13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBunurile confiscate din infracțiuni vor fi redate societății

Bunurile confiscate din infracțiuni vor fi redate societății

Camera Deputaţilor a adoptat, zilele tre­­­­­cu­te, legea pentru în­fiin­țarea, organizarea și func­țio­­­narea Agenției Na­țio­nale de Administrare a Bu­nurilor Indisponibilizate (ANABI). Această lege cuprinde mai mul­te prevederi privind reutilizarea socială a bunurilor confiscate din infracțiuni, informează Centrul pentru Resurse Juridice.
Clădirile, apartamentele şi terenurile confiscate vor putea fi date în folosinţă gratuită unităţilor administrativ-teritoriale, asociaţiilor şi fundaţiilor și altor instituții, pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială sau de interes public. Momentan, nu se cunoaște cum vor fi transmise acele imobile către instituțiile nominalizate de lege. Procedura efectivă va fi reglementată prin hotărâre de guvern. „Până nu vor apărea normele de aplicare ale legii, nu se cunoaște cum vor fi transmise imobilele confiscate“, a precizat un avocat craiovean, contactat de GdS.
Potrivit actului normativ respectiv, iată care va fi ordinea în care se vor distribui imobilele confiscate din diverse infracțiuni. „Art. 37 (1) Sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile şi imobile, după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare se alocă, pe baza bilanţului anual prezentat de agenţie, astfel:
a) 20% pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării;
b) 20% pentru Ministerul Sănătăţii;
c) 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne;
d) 15% pentru Ministerul Public;
e) 15% pentru Ministerul Justiţiei;
f) 15% pentru asociaţii şi fundaţii cu obiect de activitate în domeniul social şi pentru academii de ramură înfiinţate în baza unei legi speciale“, se arată în comunicatul de presă al celor de la Centrul de Resurse Juridice.

Banii din vânzarea imobilelor se împart între instituții

Potrivit noii legi adoptate recent de Camera Deputaților, în cazul în care sunt vândute din imobilele confiscate, atunci banii obținuți ajung la diverse instituții ale statului. Astfel, sumele respective vor fi distribuite pentru educaţie (20% din suma totală), sănătate (20%), organele de aplicare a legii (45% – câte 15% la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public şi la Ministerul Justiției) şi asociaţii, fundaţii cu obiect de activitate în domeniul social, academii de ramură (15%), spun cei de la Centrul de Resurse Juridice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS