Unde se împotmolesc firmele care cer cod de TVA

Dacă firmele nu trec de Formularul 088 depus la ANAF, atunci respectivele societăți nu pot deveni plătitoare de TVA
Autori


Declarația stufoasă (Formular 088) prin care firmele care cereau cod valid de TVA de la Fisc s-a modificat recent, dar tot mai are hibe și pune piedici societăților care vor să fie plătitoare de TVA, în special administratorilor și asociaților acestor firme care au mai avut alte societăți sau PFA-uri care au intrat în insolvență în ultimii cinci ani.

Modificarea formu­larului (088) „De­clarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA“ a înlesnit ușor posibilitatea ca firmele care cer să fie plătitoare de TVA să primească aprobarea Fiscului, însă tot mai conține chestiuni birocratice, care pun piedici firmelor corecte. Declarația 088 este acel formular pe care trebuie să îl completeze toate firmele care vor să devină plătitoare de TVA, inclusiv firmele nou-înființate; firmele care depășesc plafonul anual al cifrei de afaceri de 100.000 de euro (echivalent în lei); firmele care și-au pierdut codul valid de TVA și vor să și-l reactiveze; precum și societățile care își modifică asociații, acționarii sau își schimbă sediul social. Prin acest formular, în forma veche, statul le cerea reprezentanților firmelor să precizeze trei persoane care să-i recomande în afaceri pe administratorii firmelor respective. Acum a dispărut din formular această solicitare. Au rămas, însă, întrebările legate de capacitatea firmei de a-și desfășura activitatea (dacă are sediul adecvat, activele, utilajele adecvate desfășurării activității CAEN autorizate pe firma respectivă), dacă asociații/acționarii au mai avut firme pe care le-au băgat în insolvență etc. La fiecare aspect trecut în declarație, firma primește un punctaj. Dacă nu obține suficiente puncte, atunci nu va primi cod valid de TVA și nu va avea voie să emită facturi cu TVA. Dacă există risc foarte mare de evaziune fiscală la firma respectivă, atunci pe baza datelor din Declarația 088, Fiscul doljean trimite dosarul către Direcția Regională de Antifraudă Fiscală (DRAF) cu sediul în Târgu Jiu, pentru a se efectua controale amănunțite la firma respectivă.

Un sfert din firmele care au obligația depunerii Declarației 088 au fost respinse

În prima jumătate a anului 2016 au fost depuse 318 cereri de înregistrare în scopuri de TVA de la tot atâtea firme, conform datelor solicitate de GdS la Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj, cu 80 de formulare mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Din cele 318 Declarații 088 depuse, Fiscul doljean a aprobat 169, un sfert din acele cereri de înregistrare în scop de TVA au fost respinse, iar 77 de solicitări în baza Formularului 088 erau în lucru, la data la care GdS a cerut datele de la Fisc. Concret, au fost respinse din prima 56 de solicitări, iar 16 au fost transmise deja la DRAF Târgu Jiu, Fiscul având suspiciuni clare de evaziune fiscală. Printre motivele pentru care Fiscul a respins înregistrarea sau reînregistrarea ca plătitori de TVA s-au aflat: „Reprezentantul legal și/sau persoana impozabilă nu au justificat desfășurarea activității economice declarate și/sau continuitatea desfășurării activității economice declarate din sfera TVA; persoana impozabilă nu a făcut dovada deținerii resurselor economice care să justifice realizarea obiectului de activitate economică declarat în sfera TVA; persoana impozabilă (firma – n.r.) prezintă risc întrucât cel puțin un reprezentant legal a fost sau este subiect a cel puțin un raport juridic fiscal direct sau prin intermediul persoanelor impozabile la care deține calitatea de acționar/asociat/administrator“, se arată în răspunsul transmis GdS de că­­­­tre AJFP Dolj.

Ce s-a modificat de la 1 iulie în Declarația 088

Deși Declarația 088 a fost introdusă pentru a separa firmele cu intenții fiscale bune de cele la care reprezentanții legali au un vădit aspect evazionist, în realitate formularul stufos cu pricina punea piedici firmelor corecte, care nu au avut istoric evazionist (sau de rău-platnic) și care pe parcursul existenței lor nu s-au sustras de plata impozitelor și taxelor prin diverse tertipuri. De aceea s-a impus modificarea formularului cu pricina și simplificarea lui, pentru a putea mai ușor să fie completat de firme și acceptat de Fisc.

De anul acesta, formularul cu pricina nu mai este așa de stufos (înainte avea 20 de întrebări, iar acum sunt 12), iar unele aspecte s-au simplificat, în schimb altele sunt mai detaliate decât înainte, pentru orice firmă. De exemplu, entitatea care cere să fie plătitoare de TVA trebuie să precizeze care este activitatea principală a sa și care îi sunt furnizorii principali, deși toate aceste date se pot verifica instituțional, în bazele de date ale Fiscului și ale Registrului Comerțului. Cât despre furnizorii principali, aceștia se declară factură cu factură printr-o altă declarație obligatorie pe care firmele o depun la Fisc, unde prin verificarea datelor se pot afla atât furnizorii, cât și clienții principali ai unei firme. Prin noile modificări aduse Declarației 088 prin Ordinul președintelui ANAF nr. 2048/8.07.2016, firmele care vor să fie plătitoare de TVA trebuie să își mai declare la Fisc activele pe care le au pentru desfășurarea unei activități sau alta, precum și să-și declare intenția de a face achiziții intracomunitare sau chiar importuri.

Fiscul întreabă prin Declarația 088 modificată dacă firma desfășoară activitate la sediul social declarat. Dacă răspunsul este „Da“, abia atunci se completează datele privind proprietarul spațiului, cu adresă, CNP sau CUI, tipul de contract de închiriere sau comodat și durata contractului. Aceleași întrebări privind proprietarul imobilului sunt obligatorii și pentru punctele de lucru ale firmei.

„Bilă neagră“ pentru cei cu firme în insolvență

Conform Ordinului pre­­­­­ședintelui ANAF nr. 2048/2016, de la 1 iulie în­coa­­ce, reprezentanții legali ai unei firme care cere cod valid de TVA trebuie să declare firmele la care au mai fost asociați, acționari sau administratori și care în ultimii cinci ani fiscali încheiați au intrat în insolvență, au fost în inactivitate fiscală etc. Iată ce spune Declarația 088, la capitolul C, punctul 2: „Precizați dacă asociații și/sau administratorii*) persoanei impozabile pentru care se depune declarația: a) au deținut/dețin calitatea de asociat și/sau administrator în cadrul altor persoane impozabile*1) 1) la care a fost declanșată procedura insolvenţei;


*1) Prin persoane impozabile se înțelege: societăți înființate în baza Legii so­cietăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, in­clusiv persoana impozabilă pentru care se depune declarația.

2) în inactivitate temporară, la data depunerii declarației, înscrisă la registrul comerțului.

b) au fost/sunt titulari ai unor persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, respectiv membri ai unor întreprinderi familiale

1) la care a fost declanșată procedura insolvenţei;

2) în inactivitate temporară, la data depunerii declarației, înscrisă la registrul comerțului“.

În cazul în care se răspunde cu „Da“ la una din aceste întrebări, atunci re­prezentanții firmei trebuie să detalieze, pe propria răspundere, datele de identificare ale firmelor băgate în insolvență în ultimii cinci ani, precum și motivele care au condus la aceste aspecte. Până anul acesta, la acest capitol din Declarația 088 se împotmoleau foarte multe firme care cereau codul de TVA. Această prevedere le va crea probleme și de acum înainte celor care vor să fie plătitori de TVA și au avut în ultimii cinci ani fiscali încheiați o firmă (sau o PFA) în insolvență sau în inactivitate temporară. Potrivit Fiscului doljean, cei care au avut astfel de firme sau PFA-uri pe care le-au închis vor fi depunctați, chiar dacă a fost o situație conjuncturală, în care insolvența era singura scăpare a societății în fața creditorilor. Totuși, Fiscul susține că ei vor putea să facă afaceri în continuare doar dacă la celelalte capitole din Declarația 088 primesc punctaj suficient încât să le fie atribuit codul valid de TVA și să devină plătitori de TVA.

Firmele își declară conturile din străinătate

În noul formular 088, cei care vor să fie plătitori de TVA trebuie să declare conturile din țară și din străinătate ale firmei, chiar dacă sunt active sau inactive. Se mai cere să „precizați care sunt beneficiarii reali ai operațiunilor desfășurate prin intermediul conturilor bancare deschise în ţară/străinătate în numele persoanei impozabile“. Se mai declară veniturile brute ale administratorilor și asociaților firmei realizate în ultimele 12 luni, precum și dacă asociații sau administratorii au creditat sau nu societatea în ultimii cinci ani. Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 6 septembrie 2016

Actualitate

» Urmărit penal într-un nou dosar: Victor Ponta, pus sub control judiciar pentru 60 de zile
» Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2% în primul semestru – Consumul gospodăriilor s-a majorat cu 10,4%
» România are 8,8 milioane de locuinţe ocupate de 7,7 milioane de gospodării
» Sebastian Ghiţă, pus sub control judiciar în noul dosar al lui Ponta
» Estonia acuză Rusia că i-a încălcat spațiul aerian
» Iohannis a discutat cu preşedintele Consiliului Europei despre poziţia României privind Summitul UE-27
» Preşedintele Franţei, François Hollande, vine săptămâna viitoare în România
» Olt: Spitalul din Caracal caută endocrinologi, oftalmologi, urgentişti şi radiologi
» Incendiu de proporţii în Prahova
» Fiului preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, audiat într-un dosar privind fapte de lipsire de libertate, loviri şi alte violenţe
» Ambasada SUA anunţă deschiderea aplicaţiilor pentru bursa FLEX 2017-2018
» Începe admiterea la Universitate
» Olt: 20 la sută dintre şcoli, fără autorizaţie sanitară de funcţionare
» Curăţenia din spitale, la control!
» Elevi multi, mobilier putin
» Un timişorean s-a spânzurat în arestul IPJ Mehedinţi
» Comisia de Cultură, decizie despre “Cumințenia Pământului”: Guvernul este obligat să plătească
» Decizia privind excluderea din Baroul Bucureşti a lui Victor Ponta, amânată pentru 13 septembrie
» Jumătate din locuitorii Capitalei ar putea rămâne fără apă caldă
» Proiectul Strategiei pentru asigurarea securității frontierei de stat a României în perioada 2017-2020, finalizat
» Doi cetăţeni străini, arestaţi la Chişinău, pentru propagandă în favoarea reţelelor teroriste
» Craiova: Programul Filarmonicii “Oltenia” în luna septembrie
» Ministrul Culturii doreşte re-separarea Operei de Operetă
» MAI scoate la concurs peste 5.000 de posturi
» Procurorul general al României: Într-o lună vom avea o imagine de ansamblu asupra tuturor testelor în cazul Hexi Pharma
» 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, a fost declarată zi liberă nelucrătoare
» Senatorii au decis scutirea de impozit a pensiilor

Publireportaj

» Bike4Life: Pedalează pentru orașul tău și, împreună, sărbătorim zece ani de activitate HELLA România
» Consiliul Judeţean Gorj caută soluţii pentru modernizarea Parcului Industrial de la Bumbeşti-Jiu

Dolj

» Două persoane rănite într-un Ford care a lovit un tir
» Elev băut și fără permis, prins de polițiști cu focuri de armă
» Piese rare, de mii de ani, descoperite de arheologii doljeni
» Faci contract cu Salubritatea sau plătești gunoiul la DIT
» Gunoiul aruncat la întâmplare, o problemă greu de rezolvat
» Simpozionul Ştiinţific al Inginerilor Români de Pretutindeni, la Craiova

Gorj

» Mascaţii au greşit adresa
» Program modificat pentru transportul în comun
» Şeful ISJ, evaluat
» USR îşi face filială la Târgu Jiu
» CEO reverifică lista de disponibilizări colective
» „SIERANEVADA“, proiecţie de gală

Mehedinţi

» Mehedinţi: Doi bărbați, surprinși în timp ce sustrăgeau țevi de la rețeaua de canalizare a orașului

Sport

» Salt important pentru Ioana Roșca în clasamentul WTA
» Mingote a semnat cu ASA Târgu Mureș
» Alb-albaștrii pregătesc cu optimism meciul cu CFR Cluj

Bani & Afaceri

» Paradoxul românesc: Economia creşte, sărăcia se accentuează

Educatie

» Locuri neocupate la buget, la facultățile craiovene

Magazin

» Întreruperi energie electrică de mâine
» Horoscop
» Bancul zilei

Top