14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎn ce condiții dispare, de anul viitor, secretul fiscal

În ce condiții dispare, de anul viitor, secretul fiscal

Mihai Antonescu, directorul executiv al DGRFP Craiova a precizat că atunci când instanțele certifică debitul unei persoane sau al unei firme către stat, atunci debitorul poate fi dat publicității
Mihai Antonescu, directorul executiv al DGRFP Craiova a precizat că atunci când instanțele certifică debitul unei persoane sau al unei firme către stat, atunci debitorul poate fi dat publicității

În acest moment, potrivit prevederilor Codului Fiscal, la art. 11 se arată că organele fiscale trebuie să păstreze secretul fiscal cu privire la datele de identificare ale contribuabililor. De anul viitor, însă, după modificarea legislației fiscale, ANAF va putea să dea publicității date despre contribuabili care încalcă legea, dar aceste dezvăluiri pot fi făcute doar în anumite condiții.
„În noul Cod de Procedură Fiscală există o anumită modificare față de actualul cod, în sensul că s-a reglementat posibilitatea organelor fiscale de a face publică identitatea persoanelor – de exemplu: contribuabili rău-platnici sau debitori evazioniști – dacă prin actele administrative sau prin hotărâri judecătorești definitive se constată încălcări ale obligațiilor prevăzute de legislația fiscală. Dar și acum avem o prevedere legală prin care se publică trimestrial o listă cu contribuabilii care au sume de plată către stat“, a precizat directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu.
În prezent, există un nonsens în legislație. Fiscul nu poate divulga numele firmelor cu datorii către buget, conform art. 11 din Codul Fiscal, care vorbește despre protejarea datelor de identificare a contribuabililor, inclusiv a datornicilor, dar, în același timp, trimestrial, se publică pe site-ul ANAF liste întregi cu contribuabilii din județele țării care au datorii, și sunt detaliate și tipurile de datorii (impozite, contribuții, taxe). Mihai Antonescu a explicat că acele liste se publică trimestrial, ca urmare a obligațiilor pe care le are Fiscul, conform Legii nr. 161/2003 pentru prevenirea și sancționarea coprupției.
Directorul executiv al DGRFP Craiova a menționat că în perioada următoare va trebui să fie emise instrucțiuni referitoare la complexitatea datelor ce vor putea fi date publicității, dar „dacă printr-o hotărâre judecătorească s-a stabilit că un debitor datorează anumite sume de bani statului, iar acea hotărâre judecătorească este definitivă, atunci consider că se poate divulga identitatea acelui debitor“, a spus Antonescu.
Până acum, în cazul în care un contribuabil săvârșea fapte de natură penală, inclusiv evaziune fiscală, iar acest lucru era dovedit în instanță, atunci dispărea secretul fiscal, iar datele respective deveneau publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS