era o formă la îndemâna micilor afaceri. Unii dintre cei cu PFA au ales să le închidă și să își deschidă societăți cu răspundere limitată. Alții nu au mai deschis nici o firmă, după ce și-au radiat PFA de la Registrul Comerțului“.

Apune „era“ PFA-urilor?

În urmă cu mai mulți ani, firmele care nu au dorit să mai plătească foarte multe contribuții salariale au cerut unei părți a angajaților să își deschidă PFA, astfel că între PFA și firma-mamă exista un contract de colaborare și nu unul de raporturi de muncă. Între timp, unii dintre acești foști angajați au renunțat la PFA de când au crescut impozitele și taxele pentru aceste forme de organizare economică. Mai sunt organizați sub forma PFA micii agricultori, unii liber profesioniști, cei care obțin venituri din drepturi de autor, micii întreprinzători etc.
Potrivit unui consultant fiscal din Craiova, cel mai mare avantaj pentru PFA este acela că se pot scoate bani din firmă în orice moment, fără a fi nevoie să fie justificată suma respectivă. În schimb, asociații sau administratorii unei societăți cu răspundere limitată (SRL) trebuie să justifice cu documente cheltuirea fiecărui ban din firmă.

Mai multe SRL-uri în Oltenia

persoane juridice

Chiar dacă oltenii și-au radiat o parte din PFA-uri, apetitul pentru afaceri nu s-a stins. Datele de la ONRC arată că a crescut numărul persoanelor juridice active din fiecare județ al Olteniei, cele mai multe firme nou-înființate fiind de tipul SRL. În Dolj existau, pe primele zece luni din 2015, fix 20.548 de persoane juridice active, iar anul acesta, în aceeași perioadă, a crescut numărul firmelor active la 21.562, mai mult cu 1.014 societăți. În acest județ sunt concentrate cele mai multe firme din Oltenia. În Olt sunt 10.242 de firme active, față de 9.753 anul trecut. În fiecare județ al Olteniei a crescut numărul de firme active în 2016, față de 2015. În total, în regiune sunt 55.565 de firme active, cu 2.621 de persoane juridice mai mult decât erau în 2015, în perioada analizată.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS