16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCare sunt firmele care au angajat cele mai multe persoane în Craiova

Care sunt firmele care au angajat cele mai multe persoane în Craiova

În judeţul Dolj sunt 143.154 de persoane angajate cu contracte de muncă (FOTO: arhiva GdS)
În judeţul Dolj sunt 143.154 de persoane angajate cu contracte de muncă (FOTO: arhiva GdS)

În Dolj există zece angajatori care au, la această dată, în plus cu peste 100 de salariați fiecare față de începutul acestui an. Există și o firmă care a angajat un număr record de oameni anul acesta și are cu 744 de angajați în plus față de anul trecut. Angajatorii cu cele mai multe persoane angajate în 2015 sunt firme de pază și de telecomunicații (de tip call-center). Vă prezentăm un top al primelor zece entități care au creat cele mai multe locuri de muncă în 2015. Printre ele se numără și trei angajatori de la stat.

Numărul de salariați activi din mediul privat doljean a crescut cu 5.260 de persoane în 2015 comparativ cu aceeași perioadă analizată din anul 2014. Potrivit datelor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, până pe 7 octombrie 2014 existau 137.885 de salariați în Dolj, iar până la aceeași dată din 2015 erau înregistrați în REVISAL fix 143.145 de angajați. În timp ce unele firme au fost nevoite să dea afară personal, au existat mai multe care au angajat masiv anul acesta. Dintre locurile de muncă nou-create în total pe județ, mai mult de jumătate au fost create de zece firme care au angajat masiv personal în 2015. Cele zece entități au înregistrat, în total, 2.602 angajați noi în 2015, până acum.
ITM Dolj a clasificat angajatorii după numărul de contracte de muncă încheiate anul acesta, dar în calcul au fost luate și posturile desființate de firmele respective, deci contractele de muncă dispărute. În final, a rămas în calcul doar numărul de salariați angajați în plus pe parcursul anului față de începutul lui 2015, după ce s-au scăzut disponibilizații. Au fost cuprinse în analiza respectivă și angajatori din sectorul public, care au avut sute de noi locuri de muncă. Analiza privind numărul locurilor de muncă s-a făcut în perioada care s-a scurs de la sfârșitul anului trecut sau, mai bine spus, de la începutul anului în curs și până pe 7 octombrie. „Noi am făcut o medie a contractelor de muncă, în sensul că am vizualizat contractele de muncă introduse, dar am scăzut contractele de muncă încetate și ne-a rezultat un plus de contracte și de angajați. Am făcut o analiză la primele zece societăți și am constatat că acestea au în plus de la 104 până la 774 de angajați“, a declarat inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, Cătălin Mohora. El a mai spus că, în afară de cele zece firme care au angajat foarte multe persoane (peste 100 de fiecare), mai există alte 40 de firme care au angajat zeci de persoane fiecare. Există, de asemenea, și firme care au angajat sub zece persoane fiecare.
Dar care sunt cei zece angajatori care au creat cele mai multe locuri de muncă în Dolj?

Top zece angajatori care au atras cei mai mulți  salariați în 2015
Top zece angajatori care au atras cei mai mulți
salariați în 2015

Firmele care au angajat mulți craioveni

Datele analizate de ITM Dolj relevă că primele zece firme care au procedat la cele mai multe angajări în 2015 provin din domenii diverse de activitate, de la activități de pază și protecție, activități de tip call-center, până la activități de jocuri de noroc, construcții și agricultură. Foarte puține firme din producție se regăsesc în acest top al entităților care au efectuat cele mai multe angajări în Dolj pe parcursul anului 2015.
O firmă de pază a angajat un număr record de persoane: 774. Potrivit datelor de la ITM Dolj, Civitas PSG avea în ianuarie 2015 fix 1.748 de angajați înregistrați în REVISAL, iar pe 7 octombrie ajunsese la 2.522, foarte aproape de Ford ca număr total de angajați.
O firmă care activează în sectorul telecomunicațiilor și prestează activități de tip call-center a avut un aflux foarte mare de angajați anul acesta. Până la 7 octombrie 2015, Comdata Service avea în plus cu 534 de angajaţi față de începutul anului. Obiectul principal de activitate al firmei este „Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe“ și desfășoară activități de tip call-center, unde este nevoie de foarte mulți angajați. Comdata Service avea 2.046 de angajați la începutul anului, iar acum a depășit Civitas, având angajate cu contracte de muncă 2.580 de persoane, în octombrie.
A treia în top este o firmă de stat. Sucursala Regională de Căi Ferate Craiova este a treia entitate economică din Dolj care a angajat multe persoane. La început de an, figura cu 3.434 de angajați, iar acum are în plus cu 235 de persoane, ajungând la 3.669 de persoane. Angajații respectivi pot fi și din alte județe ale Olteniei, dar ei figurează cu contractele de muncă în Dolj, pentru că aici are sediul Sucursala Regională Căi Ferate Craiova.

Jocurile de noroc, o activitate profitabilă

Activitatea de jocuri de noroc a luat amploare în Dolj, în ultimii ani, câteva firme figurând în topurile din anii anteriori în funcție de cifra de afaceri și de profitul realizat. Anul acesta, una dintre firme se evidențiează ca angajator, activează pe un cod CAEN din domeniul jocurilor de noroc și a angajat mai multe persoane decât alte firme de producție la un loc. Societatea 77 Torrera SRL s-a înființat în 2015 și avea un singur angajat la începutul anului. Acum figurează în REVISAL cu 171 de angajați în plus față de începutul anului, potrivit datelor de la ITM Dolj.
În sectorul public s-au făcut angajări multe și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Aici există în plus 152 de salariați față de numărul de persoane care erau angajate până la începutul anului.
În top urmează o firmă care a angajat în plus 147 de persoane. Este vorba despre Sud Oil, deținătoarea serelor de la Ișalnița, care a achiziționat și fosta fabrică de ulei de la Podari, vândută de Cargill Oil. Astfel, Sud Oil avea la început de an doar 73 de angajați, iar acum figurează cu 147 mai mult, adică are 220 de persoane angajate.
O altă firmă de stat deține locul opt pe județ în topul privind numărul de persoane angajate pe parcursul anului 2015. Este vorba despre Salubritate Craiova, care avea în ianuarie 586 de angajați, iar în octombrie a crescut la 720 de persoane.
O singura firmă cu activitate declarată de producție figurează în acest top al firmelor care au angajat cei mai mulți oameni. R.T.D. Trading, care se ocupă de fabricarea uleiurilor, a angajat 133 de persoane. Firma figura la început de an cu doar opt salariați în REVISAL, iar luna aceasta figurează cu 141 de persoane cu contracte de muncă.
Pe locul zece se situează o firmă din domeniul construcțiilor. Domarcons a angajat anul acesta 104 persoane în plus. Dacă la început de an avea 126 de angajați, în octombrie, Domarcons are 230 de salariați.
În domeniul construc­țiilor, activitatea este sezonieră. De aceea, multe firme de profil preferă să disponibilizeze personal pe perioada de iarnă, urmând să angajeze din nou în primăvară. Unele pot figura în topuri cu mulți angajați, dar nu se știe dacă vor disponibiliza iarăși personal în sezonul rece.

Mii de firme au dat afară din salariați

Dacă mai sus am prezentat situația firmelor care au avut cele mai multe angajări, există și societăți care au disponibilizat. Potrivit datelor de la ITM, în perioada ianuarie – 6 octombrie 2014 s-au desființat 1.079 de societăți cu angajați, iar pe primele nouă luni din 2015 s-au desființat 977 de firme.
De asemenea, Cătălin Mohora a precizat că pe primele nouă luni ale anului 2014 au existat 3.092 de firme care și-au sporit numărul de contracte de muncă, în timp ce pe aceeași perioadă din 2015 există 3.623 de firme care au înregistrat o creștere a numărului de angajați. De altfel, au existat și multe firme care și-au diminuat numărul de angajați. Anul trecut, 2.783 de firme din Dolj au dat afară personal, în timp ce în perioada similară din 2015 au disponibilizat din angajați 2.734 de societăți, potrivit inspectorului-șef al ITM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS